Ранко им грђи од Мила

Ranko im grđi od Mila

26 februara 2015

reg-krivokapic_620x0 65476Nakon što je Socijaldemokratska partija sa liderom Rankom Krivokapićem na čelu još jednom rekla “ne” na predlog opozicije, ovoga puta za formiranje prelazne vlade koja bi organizovala demokratske izbore, opozicioni predlagači su se listom obrušili na ovu vladajuću partiju, i, ponovo, najavili – proteste.

Gotovo da ne postoji crnogorski građanin kojeg je iznenadila odluka organa SDP i Ranka Krivokapića da ne prihvati predlog opozicije što bi podrazumevalo da ova partija napusti vladajuću koaliciju i upusti se u neizvesnu izbornu trku, bez “leđa” koje sada ima u mnogo jačoj Demokratskoj partiji socijalista.

Predsednik Nove srpske demokratije i član predsedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da u toj stranci nisu iznenađeni jučerašnjim odgovorom Socijaldemokratske partije o prelaznoj vladi.

– Nakon iskustva i “iznenađenja” sa kojim smo se suočili posle lokalnih izbora u Podgorici, odluka predsedništva SDP-a bila je očekivana. Na kraju, oni su precizno saopštili da ne pregovaraju, već kroz razgovore sa opozicijom traže nove pristalice za NATO integracije. Ova odluka SDP-a najviše će pomoći nekima iz opozicije koji će, verujem bez uslovljavanja, podržati ideju Nove srpske demokratije, Pokreta za promene i Demokratske narodne partije vezanu za organizaciju protesta – kazao je Mandić.

On je dodao da DPS na vlast nije ni došao preko izbora, a još manje pregovorima, te da “ko god u opoziciji veruje da se ovaj režim može promeniti na drugačiji način, ne mora da bude deo organizacionog odbora za proteste, već neka ostane po strani i ne smeta”.

Predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da će funkcioneri DF-a narednih dana obići crnogorske gradove i razgovarati s građanima o organizovanju protesta. Knežević smatra da je cilj lidera SDP-a bio rasipanje opozicione energije.

– Ovakvim stavom SDP nije preuzeo samo javnu odgovornost, nego i krivičnu, jer je zajedno s DPS-om saučesnik u ekonomskom genocidu protiv države i njenih građana. Ranko Krivokapić je, po svoj prilici, umislio da će se do sledećih izbora dovući tako što će biti opozicija u vlasti, i vlast u opoziciji – smatra Knežević.

Miloš Konatar iz Građanskog pokreta, smatra je “odbijanje SDP-a da podrži koncept prelazne vlade još jedan pokazatelj odsustva odgovornosti i nedostatka želje te stranke da doprinese preko potrebnim promenama”:

– Crnoj Gori je potrebna jaka i odlučna borba protiv organizovanog kriminala, a zahvaljujući SDP-u i DPS-u ta borba će se nastaviti samo na rečima.

Jedan od onih koji je najavljivao da će “SDP izneveriti”, lider Pokreta za promene Nebjoša Medojević, kaže da je ova odluka SDP-a učvrstila uverenje, da je za stanje u kojem je Crna Gora danas, odgovoran upravo SDP:

-Sve ključne odluke u ekonomiji i bezbednosti i oko Elektroprivrede, i KAP-a, privatizacija, ali i oko policije i MUP-a, došle su od SDP-a,tako da stvari postaju jasne.

ŠABOVIĆ: ODE POSLEDNJA ŠANSA

Poslanik i član Predsedništva SDP Džavid Šabović kazao je da je njegova stranka propustila možda i poslednju šansu da ode od onih koji državu vode tamo gde ne treba, aludirajući na partiju Mila Đukanovića.

– Mislim da je prelazna vlada bila jedan od poslednjih, ako ne i bukvalno poslednji momenat da odemo od onih koji vode državu tamo gde ne treba. Ali nažalost, većina u Predsedništvu nije mislila kao ja.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *