РАКЕТИРАНА АМЕРИЧКА БАЗА У ИРАКУ

RAKETIRANA AMERIČKA BAZA U IRAKU

3 marta 2021

Vazduhoplovna baza Ain el Asad, koja se nalazi u iračkoj provinciji El Anbar i u kojoj su smeštene iračke i američke trupe, podvrgnuta je jakom raketnom napadu, saopštila je iračka državna novinska agencija INA, pozivajući se na izvor u bezbednosnim strukturama.

„Prema preliminarnim podacima baza Ain el Asad napadnuta je danas sa 10 raketa“, rekao je izvor, prenosi agencija.​Za sada nema saopštenja o mogućim žrtvama, dodao je izvor.

Američka vojska kasnije je potvrdila napad, rekavši da su rakete ispalile Izraelske odbrambene snage i da su iračke službe pokrenule istragu.

​Baza se nalazi 160 kilometara severno od Bagdada. U junu prošle godine portparol vrhovnog komandanta Oružanih snaga Iraka Jahja Rasul izjavio je da je ovo jedina baza u zemlji u kojoj se nalaze trupe međunarodne antiterorističke koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Irački parlament je 5. januara 2020. godine većinom glasao za povlačenje stranih trupa iz zemlje, a takođe je pozvao na reviziju formata saradnje sa međunarodnom protivterorističkom koalicijom na čelu sa SAD. Ove mere bile su odgovor na američku operaciju u oblasti međunarodnog aerodroma u Bagdadu, usled čega su u noći 3. januara iste godine ubijeni iranski general i komandant Korpus čuvara islamske revolucije Kasem Sulejmani i zamenik komandanta iračke šiitske milicije Abu Mahdi el Muhandis.

Posle ovih događaja, međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama predala je iračkoj vojsci niz objekata, među kojima i niz vojnih baza i štab vojnih savetnika koalicije, u kojima je prethodno bila raspoređena američka vojska.

KOMENTARIJedan komentar

  1. 1389 says:

    Neka je raketirana hvala Bogu dragom. Da bog da da jim sve baze gorele i raketrine bile... Samo udrite nemojte se štedeti...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *