РАСКОЛ МЕЂУ МИЛИЈАРДЕРИМА! Гејтс у проблему!

РАСКОЛ МЕЂУ МИЛИЈАРДЕРИМА! Гејтс у проблему!

25 јуна 2021

Ворен Бафет, чувени филантроп и човек који се обавезао да ће 99 одсто богатства процењеног на 86 милијарди долара дати у добротворне сврхе, напустио је место у Фондацији оснивача „Мајкрософта“ Била Гејтса, не желећи да открије разлоге за тај потез.

Ворен Бафет (90), амерички милијардер и један од најуспешнијих инвеститора на свету, чије богатство износи 86 милијарди долара, напустио је место у Фондацији Била и Мелинда Гејтс, преко које је у добротворне сврхе дао на милионе долара, не желећи да открије разлоге за тај потез.Како је кратко саопштио тај филантроп, који се обавезао да ће поклонити чак 99 свог богатства, већ дуже време он је „неактивни члан Фондације“, због чега је решио да у њој поднесе оставку. Додао је и да у потпуности подржава извршног директора Марка Сузмана и да су им се циљеви „100 одсто поклапали“, али да себе једноставно више није видео у тој организацији.

Упркос томе, Бафет је најавио ће Фондацији Гејтс и четири сестринске добротворне организације донирати 4,1 милијарду долара, односно 15,2 милиона вредне деонице своје компаније Беркшир Хатавеј, што је у склопу његовог обећања о донирању највећег дела богатства.

Иначе, од 2006. Бафет је донирао више од 41,5 милијарди деоница Беркшира, а 32,7 милиона је отишло Фондацији Гејтс.

– Током многих деценија прикупио сам готово несхватљиву своту једноставно радећи оно што волим. Друштво има користи од мог новца, ја немам – рекао је раније Бафет.

Гејтс се након саопштења Бафетове одлуке захвалио том филантропу на дуготрајном пријатељству, нагласивши да ће према њему увек имати дубок осећај одговорности.

Да Бафет није донирао већину свог богатства, његова вредност била би отприлике једнака оној коју има Џеф Безос, оснивач Амазона, који је најбогатији човек на свету, судећи по листи магазина Форбс.

KOMENTARI5 коментара

 1. Zoran says:

  Kao i obicno, naslov nema veze.

 2. test01 says:

  sve sami "filantropi" - cemu svaki psihopata zudi...

 3. Риста says:

  "Ворен Бафет...86 милијарди долара дати у добротворне сврхе, напустио је место у Фондацији оснивача „Мајкрософта“ Била Гејтса, не желећи да открије разлоге за тај потез." Зашто није желео да открије разлоге? Па просто ко пасуљ. Те милијарде су пола зграде, технологија, вредност зараде и рада у тим компанијама, а друга већа половина је у ствари нека прокламована тржишна вредност, значи нешто у ваздуху и уопште не постоји него су то паре које се са том компанијом могу обрнути следећих 5 до 10 година. Tо је папирна вредност која лежи у акцијама на берзи. Ми сви имамо врло површна схватања о тим богатствима и мислимо да су те паре у џепу. Ни један милијардер нема МИЛИЈАРДУ у џепу. Може само да обрће милијарде на тржишту, зида зграде и продаје производе. Амазоново искључиво богатство је продаја. Нема никакве производње. Чисто услужна делатност. Зато Бафет каже "ја од тога немам ништа". Ај сад, није да нема, има коју милијарду кеша у банци ако има и толико. Зато може све да "поклања" а ништа своје да не изгуби. Оно пар милијарди у банци му увек остаје и на то је већ плаћен троструки порез. Није капитализам баш тако милостив па да гура паре у џеп појединца. (Бафет је био разочаран са својим наследницима и лишио их наследства за свога живота, јер после смрти њега нико ништа не пита и наследници наслеђују без проблема. А шта су га тако тешко увредили, не знам. Најпре ће то бити а не нека великодушност. Наравно да они који су добили све те његове компаније и акције, неће дозволити писање о разлозима, а можда ни Бафет није тео јавно да се изјасни и зато слушамо бајке "кад краве ричу". С друге стране може бити лако да су му команданти капитализма пронашли неке преваре и наредили да се "културно" реши богатства. Капитализам то бре. Нема милости а свој прљави веш капитализам скоро 100% држи даље од очију јавности)

 4. Si Ju Leter Aligeder says:

  Billy-ja primorvaju da ukloni 90% stanovništva na planeti navodno najbogatiji, u stvari je najbedniji čovek na plneti of Earth. Može li to ovaj mladac, štreber, ili šta su sve pravili od njega zarad ćaće mu masona. Bolje bi mu bilo da se rodio kao tikvan, debil koji ne ume ni volu da ubode. On sada mora da raste u filantropiji bez Melinde a vidimo da mu to neide, mislim da će do kraja ove godine da izvrši samoubisto, da ga ne bi svet pamtio u još crnjem svetlu kao nekog koji je istrebio 6 milijardi nedužnog stanovništva. u Pozadini je Knez ovog sveta koji vlada iz vazduha kroz sinove nepokornosti Bogu. Knez Tame je spreman da rukovodi svim iole značajnijim institucijama i interesnim sferama u svetu od udruženja do kongresa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u