РАСКОЛ ЈЕ ОЗВАНИЧЕН! Вартоломеј и Порошенко потписали споразум о формирању…

RASKOL JE OZVANIČEN! Vartolomej i Porošenko potpisali sporazum o formiranju…

3 novembra 2018

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i carigradski patrijarh Vartolomej potpisali su sporazum o stvaranju samostalne ukrajinske crkve. Ceremonija je održana u rezidenciji patrijarha u Istanbulu.

Danas je istorijski dan. Potpisali smo sporazum o saradnji između Ukrajine i Vaseljenske patrijaršije. Ukrajinci su molili da im Gospod pošalje jedinstvenu pravoslavnu autokefalnu crkvu“, rekao je Porošenko nakon potpisivanja.Prema rečima ukrajinskog predsednika, „završava se proces, stvoreni su svi uslovi za pripremu Vaseljenskog sabora kako bi tomos bio dat u skladu sa kanonima autokefalne crkve“.

Vartolomej je ponovio da on ima pravo da daje autokefalnost i izrazio mišljenje da će ovakve akcije „pomoći da se prevaziđe raskol koji postoji u Ukrajini već 30 godina“.

„Zahvaljujem vam na poseti Vaseljenskoj patrijaršiji, na prelepom hramu Svetog Andreja koji ste nam dali u Kijevu, da bude stalno predstavništvo majke-crkve u prestonici Ukrajine“, poručio je Vartolomej Porošenku.

Sredinom oktobra Ruska pravoslavna crkva objavila je da raskida odnose sa Carigradom zbog odluka koje se odnose na Ukrajinu, nazvavši Vartolomeja raskolnikom.

(Sputnjik)

KOMENTARI22 komentara

 1. 6 Licka says:

  Srceno braco Pravoslavna Ukrajinska sve najbolje vam zelim.Ima jedna spona koja spaja Ukrajince i nas Srbe iz Dalmacije.Naime u davna vremena dok Srpska Pravoslavna Crkva nije imala jurizdikciju nad Pravoslavljem u Dalmaciji.Jurizdikciju nad Pravoslavljem u Dalmaciji je imala Ukrajinska Mitropolija iz Bukovine.To je ta Ukrajinska Crkva koju su Rusi ukinili.A Vartolomej je sad obnavlja.Zato mi je izuzetno drago sto pravda polako ipak na kraju pobjedjuje.Srecno Braco Ukrajinci.

  • Filip says:

   Opa, sad si se definitivno sam otkrio...sad pišeš da si Dalmatinac, a stoji ti stari nadimak. hahahahahahahahahahahahahahaha....razvalio sam te, totalno sam te razotkrio

   • 6 Licka says:

    Ja sam namerno napisao ovaj komentar.Da bi se ti napalio.Vidim coveka ovog brata iz Dalmacije celo vreme provociras. Inace ja sam pravi Licanin tako da znas.A ovaj Dalmatinac te pravi budalom

    • Filip says:

     hahahahaha...namerno si hteo da ispadneš budala? kakve dečje laži. Razvalio sam te i zbunio načisto, sam si se upetljau svoje laži....hahahaha! Jedino svoje mamu i tatu možeš da praviš budalama i dedu koji je i četnik i partizan, preletao možda kao i ti....hahahaha

     • 6 Licka says:

      Ti si se primio misleci da sam ja ovaj Dalmatinac.Vidis da nisam? Sad vidi koliko si glup.Covek te je razvalio.

      • Filip says:

       Malopre si pisao da si Dalmatinac, a pre par meseci da si Ličanin....hahahahaha....razvaljen si magaute iz Golubića

       • Dani says:

        hahahahaaaa...Svaka ti cas Filipe,bleSlavka si TOTALNO RAZVALIO,bleSlavko ispade totalno blesav.Sad mu se ceo portal smeje,hahahaaaaa.E sad "jadnik" mora da smisli novi nik i novu biografiju,hahahahahaaaaa...Tebi Filipe veliki pozdrav,a ovaj unijatski bolesnik nek se nosi do djavola.Ps.sad se bleSlavko=6 Licka zdere do besvesti od nemoci i zlobe,"bas mi ga zao",hihihihihihiiii...

 2. Miraš says:

  02.novembra 2018: IZ RPC ODGOVORILI NA IZJAVU KONSTANTINOPOLJA O „LIKVIDACIJI“ UPC U Moskovskoj patrijaršiji izrazili su zabrinutost za stanje duševnog i duhovnog zdravlja predstavnika Konstantinopoljske patrijaršije Arhiepiskopa telmiskog Jova, koji je izjavio da kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva više ne postoji. „To je veoma alarmantna izjava Arhiepiskopa Jova. Ako je potrebno, mi smo spremni da pomognemo liječenju sabrata ili upućivanju njega u neku od seminarija naše Crkve“, kazao je RIA Novostima pres-sekretar Patrijarha moskovskog i sve Rusije sveštenik Aleksandar Volkov. Arhiepiskop Jov je prethodno u intervjuu ukrajinskom birou Bi-Bi-Sija izjavio da, po njegovom mišljenju, nakon rešenja o otpočinjanjeu procesa dodjele autokefalije nekanonskim crkvenim strukturama u Ukrajini, Ukrajinske pravoslavne crkve više nema. Po njegovim riječima, svi arhijereji na Ukrajini sada su, de fakto, arhijereji Konstantinopolja i dužni su da čekaju njegovu direktivu o daljim dejstvima. Osim toga, arhiepiskop nije isključio razmatranje trenutnog statusa Ruske pravoslavne crkve „ako Vaseljenski patrijarhat smatra da je to neophodno“. Izvor: RIA Novosti

 3. Slobodanka says:

  28.10.2018- Obraćajući pažnju na situaciju u Ukrajini, Patrijarh Kiril je izrazio uverenje, da je od te zemlje napravljeno "polje razdora" uticajem spoljnih sila. "Ogromna geopolitička i finansijska snaga deluje danas u Ukrajini, sa ciljem da pocepa istorijski prostor Svete Rusije. ... Drevni letopisci nazivali su svoju zemlju "Rus", "Ruska zemlja", ne deleći je na Ukrajinu, Belorusiju ili Velikorusiju i ,,svi smo mi – naslednici Rusa."

 4. petrovgrad says:

  Ja jesam hrišćanin pravoslavac. Mi smo uzeli Javrejina za božjeg sina, a naše Bogove (Peruna, Vida, Vesnu,..) smo zaboravili i odbacili. Šta će biti sa svim tim učenjima kada jednog dana saznamo da su nas naselili sa neke druge planete. Ja neverujem u Darvinovu teoriju nastanka sveta. To da je čovek nastao od majmuna, a majmun od komarca baš mi ne deluje ubedljivo. Postoje robovi i robovlasnici. Robovlasnici kada nemaju tuđe za robove, onda uzjašu svoje. To da li je kroz religiju, politiku, ekonomiju sve zavisi od slučaja do slučaja. Ovaj zgrabio buket cveća, kao tetka Persa. Gde Patrijarhu buket cveća.

  • Slobodanka says:

   Zgrabio je Patrijarh carigradski puno više od buketa cveća čim arhiepiskop Jov iz njegove patrijaršije poručuje: "svi arhijeri na Ukrajini sada su, de fakto, arhijereji Konstantinopolja i dužni su da čekaju njegovu direktivu o daljim dejstvima". Zamislite da je to već ostvareno. Čime će ubuduće arhijereji u Ukrajini puniti mozak svojim vernicima??? STVAR JE U SLEDEĆEM: DOSADAŠNJI RAT U UKRAJINI BIO JE TEK KOBOJAGI, A TEK ZA GODINU DVE BIĆE TO PRAVI RAT. Da li je dosad Porošenko uspeo da osvoji Donbas i Krim? Nije. Da li ide na primenu Minskih sporazuma i uopšte na neko rešenje bez rata? Ne ide. Zašto mu treba autokefalna crkva bez ikakvog uticaja Moskve, a samo pod uticajem Carigrada? SMRDI NA PRIPREME ZA VEĆI RAT u kom Ukrajinci treba da se pokažu kao efikasna proksi vojska Zapada, a ne da budu neuspešni kao dosad.

  • Slobodanka says:

   Pokušaće sve to da izbegnu ignorisanjem, ali dokle će i to trajati. Naime u Kijevu su naumili da prvo održe „sabor ujedinjenja tri pravoslavne crkve Ukrajine“ i da ga održe što pre da bi Vartolomej njenom izabranom poglavaru mogao da da tomos (crkveni akt o autokefalnosti). Za takav scenario su – osim Porošenkovog režima – spremne i obe (dve manje) raskolničke „crkve“. Međutim, kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je kanonski povezana sa Moskovskom partrijaršijom, odbija da učestvuje u takvom „saboru“ i da se ujedinjuje sa raskolnicima. Ruska pravoslavna crkva je na sporazum Vartolomej-Porošenko odmah odreagovala. Šef odeljenja Sinoda RPC za odnose sa društvom Vladimir Legojda ocenio je da njihov sporazum „još ne znači formiranje ukrajinske crkve“. čak je naglasio: „Tu i nema šta da se komentariše“. Ipak je, povodom tvrdnji ukrajinskih medija da su Porošenko i vartolomej „potpisali sporazum o stvaranju nezavisne ukrajinske crkve“, upitao: „Zašto izmišljate ono čega nema? `Konkordati` ukrajinske vlasti sa Fanarom ništa ne menjaju za milione vernika u Ukrajini“. ... OBJAŠNJENJE: Konkordat je međunarodni ugovor sklopljen između Svete stolice i neke države kojim se uređuju pravni odnosi između Katoličke crkve i dotične države. U ovom slučaju ugovor je sklopljen između Patrijarha Carigradske patrijarha i Ukrajinskih, a važno je primetiti da u pravoslablju nema papizma. Najverovatnije na taj sabor doći će samo dve manje crkve i da on će biti ignorisan od najveće UPC moskovskog patrijarhata koja ima i najveći broj vernika. Međutim šta će se dešavati posle? Ne verujem da će najveću UPC moskovskog patrijarhata ostaviti na miru.

  • Budi Bog s nama says:

   Pa vidi petrovgrade hrišćanine, nismo mi uzeli ništa loše, jer je zaista jedan Bog, Bog sviju. On se objavio Avraamu i obećao mu da će kroz njegovu veru da mu umnoži decu. Koji su pravedni kao ovaj Avraam oni su deca Božija. Hristos je poslan od Boga Oca i u Njemu nam je spasenje. Knjige zakona i proroka su ispunjene u Hristu. Tako nešto istinito nije postojalo kod pagana, taj folklor sa Perunom, Vidom, Vesnom i Dodolom je isti ili sličan kao i kod svih pagana što beše po celom svetu. Nego dobro si sve to primetio, a ovaj Vratoloma sada kada je zgrabio bider-majer možda se napokon i venča, samo šteta što mu je baba Vanga pokojna.

 5. Slobodanka says:

  Ovakvo današnje mešanje Zapada u jurisdikciju pravoslavnih crkava a i tada i sada značajno rađen preko Carigradskog patrijarha po svemu tome prilično liči na pokušaj unijaćenja Pravoslavne crkve sa Katoličkom iz 1439 godine. ... Firentinska unija je bio pokušaj unijaćenja pojedinih delova Pravoslavne crkve sa Rimokatoličkom crkvom na saboru u Firenci 6. jula 1439. godine. Vaseljenski patrijarh Josif II iz Carigrada je pristao. Kada je u 15. veku Turska osvojila Balkan, Vizantija i ostale pravoslavne zemlje nisu bile u mogućnost da se Turcima odupru. Tražili su pomoć od zapadnih hrišćana. ... Dana 6. jula 1439. godine, carigradski patrijarh Josif II, kao i većina predstavnika Istočne crkve (uključujući i patrijarhe Antiohije, Aleksandrije i Jerusalima), potpisali su papsku bulu o ujedinjenju crkava (Laetentur Caeli). Patrijarh Josif je, međutim, umro posle dva dana. Sporazum nije obavezivao čitavu vizantijsku crkvu time što ga je potpisao carigradski patrijarh. Patrijarh je smatran prvim među jednakim episkopima patrijaršije i nije imao nikakvu moć izvan granica svoje teritorije. (!!!) Papski dekret o ujedinjenju naišli su na široku opoiciju u čitavom Carstvu. Protiv njega su bili brojni monasi kao i državni organi. Marko Efeški je bio jedan od glavnih protivnika crkvene unije. Vizantinci su na uniju gledali kao na privremeno rešenje radi osmanske pretnje. Ipak, bilo je prekasno. Carigrad je pao 29. maja 1453. godine.... Tada 1439 godine obećana im je pomoć od zemalja zapadne Evrope pod uslovom da potpišu uniju sa Katoličkom crkvom, tj. da Pravoslavna crkva prizna vrhovnu vlast Vatikana. Na tim pregovorima, prvo u Ferari, a kasnije u Firenci, uvek je iznova dolazilo da žestokih rasprava. Ogorčen otpor prema Latinima i uniji pružao je mitropolit Efesa, Marko. Na zakazani Sabor u Firenci 1439. godine došli su svi pravoslavni patrijarsi, osim srpskog patrijarha Nikona (1419—1435). Prisustvovao je čak i ruski, mitropolit kijevski Isidor. Marko Evgenik, mitropolit Efesa (1437-1445), bio je jedini grčki izaslanik koji je odbio da potpiše akt o Uniji između crkava Rima i Konstantinopolja (1439), pored srpskog patrijarha koji nije ni prisustvovao. Vladar Srbije despot Đurađ Branković rekao je srpskom patrijarhu Nikonu (1419-1435) da će ga obesiti ukoliko ode u Firencu. Kada se i u Carigradu saznalo da Srbi nisu potpisali uniju, nastali su neredi. Na zahtev naroda, vaseljenski patrijarh Josif II morao je da se povuče, tako da se od sramote nije ni vratio u Carigrad, već je iste godine umro sam i sahranjen je u Firenci.

 6. Pera says:

  Do sada smo imali samo jednog papu vampira u Rimu. Sada imamo jos jednog, nazvanim istocni papa, mada bi ja tog veleizdajnika Boga i pravoslavlja nazvao, istocni satana.

 7. Budi Bog s nama says:

  Sokoli se rasokoliše. E još da popiju malo i rasola da se još i lakše raskolaše. Biće da je njima dobro, lepo se smeškaju ne znaju šta je kriza a!? Valjda ih je Ukrajina preko Soroša dobro potplatila pa su popunili svoj porodični budžet, unuci vože džipove, trebaće za gorivo i za teološke koledže, a ti jevropo mješaj, kako vi oćeš, puca njima prsluk, kud koji mili moji, a za nesagledive posledice kuj te pita? Sada kad je Vratoloma uvatio bider majer možda čovek oće napokon i da se oženi, na raspolaganju su mu brat Franjo, a i Kačavenda nije za bacanje, pa onda i on nekom da turi bider majer. Neka je sa srećom.

 8. Budi Bog s nama says:

  Nekada je sve to bilo jedno u Hristu koji je jedan Gospod naš i Spasitelj, jedan poslanik poslan od jednog Boga i Oca sviju. E sad ti je sve to autokefalno, svako svojom glavom misli a ne Hristovom. Obličje pobožnosti koje se odreklo sile Božije. Najpre od cara Konstantina dve crkve, pa od Lutera tri, pa zatim mnoga strujanja i pravci. Da li će se opet sve u Hristu sastati? Hoće ako ljube Hrista i milost Božiju više od sveta u kojem se nalaze, ali tek po delima njihovim poznaćete ih. Hristove ćete poznati po ljubavi, milostivosti, koji čine pravdu i mir i dela kakva je i naš Gospod i Spasitelj činio. Ako se neko upravlja po svetskoj politici i carstvu onda nije od carstva Božijeg. Na zemlji dajemo kome šta pripada, kome čast, čast, kome vlast, vlast, ali Bogu dajemo ono što je Božije, ali da nam bude jasno da i sebe Njemu dugujemo, jer nas je On otkupio i to krvlju Sina svog jedinca.

  • Miraš says:

   1. Videli smo scenario kako koriste islamske fanatike za širenje ratova po svetu. Ne samo da smo videli. nego osetili smo to tokom ratova 90-tih! ...... 2. Sada arhitekte svetskih ratova puštaju i drugi scenario: Kako da podjarme i iskoriste pravoslavni svet za širenje ratova. U ovom drugom slučaju tehnika je malo drugačija zato što se pravoslavlje ne širi slično kao islam- Zato rade na tome da skroz podele postojeći u ovom konkretnom slučaju ruski pravoslavni svet (Ukrajina i Rusija) i da takve delove usmere u što žešće međusobne sukobe. U principu to se može primeniti na ceo pravoslavni svet. ... Oni veoma dobro znaju da već dominiraju jednim delom pravoslavnog sveta i samouvereno rade dalje na svojim ciljevima. Pogledajte: Iz navodno pravoslavne Rumunije štrče lanseri raketa prema pravoslavnoj Rusiji, a mogu da ih okrenu i ovamo prema nama. Ima još primera: Kakvu cirkusaniju su napravili od nekadašnje Crne Gore stavljajući na noge ovakvu Milogoru, itd.

  • Miraš says:

   Arhitekte ratova su sve prostudirali što je u korist širenja sukoba i onda to instrumentalizuju: razne religiozne organizacije, razne narode, poznaju istoriju ranijih netrpeljivosti, itd.

 9. centurion says:

  Slobodanka nisi u pravu kad kažeš da je UPC Moskovskog patrijarhata crkva sa najviše vernika u Ukrajini. To negde jeste bilo tako do pre desetak godina. Oko 2014. Moskovski patrijarhat i Kijevski su imali negde jednak broj pristalica, medjutim gradjani su se razočarali u Ruse kad su izgubili Krim i Donbas. Takodje i u rusku crkvu, odnosno njenu ispostavu UPC MP koja je stala na stranu proruskih separatista. Tako je crkva lojalna Moskvi pala na samo 21 %, dok je UPC Kijevskog patrijarhata narasla na čak 43 % gradjana. Uz onu drugu malu crkvu AUPC koja ima oko 3 %, to je već 44 %, a uz unijate kojih ima oko 17 % to je preko 60 %, dakle velika većina vernika u Ukrajini jesu za ukrajinsku autonomiju od Moskve i to je činjenica.

  • Miraš says:

   Ne znam da li si slučajno naleteo na te podatke ili imaš baš takav zadatak, ali činjenica je da prenosiš podatke koje plasira BBC i drugi zapadni mediji kao i kijevske državne vlasti a te vlasti su očigledno naklonjene ka UPC kijevskog patrijarhata. UPC kijevskog patrijarhata nastala je tek 1992 godine i nekanonska je (po crkvenim zakonima nezakonita je), a nastala je na mig Leonida Kravčuka prvog predsednika Ukrajine i nekadašnjeg fusokog funkcionera komunističke partije. Podaci koje prenosiš - to su podaci iz ankete napravljene anketiranjem stanovništva, a nisu nastali anketiranjem lica koja su vernici dok oni posećuju crkvu, to nisu ni lica upisana u crkvi tj. ucrkvljeni (kako se to od vajkada kaže). UPC u Ukrajini postoji odavno, ranije se zvala RPC, a u od 27 oktobra 1990 stekla je potpunu autonomiju i čak promenila je ime u UPC. Prvi predstavnik UPC bira se od strane ukrajinskog episkopata, a izabrano lice samo dobija blagoslov od patrijarha Moskovskog i cele Rusi. Kod UPC zapravo u nazivu ne postoje reči "moskovskog patrijarhata" nego se to dodaje da bi tu kanonsku crkvu razlikovali od od one druge nekanonske UPC kijevskog patrijarhata. Važno je znati da ta UPC moskovskog patrijarhata takođe je kijevska, odnosno sedište joj je u Kijevu, glavna rezidencija je u poznatoj Kijevsko-Pečerskoj lavri. Što se tiče vernika u samoj crkvi vlada šarenilo jer oni mogu biti i Ukrajinci i Rusi i nešto treće ili četvrto. Takodje medju njima postoji šarenilo po pitanjima o državi Ukrajini i aktuelnoj politici, oni mogu da budu veoma naklonjeni prozapadnoj Ukrajini ili proistočnoj Ukrajini i ruskom svetu. Ali u crkvi su dužni da se odnose jedni prema drugima sa poštovanjem kao prema braći i to prema hristovoj braći i to jeste mesto gde su oni još uvek u toleranciji i gde nisu u sukobu. Nema tog osipanja crkvenih parohija, ljudi tj. vernici jednostavno dolaze u crkvu u koju su i ranije dolazili. Veoma je glupa ta anketa i vredja osnovnu ljudsku inteligenciju. Većina ukrajinskih medija bavi se satanizacijom UPC baš te starije i jedine kanonske crkve i to je ono što zabrinjava. Ta povlašćena novonastala svetina očekuje da se i UPC povinuje njihovoj politici rata i oštroj podeli celog društva, smeta im što predstavnici UPC sa žaljenjem konstatuju da nažalost u Ukrajini je u toku bratoubilački rat. Ukronacistićke vlasti neće da ih neko doziva razumu i da se moli Bogu za mirna rešenja ukrajinske krize.

  • Slobodanka says:

   Nije Pravoslavna crkva nekakav parlament pa da se poslaničke grupe nadmeću čiji će predlog proći i da onda u skladu sa tim crkva i svi vernici švrljaju levo desno. Nije ni akcionarsko društvo u kom vernici poput akcionara glasaju i donose Odluke> čas ćemo ovako, čas ćemo onako. Pravila tog pravoslavnog "preduzeća" odavno su opštepoznata. Kanonska UPC sa sedištem u Kijevu i moskovskog patrijarhata prima sve svoje vernike bez obzira šta oni mogu da misle o sadašnjoj ukrajinskoj krizi i o mogućim rešenjima za nju. Zbog toga što se drži tradicionalnih hrišćanskih i pravoslavnih vrednosti ona je sada smetnja ovozemaljskim "bogovima" rata. Ukronacisti iz zvaničnog Kijeva hoće svoju crkvu koja će podržavati njih i njihov rat, zapravo bratoubilački rat. Uostalom zahtev za autokefalnost Vaseljenskom patrijarhu poslala je i tražila je Ukrajinska Rada i predsednik Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *