„РАСПАД…Нису криве балканске земље, већ чланице ЕУ“

„RASPAD…Nisu krive balkanske zemlje, već članice EU“

10 jula 2018

Vreme je da se odbaci Berlinski proces, i umesto njega uvede konkretnije, obavezujuće angažovanje EU prema Balkanu, smatra Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu gde je šef Centra za Jugoistočnu Evropu.

Upravo kada se u okviru tog procesa održava Londonski samit EU-Balkan, Biber u kritičkom članku na veb-portalu Juropien vestern Balkans najpre ukazuje da je Berlinski proces pre pet godina, kada je počeo, trebalo da pokrene novu dinamiku regionalne saradnje i približavanja Zapadnog Balkana EU, izbegavajući formalne institucionalne strukture i prekomerno dupliranje.Trebalo je i da izbegne „zamorne probleme koje pojedine države-članice donose na sto, kao što su nepopustljivost Španije prema nezavisnosti Kosova i teški odnosi Grčke s Makedonijom“.

„Berlinski proces je u raspadu“, piše Biber smatrajući da za to nije kriv Zapadni Balkan, većje krivica na članicama EU koje učestvuju u tom procesu. Tako je već Francuska, kada je pre dve godine preuzela da bude domaćin samita, „izgledala zainteresovanije da sastanak u Parizu priredi iz sopstvene taštine, nego iz stvarnog interesa ili obaveze prema regionu“ Balkana.

Francuska je „to nedavno potvrdila sitničavom blokadom određivanja datuma za početak pregovora o pridruživanju Makedonije i Albanije“.

Današnji, Londonski samit, piše Biber, dogovoren je pre Bregzita, „ali bila je čista glupost da se samit održi u zemlji koja traži da napusti EU, i predvidivo je u vrućoj fazi pregovora o svom izlasku iz EU, i to dok se teži da se (Londonski) samit drži poruke da je proširenje EU realno i poželjno“.

Podjednako koliko time što su neke od zemalja članica „otele Berlinski proces, politika EU prema Balkanu je potkopana i kratkovidim politikantstvom članica“, piše Biber. On navodi da se EU ponovo angažovala na Balkanu „tek pošto je prošle godine priznala da zanemarivanje jača krize, destruktivnu spoljnu intervenciju i demokratsko nazadovanje na Balkanu“.

Umesto što se Berlinski proces širi uključivanjem sve većeg broja zemalja, „bilo bi bolje imati proces EU-Zapadni Balkan koji bi obuhvatio sve članice EU, poslati signal da će Zapadni Balkan uskoro biti u EU, i da će biti konsultovan o pitanjima EU“, predlaže Biber.

To bi omogućilo Evropskoj komisiji da preuzme važniju ulogu, to bi donelo više doslednosti i nastavljanja započetog, a to bi bio i instrument koji može rešiti pitanja za koja je Unija institucionalno manje opremljena, kao što su bilateralna pitanja i poboljšanje odnosa između zemalja regiona i njihovih suseda, zaključuje Biber.

KOMENTARI3 komentara

 1. Beli Orao says:

  Da to sve ne izgleda ko teatar rekao bi da je idiotizam, sami bježe iz te upišane EU a druge guraju u nju!!! Tipično ludi Englezi a i EU uz!!!

 2. Miraš. says:

  Balkan nećete još dugo zvati ZAPADNI Balkan. Jasno je da Unija nema snage da mu se posveti te zato V.B. i SAD sve češće šalju na Balkan svoje razne opasne noseve ( tačnije "njuške"). Balkan (izuzev Hrvatske i Slovenije) neće biti kao sada ni pod uticajem/kontrolom NATO-a ni pod kontrolom V.B. i SAD jer gube i oni svoju snagu i moć.

  • Velika Metla says:

   Miraš,"zapadni" Balkan ne postoji geografski! Tu floskulu "zapadni" zapad koristi SAMO da bi nekome stavio do znanja da je Balkan pod njihovom šapom,i da zapad ima "tapiju" nad Balkanom,što uopšte nije istina,ni blizu istine! Neka mi navedu šta spada u naprimer južni Balkan,pa ću se složiti s floskulom,lažima,"zapadni" Balkan! Ne može zapad bez podvala,laži,obmana,zato su naši preci i rekli za zapad da je "zapadu majka laž,a otac obmana"! Znali su naši preci s KIME imaju posla!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *