Раша и Игор – писци који су увесељавали децу

Raša i Igor – pisci koji su uveseljavali decu

9 juna 2017

U ORGANIZACIJI Udruženja „Sačuvajmo Otroke“, u ovom selu nadomak Vrnjačke Banje održano je književno veče posvećeno sećanju na Igora Kolarova i Rašu Popova, dva nedavno preminula značajna pisca za decu, kao i pesništvu Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa.

Program su otvorili učenici ovdašnje OŠ „Branko Radičević“ skečevima inspirisanim Kolarovljevom knjigom „SMS priče“, dok je o stvaralaštvu Kolarova i Popova govorio Vladimir Vukomanović, asistent na Učiteljskom fakultetu.

– Dete hoće da u delu pronađe sebe i smeh, da mu to što čita bude zanimljivo, ali ne i banalno. Ovi pisci prepoznali su senzibilitet deteta, uvažavali celinu sveta u kojem deca žive i uspevali da napišu umetnički složena a istovremeno komunikativna dela – istakao je Vukomanović.

Ovom prilikom obeležen je i vek od objavljivanja Bojićeve „Plave grobnice“ i sto godina od Disove smrti. Njihove stihove govorile su meštanke Danijela Đorđević i Nevena Debeljak, dok je profesor Filološkog fakulteta Aleksandar Jerkov pokušao da odgovori na pitanje zašto je poezija bitna za sve nas.

– Svako za sebe treba da se uzdigne i da ne živi u padu, nego u uzvišenosti, to nam kaže Dis. A kad se uzdignemo, kakvi ćemo biti? „Sa očima izvan svakog zla.“ Tako ćemo onda gledati svet – naglasio je profesor Jerkov.

UGLEDNI GOSTI

UDRUŽENJE „Sačuvajmo Otroke“ već osam godina organizuje književne večeri pružajući priliku meštanima da čuju pesnike, kritičare i proučavaoce jezika. Tako su Otroke do sada posetili pesnikinja Zlata Kocić, profesor Učiteljskog fakulteta i književni kritičar Aleksandar Jovanović, profesor Filološkog fakulteta Aleksandar Milanović…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *