Raščinjeno 400 katoličkih sveštenika zbog silovanja dece

Raščinjeno 400 katoličkih sveštenika zbog silovanja dece

19 januara 2014

KatoličkiBivši papa Benedikt XVI je tokom samo dve godine raščinio gotovo 400 sveštenika zbog seksualnog uznemiravanja dece, ukazuje jedan dokument do kojeg je došla agencija AP.

Statistika za 2011. i 2012. godinu pokazuje dramatičan porast broja raščinjenih katoličkih sveštenika u odnosu na 2008. i 2009. (dve prve godine kada je vatikanska Kongregacija za doktrinu vere počela da objavljuje podatke o broju raščinjenih sveštenika), u kojima je svešteničko zvanje oduzeto 171 sveštenom licu.

Pre 2008. je objavljivan samo broj prijavljenih slučajeva navodne zloupotrebe dece i broj suđenja za ta dela koje je Kongregacija odobrila.

Jedno od mogućih objašnjenja za porast slučajeva raščinjavanja u 2011. je to što je u 2010. u evropskim i svetskim medijama znatno povećan broj tekstova posvećenih seksualnom uznemiravanju dece od strane katoličkih sveštenika, navodi AP.

Te godine nije objavljen broj raščinjenih sveštenika, ali je Vatikan uveo nove propise kojima se proces raščinjavanja olakšava i ubrzava.

Dokument do kojeg je došao AP, pripremljen je u cilju odbrane Svete stolice pred Komitetom UN za ljudska prava u Ženevi.

Vatikan je 2001. naložio biskupima širom sveta da njemu šalju sve optužbe protiv sveštenika zbog zloupotrebe dece koje deluju verodostojno. Akciju je pokrenuo tada kardinal, Jozef Racingher, budući papa Benedikt XVI, pošto je ustanovio da se biskupi širom sveta uglavnom ne pridržavaju propisa da optužene sveštenike izvode pred crkvene sudove.

Najviša kazna za seksualno uznemiravanje dece za katoličke sveštenike je raščinjenje.

Ne postoji ništa slično zatvorskoj kazni, niti ima mera kojima bi se sprečilo da raščinjeni sveštenik ponovi delo za koje je osuđen.

U jednom zvaničnom dokumentu Vatikana iz 2008. po prvi put je jasno rečeno da crkveni proces protiv sveštenika zbog zloupotrebe dece ne treba da spreči žrtve da takva dela prijave i policiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *