РАСЦЕП У ЕУ! Брисел уводи санкције Мађарској, а све због Сороша!?

RASCEP U EU! Brisel uvodi sankcije Mađarskoj, a sve zbog Soroša!?

20 maja 2017

U Vladi Mađarske su sigurni da EU namerava da uvede sankcije protiv te države zbog pokušaja da se zatvori univerzitet Džordža Soroša i protivljenja da se migraciona politika uskladi sa standardima EU, javlja RT, pozivajući se na pres-službu kabineta premijera Viktora Orbana.

Evropski parlament je u sredu usvojio rezoluciju protiv Mađarske u kojoj se izražava nezadovoljstvo zbog „pogoršavanje vladavine zakona i demokratije“ u zemlji.

Sada Evropska komisija uvodi sankcije Budimpešti, navodi se u saopštenju pres-službe mađarskog premijera.

Bez obzira na to što se u tekstu skandal oko zatvaranja univerziteta Džordža Soroša ne pominje direktno, mađarske vlasti smatraju da upravo on pokušava da izvrši pritisak na zemlju, navodi RT.

Prema informacijama televizije, tokom glasanja o rezoluciji evropski parlamentarci su se pozivali na izveštaj američkog finansijera, milijardera i investitora.

Pored toga, prema saopštenju pres-službe Viktora Orbana, mađarske vlasti su izložene „napadima predstavnika organizacija koje su deo mreže Soroša“.

Ranije je predsednik Mađarske Janoš Ader potpisao novi zakon o obrazovanju koji omogućava da se zatvori Centralni evropski univerzitet, koji pripada Soroševom fondu.

Odluka je izazvala burnu reakciju jednog broja zapadnih država.

Vašington je pozvao Budimpeštu da obustavi uvođenje zakona, dok je Evropska komisija izjavila da vrši analizu zakona i da će doneti odluku o mogućoj reakciji.

Vesti, Sputnjik

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Evropa je postala prcija jednog jedinog bankara, koji je uz to kriminalac. Na zdravlje, Evropo. Daleko te bilo. Neka Vucic zivi u tebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *