РАКЕТНИ СТРУЧЊАК ШОКИРАО: Русији не требају ракете на Куби, Русија има… (ВИДЕО)

RAKETNI STRUČNJAK ŠOKIRAO: Rusiji ne trebaju rakete na Kubi, Rusija ima… (VIDEO)

20 novembra 2018

Izlazak američke strane iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisanog 1987. ne bi trebalo da brine Rusiju.

Taj Sporazum je izgubio na značaju razvojem moderne tehnologije, a sam je bio pun rupa koje su obe strane koristile kako bi zaobilazile dogovoreno, jedan je od zaključaka emisije „Na nišanu Lazanskog“, čiji je gost bio profesor dr Momčilo Milinović.Amerikanci su kao razlog izlaska iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa spomenuli rusku raketu „Novator 9M729“. Milinović kaže da je sporazum sam po sebi diskutabilan i objašnjava da je ta raketa nastavak rakete SSX4, krstareće rakete koja je uništena, a koja je ekvivalent „Tomahavku“.

On ističe da je stabilnost u međunarodnim odnosima ugrožena, ali da je ona izgledala drugačije pre pola veka i da evoluira već 52 godine, a da se sve svodi na to ko ima modernije naoružanje i bolje je taktički raspoređen.

„Prvo je stabilnost značila da niko neće da upotrebi nuklearno oružje za masovno uništenje. Onda je stabilnost bila da neće niko prvi da ga upotrebi. Sad delimo oružje na ofanzivno i defanzivno. Počinje priča kako izgledaju rakete za prvi udar, a kako izgledaju rakete za drugi. Potrebno bi bilo, dakle, da se garantuje svakome ko ima rakete za prvi udar da mu ostane dovoljno nakon prvog udara za drugi udar. To je sad stabilnost. Sve diktira raketa.“

Po mišljenju profesora, Rusi su kasnili sa krstarećim projektilom vazduh-zemlja i nisu imali izbora, osim da radi svoje odbrane krenu intenzivno da rade na S-300p, S-300pmu i S-300v i dodaje da je S-400 pravo čudo. On dodaje da Amerikanci Rusima jako zameraju i tvrde da kriju da svi sistemi S-300, S-400, sad i S-500 imaju u uputstvu za upotrebu balističko gađanje.

„Svaka raketa S-300 može da gađa na 400 km dometa, a da ima nuklearnu glavu. Svaka S-500 može da gađa na 650 km. Ona je apsolutno balistička raketa malog dometa, zemlja-zemlja. Rusi su priznali da u sastavu obuke imaju prinudno gađanje na zemlji. Rusi vrlo lukavo kažu da je ta raketa za PA odbranu, ali i protiv PVO. To im Amerikanci jako zameraju i kažu da oni već imaju rakete malog dometa koje mogu da koriste u svako doba.“

Milinović navodi da ni Rusi nisu ostali dužni Americi, podsetivši ih da oni upotrebljavaju raketu „Minitmen 2“ na 1500 km kao metu, i da su stavili u njega Peršingov sistem za vođenje koji je ukinut po ugovoru iz 1987. Druga stvar koju im zameraju je proizvodnja dronova. Kada je potpisivan ugovor, dronovi nisu postojali, pa ih iz tog razloga u ugovoru nema, što po mišljenju Milinovića obesmišljava sve potpisane ugovore.

„SAD su naoružale vazduhoplovstvo bespilotnim letelicama velikog dometa i kažu da se u ugovoru dronovi nigde ne spominju. To je podvala. Razvoj moderne tehnologije je prevazišao sve potpisane ugovore. Taj ugovor nema više nikakvog smisla. Oni sa dronom mogu da lete bilo gde na 3500 km i da bace šta hoće“.

Milinović kaže da je mnogo trikova i podvala u ugovoru koje se tiču krstarećih raketa, koje su podmetnute Gorbačovu, ali napominje da ni Rusi nisu ostali dužni i da je sada u pitanju igra ko će koga da prevari.

Na pitanje zašto jednostavno Rusi ne postave postojeće rakete na Kubu i time skrate let do američkih strateških ciljeva na 5 do 7 minuta, kao što su ovi njima postavili rakete u Rumuniji i Poljskoj, Milinović kaže da nema razloga da Rusija to uradi. On objašnjava nema stvarnog sukoba između Rusije i Amerike, kao i da je međunarodna stabilnost danas drugačija od one u vreme Hladnog rata.

„Novi uslovi stabilnosti više nisu bipolarni, to je osnovno. Oni su fragmentizovani na zone A2 i Ad. Sada je stabilnost 24 sata na telefonu jedni s drugima, a to smo videli i u Siriji. To je budućnost stabilnosti. Svi će biti stabilni ukoliko su svi na telefonu, a posebno male zemlje. Sad je cenkanje preko telefona. Ne vidim razlog zbog kojeg bi Rusi sada jurili po Kubi. Postavljanje npr. Cirkona na Kubu je nepotrebno, jer on sad već ima takvo vreme da OOD američki ne može da reaguje na Cirkon“.

Milinović otkriva da Trampa od Rusije mnogo više muči Kina i priznaje da mu nije jasno zašto je to tako, jer je, kako kaže, kineski ofanzivni arsenal mali u odnosu na američki — ukupno imaju 270 raketa. On veruje da su razlog rakete DF21 i DF26 koje su verne kopije demontiranih ruskih raketa.

„Kina ima rakete koje mogu da pogode Ameriku, ali ih ima jako malo, tridesetak. Međutim, priđete li Kini, bićete poskidani kao zečevi na moru. Američka mornarica misli da ima puno prostora u Pacifiku da gađa Kinu kako hoće i čak i da Kina lansira DF21 i DF 26 na Guam, Amerikanci mogu da ih gađaju Trajdentom iz Honolulua. Mogli bi da poravnaju Kinu, ako bi im bio potopljen jedan nosač aviona. Međutim, oni iz nekog razloga paniče zbog Kine, a posebno su zabrinuti, jer su sad sve nove rakete sa čvrstim gorivom“.

Po Milinovićevom mišljenju, po Rusiju je od američkog izlaska iz Sporazuma  mnogo opasnija ponuda pribaltičkih zemalja za cenkanje oko Krima — da one priznaju da je Krim ruski, a da im se vrati Kalinjingrad.

„To je sve jedna velika igra. Rusi bi trebalo da se pozabave 152. Raketnom brigradom iz Kalinjingrada. To je njihov ključni problem. Ona ima ograničene kapacitete, u njoj su Iskanderi, u njoj će biti novi Cirkon, odnosno 9M 729 raketa, Ako je budu postavili, tad će imati tačku“, zaključuje Milinović.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  "Milinović otkriva da Trampa od Rusije mnogo više muči Kina i priznaje da mu nije jasno zašto je to tako," - Ovo je Milinović veoma inteligentno primetio. Čini mi se da se odgovor na ovo pitanje nalazi prvenstveno u ekonomsko-finansijskom segmentu i zatim u stopu ga prati vojni segment. Svetska finansijska kriza krenula je iz SAD 2007-2008 godine, bar tako tj. tada su je formalno objavili. Do tada najveći finansijski sunovrat SAD i celog Zapada bila je Velika deprezija koja je krenula 1928-1929 i smatraju da trajala je do 1933 godine, mada nije se ona završila ni 1933 godine jer praktično ona je bila uvod u drugi svetski rat. Tek posle drugog svetskog rata odjednom SAD je ispala ekonomski najstabilnija i najjača sila sveta. Kakav zaokret preko velikog rata tj. preko mnogobrojnih leševa i ruševina iz najveće krize ispade SAD ekonomski najjača država sveta. Da li se kriza recesije ponovila krajem 90-tih ili tek onda i onako kao su objavili 2007-2008 godine. Mnogi simptomi krize bili su primetni i ranije. Mogli su da kasne sa objavljivanjem jer ako to prećute onda bi izostali štetni psihološki efekti. Kada se takve negative vesti objave onda dodatno krizu još više produbljuju negativna očekivanja, to je psihološki efekat. Ali pokrenuli su mnogobrojne ratove da li sa ciljem da brzo obnovo ekonomiju u posrtanju na osnovu intenzivne ratne ekonomije? Često se uzima da je pad komunizma postao veoma zgodno vreme za nova osvajanja sveta od strane SAD i drugih članica NATO alijanse. Da li se samo to desilo ili se desilo još nešto. Jasno je da američki dolar- petrodolar ima veoma krhku podlogu i konstrukciju. Jasno je iz toga da bilo je dovoljno da samo jedna naftna država Irak počev od 2000 prestane da sklapa ugovore u izvozu nafte sa naplatom u dolarima i da ih zaključuje sa naplatom u evrima i već na osnovu toga petrodolar je počeo da opada. Mnogi smatraju da baš zbog toga usledila je američka vojna agresija na Irak iz 2003 godine. O mnogu čemu se priča, a da li se prećutkuje veoma bitna i najvažnija stvar da je SAD i zapadna cvilizacija već godinama u novoj velikoj depresiji???

 2. Miraš says:

  U pregledu najzaduženijih zemalja sveta iz 2015 godine ubedljivo na prvom mestu nalazi se SAD, zatim V.B. na trećem mestu je Francuska, na četvrtom je Nemačka Zatim slede od petog do desetog mesta Luksemburg, Kina, Japan, Italija, Irska, pa Holandija. Zar nisu prve 4 ekonomski najzaduženije u poslednje dvdve tri decenije učestovovale u najpodlijim agresijama i zar nisu vodile najprljavije psihološko-propagandne ratove? Jednostavno bilo je suludo gledati sredinom aprila ove godine kako prve tri SAD, V.B. i Francuska u pokušaju da izbombarduju Siriju i sa rizikom da zbog toga izbije novi svetski rat na teritoriji Sirije. Šta ih je nagonilo na takav rizičan potez? Nemoguće je da su baš glupi, da je izmeriti IQ tih zapadnih vladajućih elita i elita u senci otkrili bi nesumnjivo visok IQ. Nema sumnje da u pitanju je gordost velikih sila, ali šta ako postoji i jak unutrašnji ekonomski razlog za takvo istrajavanje?! Mnogi će pomisliti da SAD ima svoju proizvodnju nafte i nije im potrebna tudja nafta, ali dolar-petrodolar održava se na osnovu kontrole većine ili gotovo svih vodećih proizvodjača nafte. Kina je najveći ekonomski rival SAD i zato Trampa i n kratke i na duge staze najviše muči Kina. Sa vojnog aspekta na prvom mestu muči ga Rusija.

  • Miraš says:

   Ovo je razmišljanje na prvi pogled i ovlaš. Prava analiza bila bi na duži rok i sveobuhvatnija, ozbiljna analiza se ne može napraviti ovako u komentarima. Ipak ovi podaci baš štrče, našim jezikom rečeno: Štrče kano planine i klisurine. Moram da skrenem pažnju da zapadni ekonomski teoretičari počev od Kejnsa pa na ovamo nikad nisu dali potpuno logičan i kompletan odgovor zašto su nastajale njihove krize recesije i kraće i duže. Takodje nije reč o neinteligenciji tih autora, nego i oni veoma inteligentno razlikuju o čemu smeju, a o čemu ne smeju da pričaju. O da je samo naš SANU na poslušničkom nivou važni svetski problemi odavno bi bili rešeni. Pomislite samo koliko i o čemu sve moraju da ćute najveći intelektualci sa Zapada i još verovatno neko veoma moćan nameće im obaveze da svet zatrpavaju sa inteligentnim glupostima.

  • Miraš says:

   Pogledajte - jedna manja evropska država Kneževina Luksemburg više je zadužena nego cela Kina ili npr. Japan. Predsednik EK baš je iz Luksemburga i on vedri i oblači celoj Evropi. Prve 4 tada najzaduženije države i Italija na osmom mestu baš one čuče na Kosovu glumeći mirovnjake. Na prvi pogled za svetska kretanja ovakvo zapažanje nije bitno, ali jeste i ovo simptomatično. Zatim prve tri se ističu u Siriji, a možda bi se usudile i druge da tamo nije prisutna Rusija. Ove tri najzaduženije tičice bile su kolovodje u bombardovanju Libije. Kada bi iz svih aktuelnih ratova i ostalih pretećih marifetluka napravili razne preseke i povezivali to sa ekonomijom i posebno o podacima o aktivnostima i planovima velikih globalističkih firmi na osnovu toga bilo bi interesantnih zaključaka.

   • Miraš says:

    Ispravka ... i posebno SA podacima o aktivnostima...

 3. SLAVKO-KNIN says:

  Lazanjskog vavje pratim na Sputnjiku.Ali dosadijo mi je u zadnje vrjeme jer vavje za gosta zove ovog Milinovica.Cojek je dosadijo vavje govori o nakim raketama i fali Rusiju kako je Rusija naka sila.Da Rusi stvarno imaju sve te rakete nji bi se onda svako boja.Ali posto nemaju te rakete niko se Rusa ne boji.To je prosto ki gra.

 4. Roy says:

  Bolestan si. Pises 5 komentara, cijelu bibliju na misljenje tamo nekog ko samo nagadja i pretpostavlja. Mislis da ce ti to neko citati. Ja nisam procitao ni jednu rjec koju si pisao.

  • Miraš says:

   Ne budi lenj u razmišljanju. Predmet na fakultetu "Tokovi ekonomske misli" imao je preko 700 strana. U 4 kraća komentara (jedan je ispravka) na što običniji način preneto je znanje iz veoma obimne knjige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *