РАСКОЛ У НАТО ПАКТУ: Француска стала на страну Турске

РАСКОЛ У НАТО ПАКТУ: Француска стала на страну Турске

14 јуна 2019

Турска има суверено право на одлуку да купи ракетне комплексе С-400 од Русије, али је неопходно да има на уму целовитост НАТО-а, саопштило је Министарство иностраних послова Француске поводом оштре критике САД на рачун Анкаре.

„Куповина војне опреме је очигледно суверена одлука Турске. Целовитост Алијансе није мање важна. А њој доприноси узајамна компатибилност војних капацитета савезника“, навело је Министарство иностраних послова Француске, уз оцену да ће „будуће разлике међу савезницима ослабити то јединство“.„Као што је јуче подсетио министар иностраних послова током посете Анкари, Француска се заједно са својим турским савезником залаже за супротстављање регионалним претњама које могу да утичу на њену безбедност“, наведено је у саопштењу.

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу је 14. јуна ујутру изјавио да његова земља не намерава да одустане од уговора с Русијом о куповини С-400 и да је спремна да за то плати било коју цену.

Анкара је раније нагласила да неће одустати од куповине С-400, а да прва партија ракетних комплекса треба да стигне у земљу у јулу.

САД наводе да су системи С-400 некомпатибилни са стандардима НАТО-а и Турској прете санкцијама и обустављањем или одлагањем продаје најновијих америчких борбених авиона Ф-35.

KOMENTARI2 коментара

  1. Бели Орао says:

    Само не под чизму НАТО -а и ЕУ ! Јер то је губљење слободе и независности ! Ово чачкање француске је само лични интерес а то и Турска , надам се зна!!!

  2. Бели Орао says:

    Док Лепен не дође на власт ништа од стварних промјена у политици Француске јер овај " пјетлић" је амерички пион!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u