RAND корпорација: Руску ПВО одбрану могу пробити ловци пете генерације F-35

RAND корпорација: Руску ПВО одбрану могу пробити ловци пете генерације F-35

26 октобра 2020

АМЕРИЧКИ стратешки think-tank центар – RAND корпорација – објавила је у свом најновијем извештају да је ловац пете генерације F-35 једини борбени авион САД који је у стању да пробије ПВО одбрану Русије. У случају могућег ратног сукоба у Европи.

Указала је да би могао играти кључну улогу у првим сатима рата, али да је предуслов за то да у `пробијање` буду укључене стотине тих летелица. А за то: да земље савезнице САД морају да купе што више F-35.F-35 је у служби низа земаља савезника САД, али засад у малом броју.

Програм Lockheed Martin F-35 Lightning II већ је Пентагон коштао око 1,5 билион долара и то је најскупљи програм наоружања у историји.

Руски генерал у резерви Ајтеч Бижев, био је један од главних за националну ПВО, а он о процени RAND корпорације да ће F-35 бити главно америчко оружје против Русије каже:

„Какве год изванредне особине имао амерички ловац – он не може проћи кроз више нивоа интегрисаног система ПВО Русије:

„Тврдњу-процену RAND корпорације треба сматрати рекламним радом за Lockheed Martin. Циљ је да се подгреје интерес земаља НАТО да купују F-35 Lightning II. И да обезбеди још боље државно финансирање америчкој војној индустрији. Независно од тога ко ће 3. новембра бити изабран за новог председника САД“.

У извештају RAND се наглашава да ће флоти тих авиона бити потребни „усавршени радари далекометни пројектили и заштићене линије везе.

Као разлог за рат са Русијом, наводи се – могући покушај Москве да «окупира» део територије НАТО.

RAND указује: „На целој територији НАТО коју `покрива` руска ПВО – треба обезбедити њено гушење. Европске војно-ваздушне снаге сада имају ограничене могућности да се носе са задацима високе интензивности. Лимит-фактори за коришћење F-35 су недовољан ваздушни простор за извођење вежби, премали број пилота и других квалификованих кадрова за употребу F-35“.

САД тврде да већ тестирају борбени авион шесте генерације

САД последњих месеци саопштавају да су далеко одмакле у раду на борбеном авиону шесте генерације који ће им обезбедити „досад невиђену доминацију у ваздуху“.

Помоћник министра САД за војну авијацију Вил Ропер назвао га је „авионом будућности“ и открио да се на том авиону ради у оквиру програма NGAD – Next Generation Air Domination. И иступио са тврдњом да се већ тестирају летачке способности тог авиона.

KOMENTARI6 коментара

 1. M says:

  Činjenica jest da Izrael s F-35 već par godina radi čuda-dominira Blistokom,u explozijama nerazjašnjeno nestaju vitalni objekti protivnika,čak i u Iranu!?!A slično možda već radi i USA(pomoću F-35,ili možda satelita s topovima elektronskog ili fotonskog zračenja?!?)jer u nerazjašnjenim explozijama nestaju i vitalni objekti u Kini,S.Kireji,itd.!?!

  • padre says:

   Pa naravno, sakriju se za komercialni avion!A uz to, ni Rusi jim baš ne brane, jer je to samo izazivanje, da vide, šta Rusi mogu!

 2. M says:

  Rusi još nisu srušili ni jedan F-35 iznad Rusije!Što ne znači da ga USA nije tamo isprobala?!?Taj avion je očigledno bolji nego li se o njemu ovih godina pisalo!Pogotovo što će u njemu elektronika napredovati!

 3. M says:

  Čak i da je Su-57 ravnopravan s F-35,on ne može efektivno doletjeti do USA!Dočim je Rusija okružena(ili će biti)s flotama F-35!Čak da Rusi uskoro i naprave flotu"nevidljivih"strateških bombardera ili čak raketa,ipak je mogućnost iznenadnog neobranjivog prvog udara na strani USA-Zapada,a svakim danom će se samo pojačavati!Kao i izazov da to učine!Hladnorazumski gledano,ono što je najpametnije Rusiji napraviti,je da iznenada A-udari prva!?!Eto kamo vodi ta radikalna utrka u naoružanju!U očigledno neizbježni Veliki Rat!Pitanje je samo tko će udariti prvi!

 4. padre says:

  To je sve reklama u svrhu povećanja prodaje!Jedino on može, kupujte braćo po oružju!

 5. Gardista says:

  Isto tako i nas orao ili galeb g4, sto vise komada da se protivnik zbuni i ispali sve sto ima pa ce poslednja eskadrila valjda uci u tudji prostor...dajteee

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u