РАСКОЛ МЕЂУ САВЕЗНИЦИМА: ЕУ спрема освету Америци

RASKOL MEĐU SAVEZNICIMA: EU sprema osvetu Americi

24 jula 2019

Evropska unija će Americi uvesti takse na robu u vrednosti od 35 milijardi evra ukoliko Vašington uvede carine na evropske automobile.

Komesarka za bezbednost EU Sesilija Malstrom rekla je da će Evropa u slučaju američkih tarifa napraviti spisak novih mera, kao odgovor na mogući potez Vašingtona.„Spisak je u suštini već spreman i vredan je 35 milijardi evra. Nadam se da nećemo morati da ga iskoristimo“, rekla je ona.

Najava je obelodanjena posle Trampove pretnje od prošle godine da će SAD možda uvesti tarife na uvoz evropskih automobila u Ameriku.

Tramp je od Odeljenja za trgovinu američke vlade tražio da ispita da li je taj uvoz pretnja za američku nacionalnu bezbednost, kao u slučaju tarifa na uvoz aluminijuma i čelika.

Evropska komisija je najavila odmazdu „tešku“ 20 milijardi dolara.

„Podržavamo odluku SAD da još ne uvedu namete na automobile i automobilske delove, ali, naravno, svaka ideja o tome da evropski automobili predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost Amerike je apsurdna“, rekla je Malstromova.Prema njenim rečima, trgovinski pregovori s Amerikom su dosad imali podeljene rezultate.

„Pregovori još nisu ni počeli. Amerika nije spremna da ih započne ako poljoprivreda nije uključena, što je za nas crvena linija. Zato se još uvek ne ništa dešava“, rekla je ona.

Tramp je ranije odbio kompromisnu ponudu EU o međusobnom uvozu i izvozu vozila, uz ocenu da „nije dovoljno dobra“. On je Evropu tada uporedio s Kinom, tvrdeći da obe sile praktikuju nefer podršku domaćim proizvođačima, od čega Amerika beleži sve veći trgovinski deficit.

KOMENTARI5 komentara

 1. Milan says:

  Sestre su sestre, ali im kese nisu sestre. Oko love seke (EU i SAD) će da se počerupaju.

 2. Stilista nn says:

  Braon cipele na crno odelo i čarape - NIPOŠTO!

 3. marko says:

  TOLIKO O EVROATLANSKOM SAVEZNISTVU KAD JE INTERES U PITANJU NEMA TOGA

 4. Za Srbiju says:

  Toliko o slobodnom tržištu. Samo je Srbija otvorila svoje granice za uvoz svega i svačega i tako uništila domaću proizvodnju.

  • Gardista says:

   Morali smo rekao, MMF i podigao akcize jer su povecali kamatu na nas dug.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *