РАМЗАН КАДИРОВ СЕ ПРВО БОРИО ПРОТИВ РУСИЈЕ! Ево како се тотално променио!

RAMZAN KADIROV SE PRVO BORIO PROTIV RUSIJE! Evo kako se totalno promenio!

24 oktobra 2016

4975662-ramzan-kadirov-4t

Ramzan Kadirov je u oktobru zvanično treći put zaredom postao lider Čečenije, nakon što je pobedio na izborima osvojivši ukupno 97,94 odsto glasova. Istog meseca proslavio je svoj 40. rođendan i postao otac po 12. put.

Prvi čovek Čečenije, svetskoj javnosti poznat po neskrivenim izlivima podrške predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, u poslednje vreme sve češće je “na nišanu” zapadnih medija koji ga opisuju kao despota muslimanske zemlje, optužuju ga za brutalno postupanje sa onima koji mu se suprotstavljaju, ne samo u Čečeniji, već širom Rusije i čak ga nazivaju đavolom.

U nedavnom komentaru “Vašington posta” naslovljenom “Putinov pakt s đavolom u Čečeniji” navodi se da je Kadirov povezan sa brojnim političkim ubistvima, uključujuči smrt lidera ruske opozicije Borisa Nemcova, novinarke Ane Politkovske i prognanih rivala u Beču i Dubaiju.

Najsvežije optužbe na račun Kadirova odnose se na okrutnost nakon što su njegovi maloletni sinovi učestvovali u takmičenju borilačkih veština, ali i na njegovo uspostavljanje kontrole i cenzuru društvenih mreža.

Međutim, društvene mreže su za Kadirova najznačajniji propagandi instrument, te on putem Instagrama obaveštava više od dva miliona pratilaca o svojim aktivnostima. Fotografije i video snimci kako se moli, trenira, razgovara sa zvaničnicima, obilazi gradove, čak i organizuje venčanja, ali i opširni tekstovi u kojima iskazuje svoje stavove na različite teme – od uobičajenih životnih pitanja do visoke politike, su svakodnevna pojava.

Ono što osim vere i porodičnih vrednosti posebno ističe je posvećenost borilačkim veštinama I ljubav prema životinjama, što ga čini skoro savršenim Putinovim klonom.

Dvadesetogodišnji put Kadirova i okret za 180 stepeni

Ramzana Kadirova Prvi čečenski rat zatekao je na pragu punoletstva, ali je ipak te 1994. godine obukao uniformu i zajedno sa ocem priključio se separatistima u borbi protiv ruskih snaga. Dve godine kasnije Ramzan postaje asistent i telohranitelj svoga oca muftije Ahmada Kadirova koji je proglasio džihad Rusiji.

Međutim, tokom 1999. godine dolazi do raskola u redovima pristalica nezavisnosti Čečenije. Radikalni islamizam počeo je da raste, a Ramzan i njegov otac su se usprotivili svojim bivšim saborcima, odvojili se od vehabija i u Drugom čečenskom ratu promenili su stranu – stali su uz proruske snage.

Već 2000. godine Ramzanov otac postaje šef privremene uprave Čečenije, a on sam počinje da obavlja dužnost inspektora za komunikacije pri MUP-u Ruske Federacije. Od tog trenutka počinje vrtoglavi uspon Ramzanove političke karijere. Nakon dve godine, Ramzan postaje glavni za zaštitu objekata državnih organa i bezbednosti najviših čelnika Čečenije.

U tom periodu uticaj Kadirova u Čečeniji je rapidno porastao, a on je postao odgovoran za većinu specijalnih operacija i pregovore s članovima separatističkih oružanih grupa. Većina militanata pod uticajem Ramzana promenila je svoj stav, a mnogi su postali njegovi bliski saradnici. Zajedno s njima Kadirov se borio protiv ostalih separatista, a tokom tog perioda često je bio meta atentatora.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Čečenije postao je početkom 2004. a sredinom iste godine imenovan je za zamenika čečenskog premijera, što mu je omogućilo da se obračuna sa ostacima militantskih grupa. Te godine odlikovan je ordenom Heroja Ruske Federacije i prvi put se zvanično sreo sa Vladimirom Putinom.

Naredne godine, Kadirov je postao premijer Čečenije, ubrzo i predsednik vladine Komisije za borbu protiv trgovine drogom u Čečeniji i sekretar regionalnog ogranka Jedinstvene Rusije.

Na čelo Čečenije Kadirov je došao nakon sukoba sa tadašnjim predsednikom Alu Alhanovim 2007. godine. Alhanov je podneo ostavku, a Putin je Kadirova imenovao za vršioca dužnosti predsednika Čečenije, a ubrzo ga nominovao čečenskom parlamentu, koji je Kadirova podržao i on je zvanično na čelu Čečenske Republike od 1. marta 2007. godine.

Bliskost Putina i Kadirova zapadni mediji uvek su ocenjivali negativnom po ruskog predsednika koji se, pak, nje libio da javno istakne naklonost prema čečenskom lideru.

Jednom prilikom je čak izjavio da Kadirova doživljava kao sina.

Od samog dolaska na vlast Kadirov je poručivao da će Čečenija postati najmirnije i najbogatije mesto na svetu.

On je započeo obnovu i izgradnju infrastrukture u zemlji, ali je i ušao u još intenzivniji obračun s terorističkim grupama u Čečeniji, što Zapad često kritikuje, optužujući ga za kršenje humanitarnih prava.

Posebnu pažnju organizacija za ljudska prava privukle su mnogobrojne otmice i ubistva čečenskih civila, kao i takozvana kolektivna kazna, za koju se navodi da se odnosi na spaljivanje kuća članova porodice “uhvaćenog u šumi”.

Kadirova mnogi karakterišu kao žestokog, ratobornog i opasnog, a njegov način vladavine upoređuju sa diktatorskim, Ipak, često se navodi da je jedino takav čovek u stanju da Čečeniju drži strogo u moskovskoj orbiti, što Rusiji odgovara, a s druge strane, Kadirov zna koliko je važan i da zbog toga može, manje-više, da vlada Čečenijom kako želi.

Analitičari ističu da je Kadirov jedan od Putinovih najbližih saveznika, ali je ujedno i jedan od njegovih najvećih tereta. Kako navode, on bi lako mogao da se otrgne kontroli, ali zbog svih okolnosti i činjenice da Kavkaz predstavlja vrata destabilizacije Rusije, Moskva razmišlja praktično i on im takav, za sada, itekako treba.

(B92)

KOMENTARI4 komentara

 1. Republika Srpska says:

  Sa mudlimanima se samo tako moze. Prvo provociraju,obicno u grupama, a kad ih se prebije, obicno nasamo, ali onako da mu se faca od krvi ne vidi, onda te postuje i zove "zemo", "jaro" ili brale. Znaci kao da besnim psima, moras ih DOOOBRO izmasakrirati, ubiti od batina, i onda te postuje.

 2. Kosovac says:

  B92,….. B92 je pre 8 godina u seriji na prevodu sa jezika Ujedinjenog Kraljevstva, mi To zovemo Engleska, uporno emitovao emisije u kojima je „razotkrivao“ Putina, gledao sam i smejao se kako neki izbegli Rus Tajkun cmizdri nad svojim ugroženim ljudskim i opštim pravima, zahvalan sam im (Englezima) zato što su otvorili karte i prikazali svoje jadno stanje. Putin kao Putin, nije se zastideo, pa je i ta „ljudska i opšta prava“ ograničio, doduše u Rusiji, malo li je. Sada kada bi još Srbija kao jedina svetla tačka u Evropi, pokazala malo snage pa da stane uz koleno (nema visinu za rame) Rusiji, eto pobede života, čovečnosti, lepote i dobrote nad Evropskom Unijom i Sjedinjenim Državama Amerike……… Sada B92 cvili zbog Kadirova, koprca se, drka povlačeći penis nekome u Americi ili Evropi. Ako ti povlačeni uspeju da svrše, ne znači da je B92 vodila svetsku politiku.

  • Kosovac says:

   Lako je Ratku Dmitroviću, on je Srbin van pašaluka. Lako je meni, ja sam Srbin van pašaluka. A kako li je onim Srbima u pašaluku, naročito Šumadinskim autonomašima (Srbijancima), ne bio im u koži. Oni kažu, „Sve proteraj, ali Ne Tomu (Nikolića), on je naša Dika. A ove egovce, sance, ogorce, teraj to sve, samo Vuka ostavite za uspomenu i primer kakvi smo izdajnici.

 3. Kosovac says:

  Kolega „Filip“, ono što B92 povlači nekome daleko, povlači ga u više navrata, nazvao sam ga kulturno, ali čini mi se previše medicinski, a onaj finale koji se sastoji kao posledica povlačenja više puta, a on ufće, čini mi se kao da je zabranjeno da se kaže. Evo ja sam sve tvoje savete poslušao, ali imam osećaj da nisam ništa rekao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *