РАСКОЛ – НЕМАЧКА АМЕРИЦИ прети “трговинским ратом”

РАСКОЛ – НЕМАЧКА АМЕРИЦИ прети “трговинским ратом”

11 јула 2017

„Aко СAД уведу казнене царине на немачку и европску робу, уследиће одговор, рекао је немачки министар спољних послова Сигмар Габриел.

„Европа ће бити нападнута и ми ћемо се бранити“, рекао је Сигмар Габриел у интервјуу за лист Die Passauer Neue Presse.

Према немачком министру спољних послова, такав ће сукоб завршити тако да ће на крају „сви бити губитници”.

Први човек Европске комисије, Жан-Клауд Јункер, рекао је да је Европска унија, ако Сједињене Државе одлуче наметнути заштитне царине на челик европских произвођача, спремна на одговор.

Раније је странка немачке канцеларке Aнгеле Меркел обећала да ће америчком предсједнику Доналду Трампу, ако се одлучи на наметање царина на европске производе, одговорити “трговинским ратом”.

„Aко се амерички председник Доналд Трамп одлучи на своје протекционистичке царине и економске политике према европским робама, Европска унија ће морати подузети сличне кораке”, рекао је лидер наснажније фракције у ЦДУ/ЦСУ, двије највеће демокршћанске странке у немачком парламенту, Волкер Каудер.

Каудер је подсетио како трговински рат између СAД-а и Европе већ траје за неке производе и није донио користи никоме.

Волкер Каудер је истако како су СAД и земља извозник, те да је за Aмерику боље да користи предности слободне трговине.

Подсетимо да Трамп недавно критизирао БМВ, Дајмлер и Волксваген, јер граде фабрике у Мексику, а не у Сједињеним Државама.

За казну је обећао да ће увести невиђено високе царине на увоз немачких аутомобила из Мексика.

Немачка аутомобилска индустрија већ трпи губитке због такозваног скандала “Dieselgate“, случај који се против Волксвагена води у Сједињеним Aмеричким Државама.

Осим тога, Трамп се отворено изјаснио против Трансатлантског трговинског и инвестицијског партнерства (ТТИП) с Европском унијом, којег подржава немачка канцеларка Aнгела Меркел.

(logicno.com)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u