РАСКОЛ – НЕМАЧКА АМЕРИЦИ прети “трговинским ратом”

RASKOL – NEMAČKA AMERICI preti “trgovinskim ratom”

11 jula 2017

„Ako SAD uvedu kaznene carine na nemačku i evropsku robu, uslediće odgovor, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel.

„Evropa će biti napadnuta i mi ćemo se braniti“, rekao je Sigmar Gabriel u intervjuu za list Die Passauer Neue Presse.

Prema nemačkom ministru spoljnih poslova, takav će sukob završiti tako da će na kraju „svi biti gubitnici”.

Prvi čovek Evropske komisije, Žan-Klaud Junker, rekao je da je Evropska unija, ako Sjedinjene Države odluče nametnuti zaštitne carine na čelik evropskih proizvođača, spremna na odgovor.

Ranije je stranka nemačke kancelarke Angele Merkel obećala da će američkom predsjedniku Donaldu Trampu, ako se odluči na nametanje carina na evropske proizvode, odgovoriti “trgovinskim ratom”.

„Ako se američki predsednik Donald Tramp odluči na svoje protekcionističke carine i ekonomske politike prema evropskim robama, Evropska unija će morati poduzeti slične korake”, rekao je lider nasnažnije frakcije u CDU/CSU, dvije najveće demokršćanske stranke u nemačkom parlamentu, Volker Kauder.

Kauder je podsetio kako trgovinski rat između SAD-a i Evrope već traje za neke proizvode i nije donio koristi nikome.

Volker Kauder je istako kako su SAD i zemlja izvoznik, te da je za Ameriku bolje da koristi prednosti slobodne trgovine.

Podsetimo da Tramp nedavno kritizirao BMV, Dajmler i Volksvagen, jer grade fabrike u Meksiku, a ne u Sjedinjenim Državama.

Za kaznu je obećao da će uvesti neviđeno visoke carine na uvoz nemačkih automobila iz Meksika.

Nemačka automobilska industrija već trpi gubitke zbog takozvanog skandala “Dieselgate“, slučaj koji se protiv Volksvagena vodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osim toga, Tramp se otvoreno izjasnio protiv Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) s Evropskom unijom, kojeg podržava nemačka kancelarka Angela Merkel.

(logicno.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *