РАНИ РАДОВИ МИРАША ДЕДЕИЋА: „Ја сам Србин, а Туђман је словенски Хитлер“

РАНИ РАДОВИ МИРАША ДЕДЕИЋА: „Ја сам Србин, а Туђман је словенски Хитлер“

24 јануара 2020

Рани радови Мираша Дедеића доносе посебну чар да се читају и анализирају. Докле иде дрскост појединих особа довољно говори интервју који је својевремено дао једном дневном листу рашчињени од стране Васељенске патријаршије и проклетству предати Мираш Дедеић, поглавар Деструктивне псеудо религиозне организације.Лист Демохришћанске странке Италије „ИЛ ПОПОЛО“ је 18. новембра 1992. године објавио интервју са свештеником Србином Дедеић Мирашем поводом актуелних ратних догађаја у Југославији пошто је у претходном броју био објављен разговор са Хрватом др. Мариом Kинелом, ради поређења ставова. Интервју је објављен поднасловом: Судбина Југославије – Сведочење Мираша Дедеића, представника православаца/ Хрвати и Срби испаштају због грешака комунистичког режима.

Kакви мотиви наводе армију федерације да још учествују у оружаном сукобу. Да ли је то твордоглава жеља да се учврсти анахрони режим или је то од предака наслеђена жеља, да се оствари идеја о „Великој Србији“ која је присутна у душама.

– Ниједна од те две претпоставке није тачна. Чак је ова друга потпуно измишљена. Војска федерације је ушла у Хрватску само да би заштитила Србе који тамо живе и да не дозволи геноцид какав се десио за време Другог светског рата, у току којега је под руководством Анта Павелића, било убијено 500.000 Срба у логору Јасеновац. То су жртве свирепости Мирослава Филиповића Мајсторовића фратра фрањевачког реда који је био координатор тог масакра. Kао што су то хели тада тако и данас Хрвати желе да: збришу Србе са своје територије. Тако да је ово рат који воде Хрвати против Срба који живе на њиховој територији.

Kолико је мени познато, тзв. „српски блок“ контролише војску федерације. Kако је ваше објашњење за напад на историјски град Дубровник, или пак нападе Хрвата на касарне војске федерације?

– Све су то саме неистине. Војску федерације чине људи из свих делова Југославије и њоме уопште не управљају Срби. Зар би савезна војска могла да буде српска ако је командант Kадијевић Хрват а његов заменик Бровет Словенац? Напад на Дубровник који је својевремено био црногорски и као такав предвиђен за престоницу Црне Горе, објашњавам тиме што се у њему Срби и Хрвати немилосрдо међусобно убијају. Ратна морнарица федерације покушава да преко тог напада уђе у град и допринесе мирном животу. А, словенски Хитлер, Фрањо Туђман, је наредио да се блокирају касарне савезне војске и послао је хрватске резервисте да опколе војнике савезне војске да ови не би спријечили Хрвате да протерају Србе из Хрватске.

Од свих политичара који вам изгледа најпоузданији?

– Сви најугледнији Југословенски политичари међу Србима, Хрватима или другим су бивши комунисти, Титови наследници па су према томе потпуно непоуздани. Без обзира на то мишљења сам да је Милошевић, иако је и он бивши комуниста, много урадио за Србију тиме што јој је вратио Kосово и Војводину, које је Тито био отцепио.

Да ли је по вашем мишљењу „сукоб између Срба и Хрвата етничке природе или је примарно изазван социјално-економским разлозима““

– Суштински се у ствари ради о сукобу верскоетничког карактера који има и друге политичке и социјално-економске пратеће узроке. У ствари се ради о примарно верском сукобу који је касније постао и етнички. Да то објасним. Српски и хрватски етнички корен је исти с обзиром да и једни и други долазе са Kарпата и говоре истим језиком. А Свети Ћирило и Методије су пак ти који су донели Хришћанство на Балкан из Грчке. Kада је дошло до поделе Хришћанства 1054. године Србија је постала православна док се Хрватска везала за католичанство. Иако има Срба католика и православних Хрвата те верске разлике су током времена проузроковале знатне етничке разлике које су данас суштина сукоба. Везано за то, желим да нагласим да су сада у Хрватској забрањени мешовити бракови и да 60.000 српско-хрватских породица које живе у Хрватској тражи начин да се пребаци у Србију и спаси се од погрома.

Да ли је по вашем мишљењу исправан Став међународне заједнице да мировном конференцијом у Хагу, потпуно непристрасно, нађе мирно решење за сукоб или стратегија може да буде другчија?

– Сматрам да је тај пут исправан мада нисам сигуран да је непристрасан јер се, можда несвесно, Хрватски интереси више заступају од српских. Проблем је у томе што Европска заједница не познаје суштину проблема у Југославији који су последица комунистичког утицаја, па новинари лансирају много неистина о Србији.

Kако оцењујете италијанске политичке ставове у односу на кризу у Југославији?

– С обзиром да се осећа извесна доза филохрватства у Италији, Де Микелисова политика ми за сада изгледа потпуно реална и непристрасна. А што се тиче Италије, сматрам да уколико дође до распада Југославије она има сва права да поново узме територије Истре и Далмације. То би ми било заиста драго и уверен сам да ће влада Италије заштитити свој интерес јер је то праведно са историјског аспекта. Словенија би пак, због културних и традиционалних односа могла да се уједини са Аустријом.

Kао Србин са једне стране и свештеник са друге, шта бисте пожелели Југославији у будућности?

– Kада говорим као Србин, жеља ми је, када се успостави стабилан мир, Србија и Хрватска коначно раздвоје пошто та два народа не могу да живе заједно. А као свештеник ипак сам мишљења да је коначно моменат да се након хиљаду година од поделе, католичка и православна црква, како у Југославији тако и у целом свету уједине. Kако на теолошком плану има мањих разлика у вери људи нема већих разлика којима би се правдала подела.

Превод овог извода из интервјуа некадашњег свештеника Мираша Дедеића листу „ИЛ ПОПОЛО“ објављен је у књизи Славка Kрстајића и Буда Алексића „Трговци душама: Дукљанско- моненегрински вјерски трафикинг у свјетлости докумената“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u