Раскол у Европској унији којем се не види крај: Две европске силе ЗАРАТИЛЕ ОKО KОСОВА!

Raskol u Evropskoj uniji kojem se ne vidi kraj: Dve evropske sile ZARATILE OKO KOSOVA!

18 septembra 2019

Nemačka i Španija ozbiljno su zaratile zbog dijaloga Beograda i Prištine. Berlin odbija da španski šef diplomatije Žozep Borel vodi briselske pregovore jer njegova zemlja ne priznaje lažnu državu Kosovo i traži da posrednik bude Nemac.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa sve je izvesnije da će EU imenovati posebnog izaslanika koji će se baviti isključivo procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Pozivajući se na izvore iz nemačke vlade, tvrdi se da Berlin insistira da posrednik u dijalogu bude Nemac. Nemačka se protivi tome da Žozep Borel, kao naslednik Federike Mogerini na mestu šefa evropske diplomatije, vodi dijalog jer dolazi iz Španije, koja nije priznala lažnu državu Kosovo.Prema ovim navodima, tako bi se „amortizovao“ proces koji je dosad vodila Mogerinijeva, koji je kako tvrde u Berlinu, neizbežno vodio ka razmeni teritorija.

– U slučaju da Evropska komisija odluči da imenuje specijalnog izaslanika, osoba na toj funkciji bi trebalo da bude iz Nemačke. U tenutku kada se pokrene inicijativa, nemačka vlada će insistirati da posrednik u dijalogu (tzv.) Kosova i Srbije bude njen predstavnik. Sadašnji španski i budući evropski ministar inostranih poslova Žozep Borel dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, oko čega je i lično kritičan. Posle imenovanja na čelo EU diplomatije, Borel je zbog učešća (tzv.) Kosova napustio sastanak šefova diplomatije EU i Zapadnog Balkana u Helsinkiju. Bez obzira na to što EU tvrdi da je statusno neutralna prema Kosovu, diplomatski izvori smatraju da je Borelova pozicija kao posrednika u dijalogu veoma delikatna – navodi Radio Slobodna Evropa.

Da Berlin odbija da Borel vodi dijalog Beograda i Prištine, potvrđuje i Tobi Vogel, stručnjak Saveta za politiku demokratizacije.

– Dijalog ne treba da nadgleda ličnost iz zemlje članice EU koja ne priznaje Kosovo. Izaslanik treba da bude iz zemlje koja ima uticaj na Zapadnom Balkanu. U trenutku kad Britanija odlazi iz EU, a Francuska je odlučila da postane skeptična prema proširenju, preostaje da to bude neko iz Nemačke – objašnjava Vogel.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Pavić kaže da je Nemačka nezadovoljna što erodira međunarodna podrška samoproklamovanoj nezavisnosti Kosova.– Imenovanje Borela za komesara EU za spoljne poslove, ali i izjava češkog predsednika da će se založiti za preispitivanje priznanje Kosova dovode u pitanje da je to „svrđeno pitanje“ – ističe Paić.

Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodnih odnosa, ocenjuje da Nemačka želi da pokaže da se uvek pita za sve u Evropskoj uniji, iako je očigledno da joj je uticaj sve manji.

– Naravno da je Berlin ipak i dalje jak i ne treba imati loše odnose sa ekonomski moćnom zemljom – podvlači Denđaski.

KOMENTARI2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Kako je trokirala Američka popularnost ( silom i pritiscima ) u svijetu i sve više država je ne šljive tako isto je trokirala Njemačka popularnost u Evropi tj. EU jer svima u Evropi je dosta švabskog torturstva i nametanja volje !!! Englezi su joj već rekli “ poljubi nas u guzicu” a kako vidim sledeća je Mađarska , Italija pa Češka i Španija i tako redom do raspada totalnog . Bila jednom jedna EU , iako slijepci u Srbiji dalje jure ko bez glave a nevide šta se događa i da će uletitiu EU kad je nebude više bilo! To ti je isto ideš u bioskop platiš ulaznicu dođeš i kad tamo nema ni stolica ni bine ni ekrana ni projektora, prazna otrcana sala sva u raspadanju ! Možete sebi zamisliti lica i taj prizor proevropejaca sa njihovim časnim vođom!!! Ja mogu i radujem se na taj momenat.

  2. Goran Swe says:

    Demokratija vazi dok sve ide po njihovom, a onda na trenutke ne vazi. Ma predivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *