RASMUSEN: Rusija napada Ukrajinu

RASMUSEN: Rusija napada Ukrajinu

4 septembra 2014

rasmRusija napada Ukrajinu, rekao je danas generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen u velškom gradu Njuportu na početku dvodnevnog samita NATO.

„Suočeni smo sa dramatičnom promenom bezbednosnog okruženje. Na istoku, Rusija napada Ukrajinu“, rekao je novinarima Rasmusen, prenela je agencija Rojters.

Upitan za plan ruskog predsednika Vladimira Putina o obustavi oružanog sukoba u Ukrajini, Rasmusen je rekao da NATO pozdravlja napore da se pronađe mirno razrešenje ali da se računa ono što se događa na terenu.

Moskva uporno negira da u Ukrajini ima ruskih vojnika, ali NATO tvrdi da Rusija ima više od 1.000 svojih vojnika na ukrajinskoj teritoriji, navela je britanska agencija.

Rasmusen se osvrnuo i na drugu veliku temu predstojećeg samita – kirza u Iraku i borba sa islamistima, pa je rekao i da će NATO ozbiljno razmotriti svaki zahtev iračke vlade za pomoć u borbi protiv džihadista Islamske države.Lidere NATO članica na samitu očekuje rasprava na pitanje da li i kako pomoći Ukrajini, koja tvrdi da je žrtva ruske agresije i traži moderno oružje, opremu i perspektivu članstva u NATO.

Takođe, biće dosta reči o situaciji u Iraku i Siriji, a, kako je pre nekoliko dana najavio Rasmusen, biće doneta odluka o formiranju udarne jedinice za brzo reagovanje i izgradnju vojnih baza na istočnim obodima NATO u cilju odvraćanja „potencijalnog agresora“.

Reporter B92 sa lica mesta Tatjana Aleksić javlja da će prva tema koja će otovriti sastanak šefova država alijanse biti misija NATO u Avgansitanu, najobimnija i najduže angažovanje alijanse, da će ukrajinska kriza i odnos sa Rusijom dominirati dvodnevnim samitom koji se održava u Njuportu u Velsu u Velikoj Britaniji.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko takođe je u Njuportu gde će sastati sa liderima NATO. Ukrajina traži prijem u alijansu očekujući da će joj to pomoći u smirivanju krize u zemlji i doprineti pobedi nad proruskim pobunjenicima koji drže jedan deo istoka Ukrajine.Uoči samita, Andreas Fog Rasmunsen je najavio da će NATO formirati udarne jedinice to jest jedinice za brže delovanje, te da će zbog novih odnosa u svetu biti potrebno da NATO pojača svoju vidljivost na Istoku Evrope odnosno na granici sa Rusijom.

Tamo bi trebalo da NATO izgradi privremen baze odnosno baze za brze odgovore i brzo delovanje, a prva država koja se ponudila da se na njenoj teritoriji izgrade baze je Estonija. Juče je američki predsednik Barak Obama boravio u Esotniji, uoči odlaska na samit NATO-a.

Srbiju na samitu NATO predstaclja ministar odbrane Bratislav Gašić koji će učestvovati na sastanku ministara odbrane članica alijanse i zemalja partnera iz 24 države.

Među tim partnerskim državama nisu samo zemlje Balkana nego i na primer Australija, Novi Zeland UAE. Glavna tema tog sastanka biće angažovanje zemalja partnera u mirvonim misijama NATO u svetu. Srbija želi da učestvuje u pojedinim mirovnim misijama pre svega u jedinicama koje formra EU.

U Njuportu je i premijer Crne Gore Milo Đukanović koji se nadao da će na ovom samitu NATO dobiti poziv da postane punopravna članica alijanse. Kako stvari stoje, Crna Gora će na to morati da sačeka, jer se očekuje da bi poziv za punopravno članstvo u NATO mogla da dobije u 2015. godini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *