РАСКОЛ МЕЂУ МИЛИЈАРДЕРИМА! Гејтс у проблему!

RASKOL MEĐU MILIJARDERIMA! Gejts u problemu!

25 juna 2021

Voren Bafet, čuveni filantrop i čovek koji se obavezao da će 99 odsto bogatstva procenjenog na 86 milijardi dolara dati u dobrotvorne svrhe, napustio je mesto u Fondaciji osnivača „Majkrosofta“ Bila Gejtsa, ne želeći da otkrije razloge za taj potez.

Voren Bafet (90), američki milijarder i jedan od najuspešnijih investitora na svetu, čije bogatstvo iznosi 86 milijardi dolara, napustio je mesto u Fondaciji Bila i Melinda Gejts, preko koje je u dobrotvorne svrhe dao na milione dolara, ne želeći da otkrije razloge za taj potez.Kako je kratko saopštio taj filantrop, koji se obavezao da će pokloniti čak 99 svog bogatstva, već duže vreme on je „neaktivni član Fondacije“, zbog čega je rešio da u njoj podnese ostavku. Dodao je i da u potpunosti podržava izvršnog direktora Marka Suzmana i da su im se ciljevi „100 odsto poklapali“, ali da sebe jednostavno više nije video u toj organizaciji.

Uprkos tome, Bafet je najavio će Fondaciji Gejts i četiri sestrinske dobrotvorne organizacije donirati 4,1 milijardu dolara, odnosno 15,2 miliona vredne deonice svoje kompanije Berkšir Hatavej, što je u sklopu njegovog obećanja o doniranju najvećeg dela bogatstva.

Inače, od 2006. Bafet je donirao više od 41,5 milijardi deonica Berkšira, a 32,7 miliona je otišlo Fondaciji Gejts.

– Tokom mnogih decenija prikupio sam gotovo neshvatljivu svotu jednostavno radeći ono što volim. Društvo ima koristi od mog novca, ja nemam – rekao je ranije Bafet.

Gejts se nakon saopštenja Bafetove odluke zahvalio tom filantropu na dugotrajnom prijateljstvu, naglasivši da će prema njemu uvek imati dubok osećaj odgovornosti.

Da Bafet nije donirao većinu svog bogatstva, njegova vrednost bila bi otprilike jednaka onoj koju ima Džef Bezos, osnivač Amazona, koji je najbogatiji čovek na svetu, sudeći po listi magazina Forbs.

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  Kao i obicno, naslov nema veze.

 2. test01 says:

  sve sami "filantropi" - cemu svaki psihopata zudi...

 3. Rista says:

  "Voren Bafet...86 milijardi dolara dati u dobrotvorne svrhe, napustio je mesto u Fondaciji osnivača „Majkrosofta“ Bila Gejtsa, ne želeći da otkrije razloge za taj potez." Zašto nije želeo da otkrije razloge? Pa prosto ko pasulj. Te milijarde su pola zgrade, tehnologija, vrednost zarade i rada u tim kompanijama, a druga veća polovina je u stvari neka proklamovana tržišna vrednost, znači nešto u vazduhu i uopšte ne postoji nego su to pare koje se sa tom kompanijom mogu obrnuti sledećih 5 do 10 godina. To je papirna vrednost koja leži u akcijama na berzi. Mi svi imamo vrlo površna shvatanja o tim bogatstvima i mislimo da su te pare u džepu. Ni jedan milijarder nema MILIJARDU u džepu. Može samo da obrće milijarde na tržištu, zida zgrade i prodaje proizvode. Amazonovo isključivo bogatstvo je prodaja. Nema nikakve proizvodnje. Čisto uslužna delatnost. Zato Bafet kaže "ja od toga nemam ništa". Aj sad, nije da nema, ima koju milijardu keša u banci ako ima i toliko. Zato može sve da "poklanja" a ništa svoje da ne izgubi. Ono par milijardi u banci mu uvek ostaje i na to je već plaćen trostruki porez. Nije kapitalizam baš tako milostiv pa da gura pare u džep pojedinca. (Bafet je bio razočaran sa svojim naslednicima i lišio ih nasledstva za svoga života, jer posle smrti njega niko ništa ne pita i naslednici nasleđuju bez problema. A šta su ga tako teško uvredili, ne znam. Najpre će to biti a ne neka velikodušnost. Naravno da oni koji su dobili sve te njegove kompanije i akcije, neće dozvoliti pisanje o razlozima, a možda ni Bafet nije teo javno da se izjasni i zato slušamo bajke "kad krave riču". S druge strane može biti lako da su mu komandanti kapitalizma pronašli neke prevare i naredili da se "kulturno" reši bogatstva. Kapitalizam to bre. Nema milosti a svoj prljavi veš kapitalizam skoro 100% drži dalje od očiju javnosti)

 4. Si Ju Leter Aligeder says:

  Billy-ja primorvaju da ukloni 90% stanovništva na planeti navodno najbogatiji, u stvari je najbedniji čovek na plneti of Earth. Može li to ovaj mladac, štreber, ili šta su sve pravili od njega zarad ćaće mu masona. Bolje bi mu bilo da se rodio kao tikvan, debil koji ne ume ni volu da ubode. On sada mora da raste u filantropiji bez Melinde a vidimo da mu to neide, mislim da će do kraja ove godine da izvrši samoubisto, da ga ne bi svet pamtio u još crnjem svetlu kao nekog koji je istrebio 6 milijardi nedužnog stanovništva. u Pozadini je Knez ovog sveta koji vlada iz vazduha kroz sinove nepokornosti Bogu. Knez Tame je spreman da rukovodi svim iole značajnijim institucijama i interesnim sferama u svetu od udruženja do kongresa.

  • Petar says:

   Al si se ti naduvao.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *