Ранко Павловић: Писац беседи о писцу

Ranko Pavlović: Pisac besedi o piscu

13 novembra 2016

ranko-pavlovic_620x0

O piscu treba da besede pisci, a naučnici neka zbore na naučnim skupovima.

To je zaključak koji se nameće posle svečane akademije povodom stogodišnjice smrti Petra Kočića, održane u Banjaluci, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosi Republike Srpske i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Goran Petrović je, nadahnutom besedom, pokazao da se priča na najbolji način osvetljava pričom, kakvu je o Kočiću ispričao autor „Opsade Crkve Svetog Spasa“, „Sitničarnice ‘Kod srećne ruke'“ i drugih dela koja utiskuju snažan pečat u savremenu srpsku prozu. Osetila je to i mnogobrojna publika i nagradila ga dugim aplauzom.

Ta Petrovićeva priča na iskren i topao način kazivala je o tome kako je u njegovu porodicu, dok je on još bio dete, stigao prvi komplet sabranih dela nekog pisca. Bio je to komplet Kočićevih dela, ali – avaj! – imao je dva druga i treći tom, a onaj prvi, s „Jazavcem pred sudom“, otišao je nekom drugom, ko verovatno nije dobio drugi tom.

Priča o tome da je otac na uličnog prodavača knjiga bio ljut više zbog toga što je onaj drugi kupac ostao uskraćen za drugi tom nego što on nije dobio prvi, bila je izvrstan okvir da se govori o Kočiću, buntovniku, narodnom tribunu i piscu koji je moćnom pripovetkom, ispripovedanom zdravim narodnim jezikom, obeležio i obogatio srpsku književnost.

Valjalo bi da iz ovog izvučemo pouke, pa da nam prigodne svečanosti, na koje dolazi raznolika publika, različitog obrazovnog nivoa, ne liče na usko specijalizovane simpozijume.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *