RASIM LJAJIĆ: Sprečiti da roba iz EU preko Srbije stiže do Rusije

RASIM LJAJIĆ: Sprečiti da roba iz EU preko Srbije stiže do Rusije

11 avgusta 2014

pol-rasim-ljajic1Posle lošeg iskustva sa mesom, biće sprečen svaki pokušaj prodaje Rusiji hrane, voća i povrća iz EU preko Srbije, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Posle odluke Moskve da na godinu dana zabrani uvoz voća, povrća i druge hrane iz EU, odmah su usledile različite kalkulacije, najave, pa i razgovori o tome da se, na primer, jabuke uvezu iz Makedonije i Bugarske i da se onda preko nas reeksportuju na tržište Rusije, naveo je Ljajić.

“To ne smemo dozvoliti, jer bi smo time doveli u pitanje celokupan izvoz iz Srbije u Rusiju. Da bi smo sprečili takve i slične situacije dodatno će biti angažovana naša carina, a proizvođači ili izvoznici koji budu pokušali da prevarom dođu do zarade biće najoštrije sankcionisani”, rekao je Ljajić.

On je napomenuo da stranci mogu da osnuju firmu u Srbiji i da izvoze za Rusiju, ali ta roba mora da bude proizvedena kod nas.

Lajić je potvrdio da će sutra imati sastanak sa predstavnicima Udruženja plodova Srbije, Uprave carina, Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i Privredne komore Srbije.

Moramo da sprečimo prepakivanje, falsifikovanje i reeksport, ali i da ispunimo sve sanitarne, higijenske, zdravstvene i druge standarde koji su rigorozni. Rusi su pripremili novi pravilnik koji ima 4.000 stranica, gde su jasno navedeni svi uslovi i kriterijumi koji moraju da se ispune i s tim naši proizvođači moraju da budu upoznati, rekao je Ljajić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. ralence says:

    Izvozeci jabuke u Rusiju Poljska je godisnje zaradjivala oko 900 miliona dolara.Isto tako finska I balticke zemlje u izvozu hrane u Rusiju, zaradjivali su preko jednu milijardu dolara.Izvoz iz EU takodje je bio vredan milijarde dolara.Americki izvoz je nezamerljiv. Sada je sansa Srbskoj poljoprivredi,vocarstvu I stocarstvu da se obnovi I razvija I prodaje robu na sigurnom trzistu u narednih 20tak godinaSelo ce da ojaca a isto tako prevoz robe recnim putem kroz dunav I Crno more prema Rusiji.Recna flota I brodogradnja mogu da zaposle hiljade radnika u jednoj takvoj trgovini.Srbija ce vise da zaradi od takve politike,mnogo vise nego od Juznog toka koji je sada neizvesan jer ga evropski politicari sa amerikom sabotiraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *