RASMUNSEN: Posle Ukrajine više ne verujem Rusiji

RASMUNSEN: Posle Ukrajine više ne verujem Rusiji

17 maja 2014

lAndersFoghRasmussenphotoreuters-1361395405-440-640x480Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen danas je izjavio da ne može da veruje uveravanjima Rusije u pogledu teritorijalnog integriteta zemalja u regionu nakon što je pripojila Krim.

„Posle onoga što smo videli u Ukrajini, niko ne može verovati tzv. garancijama Rusije kada su u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet zemalja“, rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare tokom posete Rumuniji, preneo je AFP.

On je to izjavio osvrćući se na izjave ruskih zvaničnika koji su rekli da će Moskva poštovati teritorijalni integritet Moldavije ako ta bivša sovjetska republika ostane neutralna i ponudi specijalni status otcepljenom regionu Pridnjestrovlja.

Rasmusen je kazao da očekuje da će Moskva pojačati pritisak na Moldaviju i Gruziju, dok se te dve bivše sovjetske republike pripremaju da 27. juna potpišu Sporazum o pridruživanju sa EU, što je razgnevilo Rusiju i Pridnjestrovlje.

„Rusija je 1994. godine garantovala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, a ono što smo nedavno videli je otimanje zemlje silom, nezakonita aneksija Krima“, kazo je Rasmusen.

On je dodao da svaka nacija ima pravo da odlučuje s kim će se udruživati i apelovao je na Rusiju „da ispuni svoje međunarodne obaveze i da ne pokušava da destabilizuje situaciju, ni u Moldaviji ni u Ukrajini“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *