Rančeri se odvajaju od SAD i prave državu

Rančeri se odvajaju od SAD i prave državu

6 septembra 2013

DžefersonOkrug Siskiju na severu Kalifornije skoro je jednoglasno glasao za otcepljenje od matične države, u želji da postane nova američka država koja bi nosila ime Džeferson. U novu državu Džeferson pozvali su stanovnike susednog Oregona i bližih gradova Kalifornije, pišu svetski mediji, a prenosi “Tportal“.

„Moramo imati upravu koja je lokalna, koja razume naše probleme i saoseća“, rekao je Mark Berd, rančer iz Skot Valija. Berd je jedan od glavnih zagovornika nove države Džeferson u kojoj bi se našla ruralna područja sa severa Kalifornije i juga Oregona.

Na sednici okruga većina se izjasnila za novu državu. „Potrebna nam je naša država tako da možemo da donosimo zakone koji odgovaraju našem načinu života“, izjavio je Gejb Gerison.

Iako pacifička regija nije jedina koja je tražila ime trećeg američkog predsednika Tomasa Džeersona za novu državu, po tome je svakako najpoznatija. Žitelji ruralnih okruga pozivaju se na Deklaraciju o nezavisnosti čiji je glavni autor upravo Džeerson u kojoj se, među ostalim, tvrdi da grupa ljudi mora tražiti nezavisnost za sebe kada uvidi da je to nužnost.

Ideja o novoj, pacifičkoj državi Džeerson postoji još od četrdesetih godina 20. veka

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *