RAND: Оружане снаге САД могу претрпети пораз од Кине и(ли) Русије

RAND: Oružane snage SAD mogu pretrpeti poraz od Kine i(li) Rusije

14 decembra 2017

POZICIJE Oružanih snaga SAD u Istočnoj Aziji prilično su slabe, pa Sjedinjene Države mogu izgubiti buduće ratove protiv Kine ili Rusije – upozorila je u svojoj najnovijoj studiji poznata američka istraživačka korporacija RAND.

U njenoj studiji se naglašava da se SAD sa strane Kine i Rusije suočavaju sa izazovima kako na operativnom tako i na strateškom nivou.

Istovremeno se ukazuje da Vašingtonu i njegovim saveznicima sada preti i atomski arsenal Severne Koreje, a da Pentagon i Bela kuća na tu pretnju imaju „malo zadovoljavajućih varijanti odgovora“.

Autori studije su ubeđeni da su Oružane snage SAD trenutno nedovoljno pripremljene i da to naročito važi za njihove „borbene jedinice“. A ovome su dodali i razjašnjenje:

„Obezbeđivanje vojne moći, kakvu predviđa i iziskuje ambiciozna strategija nacionalne bezbednosti SAD, nikada nije bilo prosta stvar, ali se u poslednje vreme pretvorilo u još teži zadatak. Posle epohe skresanih odbrambenih budžeta, danas više nije jasno može li naša vojna mašina uopšte izvršavati zadatke koji su joj postavljeni“.

Eksperti RAND ukazuju i na to da su Moskva i Peking poslednjih godina bitno osnažili svoje vojske i da su one u stanju da Oružanim snagama SAD – pod određenim uslovima – nanesu i poraze:

„Navedeno u ovoj studiji ukazuje da snage SAD mogu i izgubiti sledeći rat. Uprkos tome što Oružane snage SAD nadmašuju kineske u srazmeri 2,7:1, a ruske – 6:1“.

RAND posebno upozorava da se NATO može suočiti sa problemima ako se Rusija odluči za vojni upad u baltičke zemlje (Letonija, Estonija i Litvanija). I otvara pitanje: da li bi SAD bile u stanju – s obzirom da Rusija raspolaže savremenim sistemima PVO – da brzo upotrebe svoju avijaciju?

Autori iste studije otvoreno pišu: „Zaključili smo da NATO zasad nije u stanju da zaštiti baltičke države ukoliko dođe do iznenadnog i odlučnog ruskog napada“.

RAND otvoreno tvrdi da je malo verovatno da bi SAD bile u stanju da zadrže inicijativu ako Peking odluči da uspostavi kontrolu nad Tajvanom.

U sve ovo se „umešala“ i njujorška uticajna nevladina organizacija Savet za međunarodne poslove. A tvrdi da će konfrontacija SAD (i NATO) sa Rusijom biti „jedan od najvažnijih problema sa kojima će se SAD suočavati tokom 2018-te“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *