РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЏЕФОМ БРИЏИСОМ: Светозар Цветковић, најбољи глумац на фестивалу у Хјустону

RAME UZ RAME SA DŽEFOM BRIDŽISOM: Svetozar Cvetković, najbolji glumac na festivalu u Hjustonu

12 maja 2017

NA upravo završenom 50. festivalu Worldfest u Hjustonu Svetozar Cvetković dobio je prestižnu nagradu kritike za najboljeg glumca The Houston Film Critics Society Best Actor Award, i stigao u isti red sa oskarovcima, Natali Portman, Džefom Bridžisom i Kejsi Aflekom, koji su takođe nagrađeni na najvećoj, jubilarnoj američkoj filmskoj manifestaciji.

Cvetković, koji je svojim glumačkim ostvarenjima obeležio jugoslovenski i srpski film, nagrađen je od svetskih kritičara za ulogu u ljubavnoj drami You go to my head, reditelja, scenariste i producenta Dimitri de Klerka.

– Ovo je lepa vest, pogotovo kada priznanje dolazi od ljudi koji vas ne poznaju, ili vas možda nikada nisu ni gledali. Osećam se pomalo nestvarno, i istovremeno ponosno kad vidim koja su imena svetskog filma među ovogodišnjim dobitnicima nagrada u zvaničnoj konkurenciji festivala u Hjustonu – kaže Cvetković, za „Novosti“, napominjući da nije bio u prilici da prisustvuje svečanoj ceremoniji i lično primi ovu nagradu.

Romantična priča You go to my head, kako ističe, dobila je naslov po čuvenoj pesmi Četa Bejkera, ikone džeza, koja se provlači kao lajt-motiv, a u Hjustonu je višestruko nagrađena glavnim priznanjima – za najbolji film festivala, i najbolju režiju.

– Junak koga igram je usamljen čovek, arhitekta koji živi u kući koju je sagradio, i u trenutku kada odluči da je proda sreće ženu koja je doživela nesreću i izgubila pamćenje. Zaljubljuje se u nju i pokušava da je uvuče u svoj život na način da ona oseti kao da su se oni i pre njene nesreće poznavali i bili ljubavni par. Moja partnerka u filmu je Delfin Bedford, koja je kao vrhunski top-model sa velikim uspehom započela glumačku karijeru, sarađivala je sa značajnim rediteljima, a u Hjustonu je bila u nominaciji za nagradu za najbolju žensku ulogu.

Kako ističe, za rad na ovom filmu koji je nezavisna, niskobudžetna produkcija, i koji je svetsku premijeru doživeo u Hjustonu, vežu ga divna sećanja.

– Bila je okupljena mala ekipa, snimali smo 2015. u Marakešu i pustinjskim predelima Maroka, i uvek volim da radim sa rediteljima koji imaju nepokolebljivu autorsku viziju. Dimitri de Klerk je svakako imao u filmu You go to my head, koji je u originalu francuski, samo ima engleski naziv, i mislim da će početkom juna imati jednu zatvorenu projekciju u Beogradu – kaže popularni glumac, podsećajući da De Klerka naša publika poznaje kao producenta filma Gorana Markovića „Srbija, godine nulte“.

POVRATAK POZORIŠNOJ SCENI

KAO jedan od onih velikih glumačkih stvaralaca koji je i pozorištu na ovom prostoru utisnuo izrazit i jedinstven pečat, Cvetković kaže i da se posle duže pauze vraća svom repertoaru na beogradskim scenama, i u matičnoj kući, Ateljeu 212. To je i najvažnija vest za njegovu mnogobrojnu publiku kojoj je nedostajao i koja ga očekuje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. James says:

    Zuti drkadzija,antisrbin,kao i vecina njegovih govnjivih kolega,ali zato vecňo prikacen za budzet,koji puni ovaj nesrecni narod,po kome ovo smece pljuje kad kod se ukaze prilika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *