РАСИМ ЉАЈИЋ: „Косову столица свуда осим у УН“

РАСИМ ЉАЈИЋ: „Косову столица свуда осим у УН“

30 јула 2017

Лидер СДПС Расим Љајић изнео прве конкретне предлоге у оквиру дијалога о проблему КиМ. Не би било признавања, а заузврат тражимо финансијску корист.

Нормализација односа са Приштином у три фазе, уз пријем Косова у све међународне организације, изузев Уједињених нација и без признавања од стране Србије, а заузврат бисмо тражили конкретну финансијску корист.

Ово је, у најкраћем, садржај платформе за решење проблема КиМ, коју ће председнику Александру Вучићу изнети потпредседник Владе и лидер СДПС Расим Љајић. То је први конкретан предлог неке странке који се појавио у јавности након што је Вучић најавио отварање унутрашњег дијалога о КиМ.

Љајић сматра да „замрзнути конфликт“ не одговара Србији, и да морамо да „подигнемо улог јер све друго води у пузајућу независност, при чему Србија неће добити ништа“. СДПС ће до детаља разрадити свој предлог и представити га Вучићу:

– Циљ треба да буде нормализација, без признавања, и то у неколико фаза. Прва фаза преговора подразумева да се омогући потпуна економска сарадња са Косовом. У овом тренутку преко административне линије извози се преко 400 милиона евра робе годишње, али би то могло бити двоструко више, уколико не би постојале правне и политичке препреке. Србија не може више да има политички утицај на Приштину, али економски утицај и те како може задржати.

Друга фаза је, по Љајићу, отварање питање статуса Срба на Косову, а ЗСО види као облик самоуправе за њих. Уз то треба преговарати о питању имовине и културне баштине Србије на КиМ.

– Трећи корак би били преговори о учлањењу Косова у међународне организације, осим у УН, уз јасне бенефите за Србију – истиче Лајић. – Уосталом, да је то могло да се заврши без нас, ти разговори не би били ни потребни.

Заузврат, наша земља би, сматра Љајић, могла да тражи низ ствари, од финансијске подршке за развој инфраструктуре, до убрзаног пута ка Европској унији, а у завршној фази требало би отворити преговоре око коначног статуса.

Посланик СНС и шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је реч само о једном од предлога на почетку унутрашњег дијалога и да ће се о томе тек расправљати:

– За нас је неприхватљиво признавање Косова као независне државе и њихово чланство у УН. О свему другом можемо да причамо.

Сасвим супротно мишљење има лидер ЛДП Чедомир Јовановић који каже да Србија треба да престане да блокира Косово на путу ка чланству у свим међународним организацијама, укључујући и УН. Он, међутим, тврди да „није реч о одлуци Србије да призна Косово“ и да до става о томе „треба да дођу наша деца на један нормалан начин“.

Јовановић каже да „изгубљена и неспособна опозиције не може да своју шансу тражи у клеветању Вучића да ће признати косовску независност“.

СПЦ прихвата

Званичан став Српске православне цркве поводом јавног позива председника Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији одредиће Свети архијерејски синод, као за то меродавно тело, по пријему и разматрању званичног позива.

Овако за „Новости“ у кабинету патријарха Иринеја одговарају на питање какав ће став у предстојећим разговорима заузети српска црква. Како нам је речено, они ће се свакако одазвати на Вучићев позив.

НАЈЛАКШЕ ЈЕ ПРОСИПАТИ КЛЕТВЕ, АЛИ МЕНЕ ТО НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ

Председник Србије Александар Вучић захвалио се академику Душану Ковачевићу и другим интелектуалцима који су, како каже, разумели потребу да се крене у решавање проблема КиМ и истакао да он није понудио решење, већ само разговоре.

Вучић је поручио да је његова иницијатива за унутрашњи дијалог нешто што би „свако озбиљан и одговоран морао да покрене“ и додао да многи само размишљају шта је то што се народу свиђа, а не и шта нам је потребно:

– Да сам радио само оно што се народу свиђа ми данас не бисмо имали стабилне финансије и уређену економију.

Председник је казао да ће „неки показати да немају решење, а неки да немају одговорности“:

– Ако неко мисли да је најлакше да просипа клетве, а неко да забије главу у песак као ној и каже „мене то не интересује, нека Вучић решава те проблеме“, онда је и то нека врста дијалога.

РАМПА ЗА ИНТЕРПОЛ И УНЕСКО

Наставак координираних напора на плану супротстављања настојањима тзв. државе Косово да постане члан Интерпола, била је у петак једна од тема разговора министара спољних и унутрашњих послова Ивице Дачића и Небојше Стефановића. Они су размотрили могућности даљег деловања по овом питању од посебне важности у контексту заштите суверенитета и територијалног интегритета и супротстављања унилатералним покушајима „Косова“ да оствари чланство у међународним организацијама.

KOMENTARI5 коментара

 1. kuka says:

  Koja besmislica? Čemu sve te stolice, ako ne da se raskrči put do UN? Nemojte više da nas zamajavate, nego podnesite ostavke svi od reda. Pošto nećete da uradite ništa za Srbiju, ne trebate nam. Bolje vam je da sami odete pre nego što date bilo koju stolicu. U suprotnom moglo bi vam biti kasno i za odlazak.

 2. deda mraz says:

  Koje licemerje i koji sljam nam odlucuje o Kosovu jer bre treba da nas je sve sramota i zabili smo glave kao nojevi u pesak i ko slepci se samo drzimotoga da je Srbija samo ono sto su nam komunisti nacrtali tj. uza Srbija i samo nastavljamo za sitne pare sto ovaj poturica i ovaj cigan Jovanovic javno priznaju da prodajemo Srbe.Treba da nas je sramota za prodaju Srba iz Hrvatske, za prodaju Sarajeva najveceg Srpskog grada posle Beograda, za prodaju Srba iz CG i dozvolili smo sljamu komunistickom u CG da se izivljava nad Srbima i naravno na kraju i izdaja i prodaja Srba sa Kosova.

 3. BM says:

  Ma daće Vučić Kosovu i stolicu u UN (sa zvezdicom *) samo da zadrži svoju.

 4. deda mraz says:

  A da malo za promenu Siptarima damo Sjenicu i N.Pazar i Dedinje i Senjak i Jajince pa bi mozda ovi nasi trece Srbijanci tj. trece ustase Tita koljeno drugacihe razmisljalo jer mene uopste ne bi pogodilo ako bi im ovo dali jer bi se resili svojih najvecih neprijatelja.

 5. Za Srbiju says:

  За своје и страначке издаје, оптужује целу Србију. Можда је то исправно, јер ипак је Србија гласала за ове болеснике и никоговиће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u