РАСИМ ЉАЈИЋ: „Косову столица свуда осим у УН“

RASIM LJAJIĆ: „Kosovu stolica svuda osim u UN“

30 jula 2017

Lider SDPS Rasim Ljajić izneo prve konkretne predloge u okviru dijaloga o problemu KiM. Ne bi bilo priznavanja, a zauzvrat tražimo finansijsku korist.

Normalizacija odnosa sa Prištinom u tri faze, uz prijem Kosova u sve međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija i bez priznavanja od strane Srbije, a zauzvrat bismo tražili konkretnu finansijsku korist.

Ovo je, u najkraćem, sadržaj platforme za rešenje problema KiM, koju će predsedniku Aleksandru Vučiću izneti potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić. To je prvi konkretan predlog neke stranke koji se pojavio u javnosti nakon što je Vučić najavio otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Ljajić smatra da „zamrznuti konflikt“ ne odgovara Srbiji, i da moramo da „podignemo ulog jer sve drugo vodi u puzajuću nezavisnost, pri čemu Srbija neće dobiti ništa“. SDPS će do detalja razraditi svoj predlog i predstaviti ga Vučiću:

– Cilj treba da bude normalizacija, bez priznavanja, i to u nekoliko faza. Prva faza pregovora podrazumeva da se omogući potpuna ekonomska saradnja sa Kosovom. U ovom trenutku preko administrativne linije izvozi se preko 400 miliona evra robe godišnje, ali bi to moglo biti dvostruko više, ukoliko ne bi postojale pravne i političke prepreke. Srbija ne može više da ima politički uticaj na Prištinu, ali ekonomski uticaj i te kako može zadržati.

Druga faza je, po Ljajiću, otvaranje pitanje statusa Srba na Kosovu, a ZSO vidi kao oblik samouprave za njih. Uz to treba pregovarati o pitanju imovine i kulturne baštine Srbije na KiM.

– Treći korak bi bili pregovori o učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, osim u UN, uz jasne benefite za Srbiju – ističe Lajić. – Uostalom, da je to moglo da se završi bez nas, ti razgovori ne bi bili ni potrebni.

Zauzvrat, naša zemlja bi, smatra Ljajić, mogla da traži niz stvari, od finansijske podrške za razvoj infrastrukture, do ubrzanog puta ka Evropskoj uniji, a u završnoj fazi trebalo bi otvoriti pregovore oko konačnog statusa.

Poslanik SNS i šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je reč samo o jednom od predloga na početku unutrašnjeg dijaloga i da će se o tome tek raspravljati:

– Za nas je neprihvatljivo priznavanje Kosova kao nezavisne države i njihovo članstvo u UN. O svemu drugom možemo da pričamo.

Sasvim suprotno mišljenje ima lider LDP Čedomir Jovanović koji kaže da Srbija treba da prestane da blokira Kosovo na putu ka članstvu u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i UN. On, međutim, tvrdi da „nije reč o odluci Srbije da prizna Kosovo“ i da do stava o tome „treba da dođu naša deca na jedan normalan način“.

Jovanović kaže da „izgubljena i nesposobna opozicije ne može da svoju šansu traži u klevetanju Vučića da će priznati kosovsku nezavisnost“.

SPC prihvata

Zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve povodom javnog poziva predsednika Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji odrediće Sveti arhijerejski sinod, kao za to merodavno telo, po prijemu i razmatranju zvaničnog poziva.

Ovako za „Novosti“ u kabinetu patrijarha Irineja odgovaraju na pitanje kakav će stav u predstojećim razgovorima zauzeti srpska crkva. Kako nam je rečeno, oni će se svakako odazvati na Vučićev poziv.

NAJLAKŠE JE PROSIPATI KLETVE, ALI MENE TO NE INTERESUJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se akademiku Dušanu Kovačeviću i drugim intelektualcima koji su, kako kaže, razumeli potrebu da se krene u rešavanje problema KiM i istakao da on nije ponudio rešenje, već samo razgovore.

Vučić je poručio da je njegova inicijativa za unutrašnji dijalog nešto što bi „svako ozbiljan i odgovoran morao da pokrene“ i dodao da mnogi samo razmišljaju šta je to što se narodu sviđa, a ne i šta nam je potrebno:

– Da sam radio samo ono što se narodu sviđa mi danas ne bismo imali stabilne finansije i uređenu ekonomiju.

Predsednik je kazao da će „neki pokazati da nemaju rešenje, a neki da nemaju odgovornosti“:

– Ako neko misli da je najlakše da prosipa kletve, a neko da zabije glavu u pesak kao noj i kaže „mene to ne interesuje, neka Vučić rešava te probleme“, onda je i to neka vrsta dijaloga.

RAMPA ZA INTERPOL I UNESKO

Nastavak koordiniranih napora na planu suprotstavljanja nastojanjima tzv. države Kosovo da postane član Interpola, bila je u petak jedna od tema razgovora ministara spoljnih i unutrašnjih poslova Ivice Dačića i Nebojše Stefanovića. Oni su razmotrili mogućnosti daljeg delovanja po ovom pitanju od posebne važnosti u kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta i suprotstavljanja unilateralnim pokušajima „Kosova“ da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama.

KOMENTARI5 komentara

 1. kuka says:

  Koja besmislica? Čemu sve te stolice, ako ne da se raskrči put do UN? Nemojte više da nas zamajavate, nego podnesite ostavke svi od reda. Pošto nećete da uradite ništa za Srbiju, ne trebate nam. Bolje vam je da sami odete pre nego što date bilo koju stolicu. U suprotnom moglo bi vam biti kasno i za odlazak.

 2. deda mraz says:

  Koje licemerje i koji sljam nam odlucuje o Kosovu jer bre treba da nas je sve sramota i zabili smo glave kao nojevi u pesak i ko slepci se samo drzimotoga da je Srbija samo ono sto su nam komunisti nacrtali tj. uza Srbija i samo nastavljamo za sitne pare sto ovaj poturica i ovaj cigan Jovanovic javno priznaju da prodajemo Srbe.Treba da nas je sramota za prodaju Srba iz Hrvatske, za prodaju Sarajeva najveceg Srpskog grada posle Beograda, za prodaju Srba iz CG i dozvolili smo sljamu komunistickom u CG da se izivljava nad Srbima i naravno na kraju i izdaja i prodaja Srba sa Kosova.

 3. BM says:

  Ma daće Vučić Kosovu i stolicu u UN (sa zvezdicom *) samo da zadrži svoju.

 4. deda mraz says:

  A da malo za promenu Siptarima damo Sjenicu i N.Pazar i Dedinje i Senjak i Jajince pa bi mozda ovi nasi trece Srbijanci tj. trece ustase Tita koljeno drugacihe razmisljalo jer mene uopste ne bi pogodilo ako bi im ovo dali jer bi se resili svojih najvecih neprijatelja.

 5. Za Srbiju says:

  Za svoje i stranačke izdaje, optužuje celu Srbiju. Možda je to ispravno, jer ipak je Srbija glasala za ove bolesnike i nikogoviće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *