Рањено сећање човечанства

Ranjeno sećanje čovečanstva

24 juna 2017

BEOGRAD je odabran za svetsku najavu velike izložbe „Lica Palmire“ u Akvileji, severnoitalijanskom gradiću na prostoru rimske metropole. Tu će u Nacionalnom arheološkom muzeju od 1. jula do 3. oktobra biti izložena umetnička dela nastala u prvim vekovima naše ere u Palmiri, velikom antičkom gradu u Siriji. Ta baština čovečanstva, iako formalno pod zaštitom Uneska, teško je stradala u versko-građanskom ratu.

Izložba je deo projekta „Ranjena arheologija“, kojim se se predstavlja baština čovečanstva izložena razaranju i uništenju.

Na konferenciji za štampu u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu je ovaj neobičan i lep gest, da se u prestonici Srbije, pre nego u Rimu, najavljuje veliki događaj u Italiji objašnjen izuzetnom prisnošću naroda i kultura.

– Sećanje i kultura su vrednosti koje prevazilaze svaki rat i nasilje. Srbija je izabrana za najavu izložbe jer je duboko ukorenjena u našoj istoriji sa 17 imperatora koje je dala Rimu, a sama je vrlo često preživljavala nasilje i razaranje – rekao je Đuzepe Manco, ambasador Italije u Srbiji.

Izložbu realizuje Fondacija „Akvileja“, čiji je predsednik Antonio Zanardi Landi, diplomatski savetnik predsednika Italije. Beogradsku najavu izložbe on smatra i promocijom kulture Srbije, koja je deo civilizacijskog prostora Mediterana, kao i Akvileja i Palmira.

– Akvileja je „majka rimskih gradova na Balkanu“ a građena je kao vojni logor i „kapija ka Istoku“. Međutim, posle izvesnog vremena ona je postala „kapija sa Istoka“ kojim su dolazili kulturni uticaji iz tog dela Mediterana. Važno je da naglasimo te „porodične veze“ Srbije i Italije – rekao je Landi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *