РАСКОЛ У НАТО ПАКТУ: Француска стала на страну Турске

RASKOL U NATO PAKTU: Francuska stala na stranu Turske

14 juna 2019

Turska ima suvereno pravo na odluku da kupi raketne komplekse S-400 od Rusije, ali je neophodno da ima na umu celovitost NATO-a, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske povodom oštre kritike SAD na račun Ankare.

„Kupovina vojne opreme je očigledno suverena odluka Turske. Celovitost Alijanse nije manje važna. A njoj doprinosi uzajamna kompatibilnost vojnih kapaciteta saveznika“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske, uz ocenu da će „buduće razlike među saveznicima oslabiti to jedinstvo“.„Kao što je juče podsetio ministar inostranih poslova tokom posete Ankari, Francuska se zajedno sa svojim turskim saveznikom zalaže za suprotstavljanje regionalnim pretnjama koje mogu da utiču na njenu bezbednost“, navedeno je u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je 14. juna ujutru izjavio da njegova zemlja ne namerava da odustane od ugovora s Rusijom o kupovini S-400 i da je spremna da za to plati bilo koju cenu.

Ankara je ranije naglasila da neće odustati od kupovine S-400, a da prva partija raketnih kompleksa treba da stigne u zemlju u julu.

SAD navode da su sistemi S-400 nekompatibilni sa standardima NATO-a i Turskoj prete sankcijama i obustavljanjem ili odlaganjem prodaje najnovijih američkih borbenih aviona F-35.

KOMENTARI2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Samo ne pod čizmu NATO -a i EU ! Jer to je gubljenje slobode i nezavisnosti ! Ovo čačkanje francuske je samo lični interes a to i Turska , nadam se zna!!!

  2. Beli Orao says:

    Dok Lepen ne dođe na vlast ništa od stvarnih promjena u politici Francuske jer ovaj " pjetlić" je američki pion!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *