РАСКРИНКАНИ: Тајни састанак о америчкој „војној опцији” у Венецуели

RASKRINKANI: Tajni sastanak o američkoj „vojnoj opciji” u Venecueli

15 aprila 2019

Nedavno održani tajnoviti skup okupio je američke i južnoameričke zvaničnike kako bi razgovarali o „upotrebi vojne sile“ u Venecueli, saopštio je istraživački novinar Maks Blumental za RT.

Ekskluzivni materijal kojim se potvrđuje tajni skup objavljen je na portalu „Grejzon“. Blumental je dobio listu za registraciju privatnog okruglog stola pod nazivom „Procena upotrebe vojnih snaga u Venecueli“, čiji je domaćin bio Centar za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) sa sedištem u Vašingtonu.Okrugli sto je održan 10. aprila, ali je njegova lista za proveru bila pogrešno datirana kao 20. april. Činjenica da je sastanak zaista održan, potvrđena je Blumentalu od strane njegovih učesnika, od kojij je zatražio komentar. Međutim, nisu bili baš zainteresovani za razgovor.

“Razgovarali smo o vojnim … uh … vojnim opcijama u Venecueli. Međutim, to je bilo ranije ove nedelje”, rekla je istraživač u američkom programu CSIS Sara Baumunk. Odmah je postala nervozna, dodajući da se „ne osećam ugodno da odgovoram na ova pitanja“, te spustila slušalicu novinaru.

Drugi učesnik sastanka, saradnik u međunarodnoj strateškoj firmi „Hils & Kompani“, Santjago Herdoiza, jednostavno je rekao da je reč o „zatvorenom sastanku“ bez davanja bilo kakvih detalja.

“Bili su izuzetno nervozni što je neko u medijima znao za postojanje ovog događaja. Bio je to sastanak na visokom nivou sa glavnim ljudima u Vašingtonu koji su učestvovali u izradi kobasice Trampove politike za Venecuelu, te su želeli da ga zadrže što je moguće privatnijim”, rekao je Blumental za RT.

„To zaista pokazuje da se vojne opcije ozbiljno razmatraju u ovom trenutku, nakon što se čini da su svi drugi mehanizmi koje je Tramp stavio u igru, propali“, dodao je Blumental.

Lista učesnika je svakako impresivna. Okrugli sto je okupio bivše i sadašnje vojne i civilne zvaničnike iz SAD-a i Južne Amerike, predstavnike USAID-a i Organizacije američkih država (OAS), kao i analitičare iz različitih organizacija. Prisustvovalo je i nekoliko osoba koje je imenovao samoproglašeni „privremeni predsednik“ Venecuele Huan Gvaido.

Najupečatljiviji učesnik skupa bio je admiral Kurt Tid, koji je do nedavno bio na čelu Južne komande Mornaričkih snaga SAD-a. Još jedan učesnik je Rodžer Noriega – kadar Eliota Abramsa, izaslanika SAD za Venecuelu. Noriega je veteran američkih spoljnih igri, sa svojim aktivnostima koje datiraju iz zloglasne afere Iran-Kontras. Nije dobio slavu Abramsa i tiho je držao visoke pozicije u američkoj administraciji tokom godina, fokusirajući se na Venecuelu i koordinišući sa OAS.

Prošlog oktobra, on je pozvao američkog predsednika Donalda Trampa da imenuje bivšeg ambasadora u Venecueli Vilijema Brovnfilda da predvodi planove za vojnu invaziju. Potonji, koji je takođe poznat po svom učešću u mračnim planovima protiv države, takođe je učestvovao na sastanku.

Sastanku su prisustvovali i samozvani zvaničnici Gviadove „vlade“ – savetnik za javnu politiku Daniel Siera i „ambasador“ u SAD-u Karlos Vekio. Učešće pomenutih „zvaničnika“ zvuči ironično s obzirom na njihove prethodne napore da se reklamira Gvaidov tzv. „Plan Pais“, da se rekonstruiše ekonomija zemlje.

Kada je plan zvanično otkriven pre mesec dana, njih dvojica su puno govorili o „ponovnom uspostavljanju demokratije Venecuele“, zaštiti „individualnih ekonomskih prava i sloboda“ i obezbeđivanju „bezbednosti građana“. S obzirom na temu diskusije CSIS-a, predstavnici Gvaidove „Vlade“ zapravo misle da dovedu ovaj „prosperitet“ u svoju domovinu kroz stranu invaziju. Međutim, to ne bi trebalo da bude iznenađujuće, jer je i sam Plan bio predstavljen na Atlantskom savetu – američkom i NATO finansiranom istraživačkom centru.

Dok najbliže pristalice Gvaida teže stranoj intervenciji, Blumental veruje da regionalni partneri SAD-a prilično nerado učestvuju u tome.

„Svaka američka invazija na Venecuelu bila bi zavisna od pristanka kolumbijske i brazilske vlade i veoma je nejasno da će dobiti taj pristanak“, rekao je Blumental.

„Obe vlade su izrazito zabrinute zbog povećanja migracione krize, duboko su zabrinute zbog destabilizacije celog regiona i to je apsolutno ono šta bi to značilo. I zabrinuti su zbog eventualnog kontranapada venecuelanske vojske, koja je veoma sposobna”, navodi Blumental.

Dok govore o „upotrebi vojne sile“ u tajnosti, SAD nastavljaju da iskušavaju građane i zvaničnike Venecuele sa obećanjima o raskošnoj pomoći, što bi, naravno, bilo moguće samo ako bi legitimni predsednik Nikolas Maduro bio svrgnut. U subotu je američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio da će Vašington predvoditi napore za spasavanje venecuelanske ekonomije – koju je do sada davio sankcijama.

„Radićemo na tome da pokušamo da osnujemo konzorcijum od oko 10 milijardi dolara za finansiranje trgovine koji bi bio dostupan novoj vladi kako bi podstakla trgovinu“, rekao je Mnučin.

(Vostok / RT)

KOMENTARI3 komentara

  1. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

    Tako su, sećam se, masno lagali i američki kompradori u Srbiji 2000-e. Takozvani dos. Samo mi da dođemo na vlast pa će mijarde da stignu... i stigle su ali ne u Srbiju, nego iz nje u zemlje otimače naše imovine. Što su nas opljačkali zapadnjaci nego što su nas opljačkali i njihovi roboti ovde... takozvani političari. Nedajte se prevariti ljudi Venecuele, a one koji vam te masne laži serviraju... pa nek malo omaste konopac, bolje njega nego svoje džepove, jer u tom slučaju umiraćete od gladi, kao što i nama već rade. Gospode pomozi.

  2. rodja says:

    „Radićemo na tome da pokušamo da osnujemo konzorcijum od oko 10 milijardi dolara za finansiranje trgovine koji bi bio dostupan novoj vladi kako bi podstakla trgovinu“. Tako kauboji oduvek rade. Stamparija fed rezervi krene, štampaju se dolari sa duplim serijskim brojevima ( i naravno bez pokrića), nešto se plati "zabludelim žutim demokratama za manipulativne troškove", i kraj priče!!! Kao i u Srbiji.

  3. milorad2 says:

    daleko su oni od toga da završe radove u srbiji,a u venecueli nisu ni skele postavili kako treba,neće oni ništa tamo uraditi, a vojna intervencija je najgori mogući izbor za ceo taj konglomerat lešinara.Političke i bezbednosne procene su da bi to izazvalo lavinu antiamerikanizma svuda u latinskoj americi, a amerikanci su tamo i onako veoma sumnjivi široj populaciji, antimerički sentiment je VRLO JAK u masama, ali to se normalno krije preko medijskih zataškavanja i laži.Još jedna direktna otvorena intervencija i desničarske vlade i grupacije u mnogim latino državama teško da će imati mira.I ovo što se dešava sad izaziva žamor u publici, i svi čekaju da vide šta će biti dalje i ako to ne izgleda trenutno tako napeto.U krajnjoj liniji sem plaćeničkih grupacija i delova armija u okolnim državam realno niko ne može efikasno da zarati sa venecuelom i da pobedi, pošto nemaju stanovnštvo iza sebe a vrlo je teško opravdati taj rat i napad na duže staze.Mislim da su to i u vašingtonu zaključili i a će i dalje pokušavati sa sabotažama terorizmom i ekonomskim iznurivanjem venecuele.Medjutim kineske tankere neće smeti da potapaju:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *