РАСКОЛ И АЛАРМ У АМЕРИЦИ: Важна чланица руши један од стубова НАТО-а

RASKOL I ALARM U AMERICI: Važna članica ruši jedan od stubova NATO-a

9 marta 2019

Avantura predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koja podrazumeva kupovinu ruskih kompleksa S-400 dovešće u opasnost bezbednost NATO-a, a mogla bi da pojača i nesuglasice unutar Severnoatlantske alijanse, piše „Tajms“.

List upozorava da će u slučaju da ugovor ipak bude realizovan, jedan od stubova Alijanse — a to je upravo standardizacija naoružanja i borbene gotovosti — biti srušen. To, prema oceni lista, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ide naruku.Tursku zbog geografskog položaja često nazivaju mostom između Istoka i Zapada. Ipak, na planu diplomatije Ankara je počela da se povlači sa svog tradicionalnog mesta unutar zapadne alijanse, time što je Erdoganova vlada ušla u proces kupovine ruskih raketnih kompleksa S-400. Prema rečima šefa Ujedinjene komande oružanih snaga SAD u Evropi, generala Kertisa Skaparotija, to može da ugrozi bezbednost NATO-a, piše „Tajms“.

Prema oceni lista, Erdogan će postupiti razumno ako bude poslušao to upozorenje i ako shvati da bi SAD mogle da uvedu sankcije Ankari.

„Zbližavajući se s Moskvom, Erdogan Putinovom režimu pruža mogućnost da rasparča transatlantski savez, od kojeg je Turska kao članica do sada imala samo korist. Dejstva Vladimira Putina pokreću veoma loše raspoloženje prema Ankari. A tu će na gubitku biti samo turski narod“, upozorava „Tajms“.

Skaparoti je naglasio da je S-400 nemoguće inkorporirati u sistem protivvazdušne odbrane NATO-a. U tom kontekstu ruski raketni kompleksi mogu biti iskorišćeni za praćenje aviona NATO-a, pre svega naprednih lovaca F-35.

Turska je već dobila dva F-35 i planira da naruči još sto tih aviona. Taj posao je ugrožen, jer su SAD zaustavile isporučivanje tih borbenih aviona dok se ne reši pitanje kupovine S-400.

Erdogan se naginje na stranu Kremlja – to je prilično čudna politika, smatra britanski list. Turska je tradicionalno oprezna prema Rusiji, ne bez razloga, navodi „Tajms“: sadašnji savez Ankare i SAD formiran je 1946. godine, kada su se kod Staljina pojavili „agresivni planovi“ u vezi s turskom teritorijom.

Turski lider, nastavlja „Tajms“, pretvara svoju zemlju u pouzdanog saveznika Rusije. Erdogan je u tu avanturu krenuo i iz unutrašnjih političkih razloga, jer mu predstoje opštinski izbori i želi da pokaže da je jak lider.

Njegovo okretanje prema Moskvi, ocenjuje „Tajms“, nije toliko uslovljeno neophodnošću da se kupi S-400, koliko diplomatijom u Siriji. Ako Erdogan na kraju prekine posao s Rusijom, vrlo je moguće da će od SAD tražiti da mu uzvrate uslugu, odnosno da prekinu da podržavaju sirijske Kurde.

U međuvremenu, Putin izvlači korist od turske posredničke diplomatije. Prema oceni lista, ruski predsednik zna da je Rusija potpuno sposobna da započne veliki napad na provinciju Idlib u Siriji, poslednje uporište opozicije. U septembru su Erdogan i Putin postigli sporazum na osnovu kojeg je Moskva zaustavila planiranu ofanzivu sirijskih snaga.

List smatra da Rusija ne brine za dobrobit Turske, jer se veoma dobro seća da je Ankara oborila jedan od njenih aviona 2015. godine.

Predsednik SAD Donald Tramp se nezainteresovano odnosi prema NATO-u, ali nije neposredno odgovoran za rusko-tursko zbližavanje, ocenjuje list. Napetost u odnosima Ankare i Vašingtona raste već nekoliko godina, između ostalog zbog sirijskih Kurda. Erdogan, pored toga, smatra da je Amerika iz prikrajka podržala neuspešan pokušaj državnog prevrata 2016. godine.

Odluka Turske da kupi rusku vojnu opremu jeste veliki korak. Ta inicijativa će ugroziti jedan od stubova NATO-a, a to je standardizacija tehnike i vojne obuke. Erdogan kaže da može da kupi i komplekse „patriot“, ali da ne može da dozvoli sebi da kupi istovremeno i ruske i američke sisteme.

„NATO se našao u neodređenom položaju. Putin se priprema da proširi provaliju između članica bloka. On ne sme u tome da uspe“, apeluje „Tajms“.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    SKAPAROTI i TAJMS ne daju objektivne procene nego daju bezobzirne izjave i komentare prvenstveno spram interesa NATO-a. 1. „Tajms“ je procenio da Turskoj nije toliko neophodno da kupi S-400 ! - Najmoćniji i najefikasniji sistemi PVO neophodni su svim državama pa tako i Turskoj. ... 2. Tajms ocenjuje da Putin zna da Rusija je potpuno sposobna da započne veliki napad na provinciju Idlib u Siriji, poslednje (?) uporište opozicije, ali u septembru su Erdogan i Putin postigli sporazum na osnovu kojeg je Moskva zaustavila planiranu ofanzivu sirijskih snaga na Idlib. - Tačno je da Rusija je prisutna u Siriji da se bori protiv terorizma, ali ne bori se Rusija bezglavo i bezobzirno. U Idlibu mora se drugačije odvijati ofanziva nego sve dosadašnje zbog velikog broja civila i zbog blizine granice. Idlib je i ranije spadao u gušće naseljene delove Sirije, a tokom dugog sirijskog rata broj civila u Idlibu je povećan. Idlib je u severozapadnom delu Sirije i graniči se ss Turskom te pokretanje ofanzive i rasplamsavanje sukoba nosi ozbiljan rizik da bar dva miliona izbeglica sliju se u Tursku. U Turskoj već ima nekoliko miliona sirijskih izbeglica te preti opasnost da se mnogi od njih sliju u Evropu! Već sada jasno je da Sirija je pobednik u ratu i interes Damaska nikako nije da bude raseljeno još i mnogobrojno stanovništvo iz Idliba. Idlib je pre rata spadao u zaposlenije oblasti Sirije. Ko će da radi njihove poslove ako svi ti ljudi napuste zemlju? Njihovim odlaskom izgubila bi i država. U dosad oslobodjenim delovima Sirije razrušeno je 75% infrastrukture. Ko će sve to da obnovi? Zašto da bude razrušen još i Idlib? Da bi imali što više da obnavljaju? ... 3. Čitaju li Skaparoti i Tajms podatke UN o broju izbeglica i o humanitarnoj katastrofi u Idlibu? Nemačkoj i Francuskoj takodje je jasno da je propala njihova ranija uloga stvaranja bezljudne Sirije prijemom velikog broja izbeglica u EU te sada ne žele da dobiju još jedan izbeglički talas poput onog u proleće 2015 godine, a ovaj idlibski mogao bi biti i veći. OVO NIJE RASKOL SAMO IZMEDJU TURSKE I NATO-A, NEGO JOŠ DVE ČLANICE ALIJANSE NEMAČKA I FRANCUSKA ODUSTALE SU OD DOSADAŠNJIH CILJEVA SAD I NATO-A U SIRIJI. ... 4. Idlib ipak nije poslednje uporište opozicionih snaga tj. "zelenih". U zoni Tanf na sred juga Sirije u kojoj se nalazi američka baza takodje postoji naoružana opozicija tj. "zeleni", ali njih bar dosad ima manje nego u Idlibu.

  2. Gardista says:

    Sta ovome na slici viri iz donjeg dela ledja gde im se gubi casno ime...eto ti nato vojnika, ni zastavu ne zna drzati bez necega u zadnjici pa makar to bio i kolac.

  3. Budi Bog s nama says:

    E, svaka zemlja koja je na istoku i koja ima ugovornu obavezu sa Rusijom u vezi gasnog toka, mora da pazi da ne razočara velikog istočkog Cara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *