РАСКОЛ У ЕУ: Мађарска и Грчка се противе новим санкцијама Русији

RASKOL U EU: Mađarska i Grčka se protive novim sankcijama Rusiji

30 januara 2015

3376 PutinStalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov ocenio je da je njena odluka da produži sankcije Rusiji do septembra „za žaljenje“.

„Posmatrajući stvari na tako ograničen način, EU ustvari dodatno testira naše partnerstvo – partnerstvo između Rusije i EU, što je za žaljenje“, rekao je Čižov, komentarišući sastanak u četvrtak šefova diplomatije EU na kome je doneta odluka o produžavanju sankcija Moskvi.

On smatra da su „svi elementi reakcije EU na situaciju u Ukrajini pogrešni“.

„Kritike prema Rusiji su dominantan element. Kao da je Rusija, a ne vlasti u Kijevu uz prećutan pristanak EU, dozvolila krvoproliće na istoku Ukrajine“, rekao je on.

„Mogerini je, sumirajući sastanak, izabrala tri komponente u reakciji EU na pogoršanje situacije u istočnoj Ukrajini. Na žalost, sve tri su pogrešne“, istakao je ruski zvaničnik.

Čižov je naveo i da ruski predsednik i šef dilomatije smatraju da pitanje sankcija treba da reši sama EU jer je „reč o problemu koji je sama stvorila“.

„Mi nismo i nećemo imati bilo kakve razgovore sa Unijom o sankcijama“, rekao je ruski ambasador.

On kaže i da je poziv da se primeni dogovor iz Minska u kontrastu sa izjavama koje se čuju iz Kijeva da više nisu zadovoljni tim sporazumom i da je neophodan novi format, prenosi Tass.

„I dok se čuju ove izjave, granatiranje Donjecka, Luganska, Gorlovke se nastavlja“, upozorio je Čižov.

Šefovi diplomatija EU su u četvrtak na vanrednom sastanku u Briselu odlučili da se produže sankcije Rusiji zbog pogoršanja situacije na istoku Ukrajine i njenog odbijanja da poštuje sporazum iz Minska.

Sankcije se odnose na 132 ruska i ukrajinska funkcionera, precizirala je visoka predstavnica EU Federika Mogerini i najavila da će šefovi država i vlada EU, koji u Briselu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mera prema Rusiji.

MAĐARI PROTIV SANKCIJA

Predsednik vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je da sankcije koje Evropska unija i Sjedinjene Američke Države nameću Rusiji nisu u interesu njegove zemlje i da će se on zalagati za dogovor sa Rusijom o gasu.

Sankcije Rusiji nanose štetu interesima moje zemlje, koja nije most između Istoka i Zapada, rekao je Orban, prenosi agencija Blumberg.

Premijer Mađarske je naveo da namerava da se, tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina 17 februara, dogovori sa Rusijom o sporazumu za gas.

Orban je ranije izjavljivao da su SAD vršile pritisak na Mađarsku zbog energetskih veza sa Rusijom, a posebno zbog „Južnog toka“.

GRČKA SE PROTIVI

Nova grčka vlada, na čelu sa vođom krajnje leve stranke Siriza Aleksisom Ciprasom, oštro se protivi sankcijama, a njeni poslanici u Evropskom parlamentu su redovno glasali protiv svih rezolucija u kojima se kritikovala Rusija.

Oni su, takođe, glasali protiv potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Ukrajine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. beli says:

    da, protive se a glasaju za sankcije. kako licemjerno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *