RASMUNSEN: Podržavamo Crnu Goru na putu ka NATO

RASMUNSEN: Podržavamo Crnu Goru na putu ka NATO

2 фебруара 2014

NATO Secretary General Rasmussen poses during an interview with Reuters at the Alliance headquarters in BrusselsNATO će nastaviti da podržava Crnu Goru u sprovođenju reformi, koje treba da dovedu do punopravnog članstva te države u Alijansi, saopšteno je nakon razgovora crnogorskog premijera Mila Đukanovića i generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena.

Đukanović i Rasmusen, kako je danas saopšteno iz Vlade Crne Gore, razgovarali su u Minhenu, tokom međunarodne konferencije o bezbednosti.

Rasmusen je rekao da NATO pozdravlja napredak Crne Gore i uspešno sprovođenje sveobuhvatnih reformi koje će olakšati put te države ka punopravnom članstvu u Severnoatlanski savez.

“Ostajemo posvećeni našem partnerstvu. Nastavićemo da pružamo podršku Crnoj Gori za sprovođenje reformi”, kazao je on, dodajući da Podgorica može računati na pomoć Alijanse u ostvarenju svog strateškog cilja – punopravnog članstva u NATO.
Đukanović je kazao da veoma ceni podršku NATO-a dobroj dinamici Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu.

“Ta podrška je za Crnu Goru snažan podsticaj i doprinosi ukupnom napretku”, istakao je on.

Đukanović je kazao da će tekuća godina, kada je Crna Gora u pitanju, proteći u znaku uspešnih reformi, ekonomskog rasta, demokratskog i ukupnog razvoja i napretka u integracijama.

Crna Gora se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.

Samit Alijanse biće održan u septembru ove godine u Velikoj Britaniji, a crnogorski zvaničnici ranije su izrazili očekivanje da bi ta država na tom skupu mogla da dobije poziv za članstvo.

Većina građana Crne Gore, prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, protivi se ulasku te države u NATO.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u