Раскол у немачкој влади због ратне одштете Грчкој

Raskol u nemačkoj vladi zbog ratne odštete Grčkoj

18 marta 2015

merkel_and_german_government_websites_hacked_pro_russian_group_claims_responsibility_m9U nemačkom političkom vrhu došlo je do raskola povodom zahteva Grčke da joj Berlin isplati ratnu odštetu.

Grčka računica od pre neku godinu operiše sa 108 milijardi evra (bez kamata) za razorenu infrastrukturu) i sa 54 milijarde kompenzacije za zajam koji je Atina bila prinuđena da odobri Trećem Rajhu.

Predstavnici Socijaldemokratske partije i Saveza90/Zeleni predložili su da se Grčkoj „izađe u susret”, a ovo je u direktnoj suprotnosti sa onim što je već nekoliko puta saopštavao zamenik Angele Merkel Zigmar Gabrijel.

A još je i sama Merkelova da nema nikavog razloga da se Grcima popušta i nešto dodatno plaća.

Poslanica SDP Gezina Švan izjavila je nedeljniku Der Spiegel: „Politički gledano, dužni smo da finansijski podržimo žrtve (nacizma) u Grčkoj i njihove najbliže. Nemačka je nanela štetu Grčkoj i to treba priznati”.

Švan se dvaput kandidovala za predsednika Nemačke i oba puta izgubila od Horsta Kelera, političara iz Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel.

Stranački kolega Švanove, Ralf Štegner, ocenio je da problem ratne odštete ne treba povezivati sa krizom u evrozoni i finansijskom pomoći Grčkoj. O odšteti, naglasio je, treba razgovarati u Bundestagu.

Svemu ovome posebnu težinu daje okolnost da je Socijaldemokratska partija koalicioni partner Merkelove i druga ključna partija u njenoj vladi. Njeni članovi su i Gabrijel i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Kopredsednik poslaničke grupe Saveza90/Zeleni u Bundestagu, Anton Hofrajter, bio je još direktniji:

„Pitanje odštete nije zatvoreno ni sa moralne ni sa pravne tačke gledišta. Vlada Nemačke će postupiti ispravno ako sa Atinom započne pregovore”.

Nemci su iz Grčke tokom Drugog svetskog rata odneli 10.000 predmeta antičk i vizantijske umetnosti koje Berlin još nije vratio.

SDP u Bundestagu ima 193 poslanika, a na izborima za Evropski parlament osvojila je 27 poslaničkih mandata, što je najbolji rezultat u okvirima cele EU.

Savez90/Zeleni ima u Bundestagu 63 poslanika i nalazi se u opoziciji.

Partija Merkelove i njena „bavarska sestra” – Hrišćansko-socijalna unija – zajedno imaju 311 poslanika, a SDP i sa „zelenima” i „levima” – 320.

„Suvereni dug” Grčke premašuje 324 milijarde evra.

KOMENTARI3 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Platite pa klatite.

  2. z-i says:

    Ocete ocete samo polako platicete jednom po jednom kako se budu javljali a tek sto cete rusima morati da platite pa ajd napadnite ih i sada ajde hicina cero bez brkova

  3. vuk SAMOTNJAK says:

    POLAKO MALO, ASKENAZI. PANDORINA KUTIJA SE OTVARA. VI STE PLJACKALI ZA VREME DVA VELIKA RATA I TO CETE MORATI PLATITI: GRCIMA, A NAROCITO RUSIMA. NIKO NE SPOMINJE VEKOVNU PLACKU PO SVETU ANGLOSAKSONACA; KRSTASKE RATOVE POKRENUTE ISKLJUCIVO DA SE OPLJACKA SVE STO SE STIGNE. BARBAROSINI PLJACKASI I UBICE SPALILI SU I OPUSTOSILI SVE GDE IM JE NOGA KROCILA. TO SADA NE MOGU PLATIT, ALI CE IM VELIKI BOG ISPOSTAVITI RACUN KOJI CE STICI NA NAPLATU. PLATICE ZA: GENOCID NAD RUSIMA, SRBIMA, AMERICKIM INDIJANCIMA, AUSTRALIJSKIM ABORIDJINIMA, NOVOZELANDSKIM MAORIMA, INDUSIMA, KINEZIMA, VIJETNAMCIMA, IRACANIMA, PALESTINCIMA, AVGANISTANCIMA, LIBIJCIMA I ZA SVE ONO STO SU RADILI KROZ ISTORIJU SLABIJIMA OD SEBE. VERUJEM U BOZANSKU PRAVDU!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *