Rasmunsen demantovao sopstvenu izjavu da je NATO usmeren protiv Rusije

Rasmunsen demantovao sopstvenu izjavu da je NATO usmeren protiv Rusije

8 jula 2014

rasmGeneralni sekretar NATO  Anders Fog Rasmusen demantovao je sopstvenu izjavu da je jačanje sistema kolektivne bezbednosti te alijanse odgovor na politiku Rusije.

On je ranije izjavio da usmerenost ka jačanju kolektivne odbrane NATO predstavlja deo mera protiv Rusije.

„Kao odgovor na rusku agresiju, pored naših istočnih granica, svih 28 zemalja-članica preuzelo je na sebe obavezu jačanja naše kolektivne odbrane“ – izjavio je on.

Kasnije je, odgovarajući na pitanje RIA Novosti – da li je preporod NATO razlog kreiranja slike da je Rusija protivnik – Rasmusen je demantovao svoje reči o nameri da se „odgovori“ Rusiji.

„Što se tiče Rusije, nema potrebe da se kreira slika da je Rusija protivnik da bi se ojačala naša alijansa. Mislim da je svima jasno zašto je potreban NATO. Tokom prethodnih 20 i više godina, mi smo mnogo učinili na razvoju konstruktivne saradnje s Rusijom“ – kazao je Rasmusen.

Govoreći u Atlantskom savetu u Vašingtonu uoči samita Alijanse u Velsu, on je potvrdio:

„Što se tiče Ukrajine, mi sarađujemo u okviru komisije NATO – Ukrajina i već smo imali nekoliko sastanaka u poslednje vreme“.

Po njegovim rečima, obe strane su „usvojile program sveobuhvatne saradnje“.

On je naglasio da je Oružanim snagama Ukrajine potreban razvoj mogućnosti i da NATO sprovodi odgovarajuću analizu kako bi odredio kakva je pomoć neophodna.

Tokom započete posete Sjedinjenim Državama, Rasmusen će razmotriti situaciju u Ukrajini i s američkim predsednikom Barakom Obamom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *