RAND корпорација: Руску ПВО одбрану могу пробити ловци пете генерације F-35

RAND korporacija: Rusku PVO odbranu mogu probiti lovci pete generacije F-35

26 oktobra 2020

AMERIČKI strateški think-tank centar – RAND korporacija – objavila je u svom najnovijem izveštaju da je lovac pete generacije F-35 jedini borbeni avion SAD koji je u stanju da probije PVO odbranu Rusije. U slučaju mogućeg ratnog sukoba u Evropi.

Ukazala je da bi mogao igrati ključnu ulogu u prvim satima rata, ali da je preduslov za to da u `probijanje` budu uključene stotine tih letelica. A za to: da zemlje saveznice SAD moraju da kupe što više F-35.F-35 je u službi niza zemalja saveznika SAD, ali zasad u malom broju.

Program Lockheed Martin F-35 Lightning II već je Pentagon koštao oko 1,5 bilion dolara i to je najskuplji program naoružanja u istoriji.

Ruski general u rezervi Ajteč Bižev, bio je jedan od glavnih za nacionalnu PVO, a on o proceni RAND korporacije da će F-35 biti glavno američko oružje protiv Rusije kaže:

„Kakve god izvanredne osobine imao američki lovac – on ne može proći kroz više nivoa integrisanog sistema PVO Rusije:

„Tvrdnju-procenu RAND korporacije treba smatrati reklamnim radom za Lockheed Martin. Cilj je da se podgreje interes zemalja NATO da kupuju F-35 Lightning II. I da obezbedi još bolje državno finansiranje američkoj vojnoj industriji. Nezavisno od toga ko će 3. novembra biti izabran za novog predsednika SAD“.

U izveštaju RAND se naglašava da će floti tih aviona biti potrebni „usavršeni radari dalekometni projektili i zaštićene linije veze.

Kao razlog za rat sa Rusijom, navodi se – mogući pokušaj Moskve da «okupira» deo teritorije NATO.

RAND ukazuje: „Na celoj teritoriji NATO koju `pokriva` ruska PVO – treba obezbediti njeno gušenje. Evropske vojno-vazdušne snage sada imaju ograničene mogućnosti da se nose sa zadacima visoke intenzivnosti. Limit-faktori za korišćenje F-35 su nedovoljan vazdušni prostor za izvođenje vežbi, premali broj pilota i drugih kvalifikovanih kadrova za upotrebu F-35“.

SAD tvrde da već testiraju borbeni avion šeste generacije

SAD poslednjih meseci saopštavaju da su daleko odmakle u radu na borbenom avionu šeste generacije koji će im obezbediti „dosad neviđenu dominaciju u vazduhu“.

Pomoćnik ministra SAD za vojnu avijaciju Vil Roper nazvao ga je „avionom budućnosti“ i otkrio da se na tom avionu radi u okviru programa NGAD – Next Generation Air Domination. I istupio sa tvrdnjom da se već testiraju letačke sposobnosti tog aviona.

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  Činjenica jest da Izrael s F-35 već par godina radi čuda-dominira Blistokom,u explozijama nerazjašnjeno nestaju vitalni objekti protivnika,čak i u Iranu!?!A slično možda već radi i USA(pomoću F-35,ili možda satelita s topovima elektronskog ili fotonskog zračenja?!?)jer u nerazjašnjenim explozijama nestaju i vitalni objekti u Kini,S.Kireji,itd.!?!

  • padre says:

   Pa naravno, sakriju se za komercialni avion!A uz to, ni Rusi jim baš ne brane, jer je to samo izazivanje, da vide, šta Rusi mogu!

 2. M says:

  Rusi još nisu srušili ni jedan F-35 iznad Rusije!Što ne znači da ga USA nije tamo isprobala?!?Taj avion je očigledno bolji nego li se o njemu ovih godina pisalo!Pogotovo što će u njemu elektronika napredovati!

 3. M says:

  Čak i da je Su-57 ravnopravan s F-35,on ne može efektivno doletjeti do USA!Dočim je Rusija okružena(ili će biti)s flotama F-35!Čak da Rusi uskoro i naprave flotu"nevidljivih"strateških bombardera ili čak raketa,ipak je mogućnost iznenadnog neobranjivog prvog udara na strani USA-Zapada,a svakim danom će se samo pojačavati!Kao i izazov da to učine!Hladnorazumski gledano,ono što je najpametnije Rusiji napraviti,je da iznenada A-udari prva!?!Eto kamo vodi ta radikalna utrka u naoružanju!U očigledno neizbježni Veliki Rat!Pitanje je samo tko će udariti prvi!

 4. padre says:

  To je sve reklama u svrhu povećanja prodaje!Jedino on može, kupujte braćo po oružju!

 5. Gardista says:

  Isto tako i nas orao ili galeb g4, sto vise komada da se protivnik zbuni i ispali sve sto ima pa ce poslednja eskadrila valjda uci u tudji prostor...dajteee

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *