РАНД корпорација објавила сулуди амерички план за уништење Русије! ЛУДИЛО АМЕРИКАНАЦА

РАНД корпорација објавила сулуди амерички план за уништење Русије! ЛУДИЛО АМЕРИКАНАЦА

26 маја 2019

Америчка РАНД корпорација је објавила најновији извештај у којем детаљно објашњава како извршити максималан притисак на Русију, избацити је из равнотеже и колико ће то коштати америчку администрацију. Заправо, суштина овог великог извештаја од 376 страница је како “преоптеретити” и идеално ослабити Русију што је више могуће и на крају уништити Руску Федерацију.

Главни начини за спровођење плана корпорације РАНД укључују сталну помоћ, укључујући војну, “сиријским побуњеницима“, слање смртоносног оружја Украјини, ширење санкција и максималних напора да се прекину привредни односи између Русије и Европе, посебно у смислу трговине енергијом, где руске енергенте требају да замене нафта и гас из Сједињених Држава.Као што пише руска Правда, “постоје и такве егзотичне, али са стајалишта аналитичара РАНД корпорације, прилично изводљиве авантуре, као почетак испоруке смртоносног оружја Украјини или протеривање Русије из свих међународних организација и форума, осим Уједињених нација”. То по мишљењу америчких стручњака “није тежак посао”.

“Уопштено, читав овај извештај искрено и отворено говори да ће нас с осећајем и разумно ускладити. Тако, да се можете наставити сусретати с Помпеом и Трампом, а да остане отворено питање: “Зашто?”, пише Правда.

И баш као што су приметили неки руски аналитичари, чак и тоналитет и категоричка природа овог извештаја су изненађујући. Заправо, методе које нуде стручњаци РАНД су агресивне и увредљиве. То јесте, прво нуде почетак рата и напада, а да се нико није застидео таквог предлога. Они мисле да се у односима с Русијом тако “могу понашати”.

У извештају се такође разматрају могућности “рада” с руском прозападном опозицијом. Истина, у мањој мери него пре, али прозападној опозицији треба помоћи да “поткопа режим“. Успут аналитичари корпорације РАНД саветују Вашингтону да се потруди да Русију искључи из свих међународних организација осим Уједињених нација.

Између осталог, РАНД предлаже да се “Русију увуче у трку у наоружању” како би земља трошила максималну количину новца на оружје и војно-индустријски комплекс, што би довело до слабљења остатка државе и националне економије.

Што се тиче спољњополитичких односа, амерички стручњаци препоручују “увлачење Русије у сукоб са Сједињеним Државама у оним регијама у којима САД већ имају конкурентске предности”.

Укратко, предлози ове утицајне групе стручњака су следећи.

Економске мере наношења штете:

Повећање америчке производње енергије што ће наштетити руској привреди смањити прорачунске приходе Кремља.

Наметање већих трговинских и финансијских санкција, особито ако су такве санкције свеобухватне и мултилатералне.

Повећати способност Европе да увози гас од других добављача, а не из Русије.

Подстицање емиграције из Русије квалификоване радне снаге и добро образоване омладине, који ће помоћи Сједињеним Државама и другим земљама које их приме, а наштетиће Русији.

Геополитичке мере за наношење штете:

Пружање смртоносне помоћи Украјини и искористити највећу руску точку спољашње рањивости.

Повећати подршку сиријским “побуњеницима”, иако ова опција можда и није изведива с обзиром на радикализацију, фрагментацију и опадање сиријске “опозиције”.

Подстицање либерализације у Белорусији веројатно не би успело и могло би изазвати снажан одговор Русије, што би резултирао општим погоршањем сигурносног окружења у Европи и назадовањем политике Сједињених Држава.Ширење веза на јужном Кавказу, економски конкурентном Русији, било би тешко због географије и историје.

Смањење руског утицаја у Средњој Азији било би врло тешко и могло би се показати скупим. Већа ангажираност вероватно неће економски поткопати Русију и вероватно ће бити несразмерно скупа за Сједињене Државе.

Ослободити Придњестровље и протерати руске трупе из регије био би ударац руском угледу, али би такође Москова уштедела новац и врло вероватно би то био нови трошак за САД и савезнике.

Идеолошке и информацијске мере за наношење штете:

Смањење поверења у руски изборни систем би било тешко због државне контроле над већином медија. На тај би се начин могло повећати незадовољство режимом, али постоје озбиљни ризици да би Кремљ могао повећати репресију или напасти и узроковати конфликт у иностранству који би могао бити супротан интересима Запада.

Стварање перцепције да режим не тежи јавном интересу може се усмерити на распрострањену корупцију великих размера и додатно поткопати легитимност државе. Међутим, тешко је проценити хоће ли политичка нестабилност и протести довести до тога да ће таква Русија бити мање способна или склона претњи западним интересима у иностранству или Русија која ће бити спремна на освету, што ову опцију чини врло ризичном.

Подстицање домаћих протеста и другог ненасилног отпора за одвраћање пажње или дестабилизацију руског режима и смањивање вероватности да ће проводити агресивне акције у иностранству.

Подривање руског имиџа у свету с циљем смањења руског утицаја, чиме би се поткопали напори Кремља против режимског захтева за враћањем Русији њене бивше славе.

Уводити додатне санкције и уклонити Русију из међународних форума ван Уједињених нација те бојкотирати догађаје као што је било Светско првенство.

Мере за наношење штете у војној сфери:

Поновно слање бомбардера у лако уочљивом распону кључних руских стратешких циљева има велику вероватност успеха и засигурно ће привући пажњу Москве и узроковати бриге и додатне трошкове за одбрану.

Поновно слање борбених авиона још ближе циљевима од бомбардера, као начин постизања вишег нивоа одговора и пресретања.

Распоређивање додатних тактичких нуклеарних оружја у Европи и Азији.

Репозиционирање америчких и савезничких састава одбране од балистичких ракета како би се боље ангажирале руске балистичке ракете, такође би узбунило Москву.

Подстакнути Русију да се ангажира у стратешком натицању и подстакнути Москву на скупу трку у наоружању изласком из режима контроле нуклеарног наоружања.

Повећати америчке и савезничке морнаричке снаге и присутност у руским оперативним подручјима и улагати веће напоре за истраживање поморства и развој нових оружја која ће америчким подморницама омогућити да угрозе већи број циљева.

Премештање нуклеарног положаја према новој доктрини би значило повећање постотка америчке нуклеарне тријаде.

Надзор Црног мора и јачање ометања приступа подручјима Северноатлантског савеза преко Црног мора, можда у облику далекосежних протубродских ракета на копну.

Повећање броја америчких снага у Европи, повећање капацитета земаља НАТО пакта и размештање великог броја НАТО снага на руској граници.

Повећање величине и учесталости вежби НАТО пакта у Европи може помоћи у повећању спремности и одвраћања, али мало је вероватно да ће подстакнути скупи одговор Русије, осим ако вежбе не пошаљу ризичне сигнале.

Развој, али не и употреба ракета средњег домета, могао би вратити Русију од Уговора о нуклеарним снагама средњег домета, али би такође могла подстакнути убрзање руских ракетних програма.

Повећана улагања у нове технологије за сузбијање руске противваздушне одбране.

Све наведено може изгледати као врста маргиналне агресије фанова “вечног Хладног рата” и других чудака с геополитике. Али не заборавимо да је корпорација РАНД структура која делује по налогу америчког Конгреса и Пентагона. Сасвим је јасно коме је овај извештај намењени на ком нивоу ће се у Сједињеним Државама доносити одлуке о спровођењу оних “занимљивих предлога” који су изражени у овој студији.

Међутим, бројни руски политички научници верују да ће овај план бити скуп на првом месту за саме САД, јер је сада врло тешко укључити Русију у трку у наоружању или у неке трајне локалне сукобе.

Као што је политички аналитичар Дмитриј Дробницки нагласио, “једине акције које су препознате као делотворне у извештају су акције против руских привредних слабости”.

“Не можемо се с тим не сложити. У свим аспектима, осим у привреди Русији је немогуће заврнути руку”, рекао је Дмитриј Дробницки.

Јасно је да ово није прво извештај сличног садржаја, а очигледно није ни последње и нема ништа ново у њему. Овде је важан однос Русије према Сједињеним Државама. Што се тиче Вашингтона, за уништење очигледног и страшног непријатеља су сва средства етичка и дозвољена. Заправо, то је став људи који су спремни започети и водити рат до потпуног уништења једне од страна у сукобу. У овом случају Русије.

Не заборавимо ни да је НАТО недавно развио нову војну стратегију којом жели одговорити. Тако је на “нуклеарну претњу” Русије и “изазове на истоку и југу Еуропе” који су се појавили 2014. године. Ради се о “пуној заштити и способности да НАТО осигура стабилност у будућности”. За стручну заједницу није било тешко навести кључне тачке стратегије, узимајући у обзир појаву нових врста оружја, као и повлачење Сједињених Држава из темељних међународних споразума о разоружању.

Као одговор на наводну “нуклеарну претњу” Русије западним земљама, НАТО је усвојио нову војну стратегију, а главни секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг је изјавио у интервјуу да савез тако одговара на изазове који су се појавили од 2014. на истоку и југу Европе. Те године је, као што је познато, почео грађански рат на истоку Украјине, а Крим је поновно постао део Русије.

Једина добра вест је да Русија у целини може “издржати ударе” и све те мере, јер без обзира на то буду ли предузете, неће имати никакав посебан учинак. САД су већ покушале увући Русију у сукоб у Украјини. И шта се догодило? Иако полако, “Северни ток 2” се наставља градити. Русија наставља не само учествовати, него и организовати на свом подручју платформе за глобални међународни дијалог, попут међународних економских форума у Санкт Петербургу и Јалти, конференције о сигурности у Москви, међународне расправе у Клубу Валдаи и спортске сусрете свих врста. Ипак, ово говори да ће се сукоб између Русије и Запада повећати, али је такође јасно да Русија има све шансе да издржи ово сучељавање.

Осим тога, НАТО пуца по шавовима. Турска је у неразумљивом положају у савезу, а Берлин и Париз желе створити “европску војску која би се одупрла Русији, Кини и Сједињеним Државама”.

Ту су и војни и политички чиниоци и амерички рат против Русије може бити само хибридни, што у одређеној мери признаје и РАНД корпорација.

Оно што амерички стручњаци не разумеју је морални и психолошки фактор. Становништво земаља НАТО пакта апсолутно није спремно за масовне борбене операције, а многи Русију не сматрају непријатељем. Према већини социолошких анкета, становништво европских види Русију као неутралну земљу или чак пријатељску. Стога НАТО, као организација која би требала осигурати глобалну доминацију Сједињених Држава, не решава овај проблем, стога мора мењати своју стратегију.

Нажалост, нуклеарна стратегија ће бити проширена с превентивним нуклеарним нападом пројектилима средњег и краћег домета. РАНД тврди како се ти пројектили не би требали користити, него би служили да се Русију увуче у трку у наоружању и тако ослаби економија земље.

Нова стратегија Северноатлантског савеза не укључује само Русију, већ и Кину, Иран, Северну Кореју и Бјелорусију, што значи да се супротставља савезима као што су Шангајска организација за сарадњу и Организација уговора о колективној сигурности. У том смислу, жеља Северноатлантског савеза за променом концепта указује на то да је Запад изгубио вођство у свету.

Сједињене Америчке Државе препознају огромну опасност од пропасти униполарног света и желе га сачувати, стога морају подржати тако важно средство као што је НАТО. Задатак концепта је очување униполарног света, али о томе се неће писати изравно, већ ће се цело време говорити о претњама националној сигурности земаља НАТО пакта и самих Сједињених Држава.

У тим напорима је потребно уништити два стуба мултиполарног света. Кину и Русију, којој е корпорација РАНД посветила извештај с упутствима за уништење од 376 страница.

С обзиром на то да је нуклеарна и било која друга претња из Русије мит, Москва неће бити прва која ће употребити оружје за масовно уништење против земаља НАТО пакта, али ће учинити све да осујети планове РАНД корпорације, чији извештај не би био вредан помена да се не ради о стручњацима с великим утицајем у америчком Конгресу, Белој кући, Пентагону и војно-индустријском комплексу.

(RAND/logicno.com/ Н.Бабић)

KOMENTARI7 коментара

 1. mrzim sve hrvacko says:

  A da dok smisle dobru strategiju Čemerikanci ne propadnu?

  • Velika Metla says:

   Добар ти НИК;;;))) А иначе,ови америкењци и да полуде не би им се ништа познало!

   • mrzim sve hrvacko says:

    ;-))) provokativan ;-))

 2. padre says:

  Suludi olan?Nemojte tako, pa tamo su ipak skupili ono najbolje, što imaju!

 3. теоретичар says:

  Нема ту утехе ни за Русију ни за Кину. Кина полако посустаје а Русија пролази кроз фазе кроз које је прошао и СССР. И СССР је имао теоретске утехе и на крају се појавио Горбачов и добио Нобелову награду. Утешно је то да ово уопште није нови план, него је то готово исти план који је срушио СССР и као што видимо, наставља се. Дакле, Русија не може да каже да је изненађена, а ако заиста јесте, онда у Русији нема људи који су завршили основну школу. Нажалост, исељавање Руса је како жалосно тако и невероватно срамотно због своје масовности и опседања западних амбасада и конзулата у Русији. Друга ствар је невероватна корупција у Русији готово од посластичарнице до Врха државног апарата. Ако камион, било домаћи или страни, који путује кроз Русију мора да плаћа на пола пута тамо 100 евра и на пола пута назад сто евра друмским разбојницима који су невероватно добро организовани али их нико и не спречава, онда таква држава нема будућност. То путовање кроз Русију данас је као путовање кроз Дивљи Курдистан некад. Утеха са Северним током је краткорочна. Немачка једноставно користи јефтине сировине Русије, а јасно као дан да Америка мисли и дубоко је убеђена да те сировине припадају Америци а не Немачкој и Немачка, која је иначе на почетку санкција означила Русију као свог непријатеља а пре тога је Русија имала статус сарадника Немачке престаће да купује од Русије сировине без трунке устручавања оног момента када Америка обезбеди Немачку са друге стране. Немачка све више сели свој извоз у Америку а не у Русију. Једино увози сировине из Русије а ако се сећате учитеља из основне школе, сетићете се да вас је учио да држава која извози сировине нема дуг живот, онда вам је јасно... Дакле, Русија је сврстана у непријатеље Немачке и није ми јасно зашто и даље извози своје сировине на Запад? Нема шта да једе, ако се не варам? То је Ангела Меркел, односно Немачка, урадила након посете Меркелове Обами. Има ли икога да му није јасно да се овај, свеже и поново медијски обрађен план као нешто ново, мош мислити, не одвија већ скоро 10 година? У ЧЕМУ ЈЕ ПРОБЛЕМ? ИСТОК, а то су Кореје, Јапан, Кина, Русија, Индија и све мање и веће државице око њих, је Америка успешно завадила и ти народи се толико мрзе да никакав савез није могућ. Док Исток научи и схвати да се само удружен може одупрети Удруженом Западу, пропашће још два пута. Ништа ново на Истоку. Ево вам жалосних истина. Кина је везана економски за Америку и када би се одвојила, трајала би до дна брега низ који би склизнула, Јапан мрзи Русе и Кинезе више негоп Амере иако је Америка бацила две нуклеарне бомбе на њих. Јапанци тренутно имају најиспраније мозгове на свету. Индијци мрзе Кинезе а Кинези Индијце и ратују вековима. И данас ратују сваких пет до десет година на својим границама. Пакистан, релативно нова држава на Свету, мрзи Индијце до самоуништења и обрнуто. Руси и Кинези се мрзе кроз целу своју историју. Нема на истоку "прагматичности" ни колико је има у мојем мозгу. Америка је толико моћна, да их дави све заједно а они ипак не схватају да постоји начин како се то може зауставити и чак извести врло успешан контра удар. Када Исток то схвати, ако не буде касно као и са СССРом онда можда и буде успешног отпора. А то да ће Русију избацити из СВИФТА као следећу фазу напада на Русију и да ће јој увести санкције ја знам и писао само томе још пре тачно 25 година. А шта дана пишу руски паметњаковићи? Пола од онога што ми сви јасно или полујасно знамо већ деценијама. И све то се полако остварује. Русија је изложена нападима у Сирији, Русија несме да закорачи у Украјину ни после деценије прогона и страдања руског народа, Русија полако застаје због санкција и шта онда очекивати од Русије у будућности? Русија није ништа научила из Распада СССРа. Белорусија је једина која је успела да се супротстави Западном нападу, али џаба када је Русија пала. Гледам шта се догађа и не могу да верујем својим очима колико је Русија у бедном стању без обзира шта нам сервирају по медијима. Требало би да буде обрнуто, али нажалост, није.

 4. теоретичар says:

  Другим речима, ако Русија није поново на коленима, онда јако клеца. Кина се спрема и немоћно паничи а Индија није никада ни успела да се усправи. Од Монгола, Турака Османлија па преко Британије до Америке, Индија је без прекида земља јада и беде. Изузимајући Јапан, Исток је непрекидно на коленима или пузи пред Западом а данас им се у том пузању прикључио и Јапан. Имају ли ти народи бар два мозга током једног века да схвате да треба и морају да се уједине?

 5. теоретичар says:

  Мислим да сам дужан да напишем како ја то видим. Те свакодневне вести свих боја, напросто скрећу пажњу свакога и свако гледа тренутни проблем а шири поглед се потискује за нека дане тамо једног дана. Тај тамо један дан је прошао још пре скоро једног века, али ми га још увек видимо у будућности. Нема њега више. Одмах или сад. То је тај дан, ако није прекасно. И акција такође. Мене уопште не узбуђују нити привлаче појединачне вести и тренутни догађаји који се нижу као јесења киша. Русија, Кина, Јапан, Кореје, Индија, Индонезија, Пакистан, Иран, Белорусија, Јерменија и све исламске државе бившег СССРа, треба да створе једно тржиште са својим законима о увозу и извозу, што обухвата и сировине. Кина би била најјача економски, Индија би се ту врло брзо прикључила јер има стотине милиона или незапослених радника или са неким бедним послом и били би пресрећни са омањим платама али да раде и да редовно имају плате, па ма како биле мале. Биле би веће него данас дупло. 100%. Јапану ништа не би фалило. Имао би и даље највиши стандард са својом технологијом и менталитетом. Русија је неприкосновено највећа војна сила Света заједно са Америком, и ту морају постићи брзу сагласност ко коси а ко воду носи. Тако исто ради и Запад, па кад већ све копирају са Запада, зашто не би и оно што би им користило? Србија не сме да се прикључи никоме а знамо и зашто. Прихватили би и Исток и Запад такву ситуацију. Или нешто слично. Дакле, тако удружен Исток, имао би тржиште и сировине на 3/5 земаљске кугле и око 4 милијарде становника. Тако удружени, били би моћнији него СССР и Америка заједно док је СССР постојао. Сан за који се вреди борити. А ове ситне трикове САД и Запад ће поново лако извести за сваку државу Истока појединачно, кад им затреба па и кад им не треба. Чисто ради мастурбирања на Исток. То је суштина свих мојих схватања и размишљања већ око 30 година и зато увек критикујем све те велике Источне државе јер шта год радиле, увек су појединачно и саме против целог Запада и нормално да губе све сукобе. Хомогеније је становништво Истока него Запада и ту нема оправдања зашто се Исток не уједињује. На Западу живе и Кинези и Руси и Јапанци и Индијци са Американцима, а Американци су смеша готово свих западноевропских народа и оних са Истока и целог Света. На Истоку живе само Руси, Јапанци, Корејанци, Кинези, Индијци...без америчке смеше. Зато су хомогенији него Запад а то је ипак нека предност. А Запад онако шаролик, ипак туче Исток и за уши га вуче. Напросто зато што је уједињен и то веома чврсто. Па докле? На пример, Сирија је доказ да се нешто може урадити, али тамо фали Кина и Индија. Тамо су само Русија и Иран са неким ситним додацима, али и они нису синхронизовани. Опет иста слабост. Наступају свако за себе и то је узрок немоћи Русије у Сирији. Сирија више не постоји осим на мапи и са десетак милиона становника од којих су пола бескућници. А као планирају обнову Сирије па и Кина планира али нема је са војском. Џаба планирате. Америка царује у пола Сирије. Има више база него Русија, има више војника него Русија и Иран заједно а Русији и Ирану не пада на памет да нападну главног противника у Сирији. Јадан сиријски народ. Немо више да ми помажеш, молим те. Изгибосмо са вашим плановима ослобађања. Ето толико о мојим ставовима и зашто готово редовно критикујем и Кину и Русију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u