РАСПАД СИСТЕМА: ЕУ у једном дану доживела три ударца од којих ЋЕ СЕ ТЕШКО ОПОРАВИТИ

RASPAD SISTEMA: EU u jednom danu doživela tri udarca od kojih ĆE SE TEŠKO OPORAVITI

3 juna 2018

Evropska unija je u potpunom raspadu. Sa Amerikom je u petak ušla u trgovinski rat, premijer Španije, četvrte ekonomije u Evropi, smenjen je zbog korupcije, a Italija je dobila vladu koja želi da izvede zemlju iz EU i ukine evro. Stručnjaci kažu da sve to vodi ka potpunom krahu Unije.

Politički potres nastao je nakon što je španski parlament u petak ujutru izglasao nepoverenje premijeru Marijanu Rahoju (63) iz Narodne partije.

On je na vlasti bio od 2011, a smenjen je zbog nelegalnog finansiranja njegove stranke i njenih zvaničnika.Korupcija

Partija je primala mito, prala novac i utajila porez, zbog čega je još 2013. osuđeno 29 biznismena i partijskih zvaničnika. Iako postoje dokazi da je i Rahoj uzimao pare, on je uvek to negirao.

Na Rahojevo mesto izabran je socijalista Pedro Sančes (46). On je naveo da će pokušati da ostane na čelu vlade do kraja mandata aktuelnog parlamenta 2020, međutim nije izvesno koliko će njegova administracija sa samo 84 socijalista u parlamentu od 350 poslanika uspeti da potraje. To je dodatni problem za Španiju i EU.

Osim sa time, Evropska unija se suočava i sa velikim problemom u Italiji, u kojoj je u petak zakletvu položila evroskeptična vlada. Nakon parlamentarnih izbora 4. marta, koalicija ultradesničarske Lige i antisistemskog pokreta Pet zvezdica došla je na vlast.

Šef nove vlade je Đuzepe Konte, koji je prošle nedelje vratio mandat jer predsednik Serđo Matarela nije prihvatio njegov izbor za ministra ekonomije. On je formirao vladu koja se zalaže za izlazak Italije iz EU, kao i za odbacivanje evra, što stvara veliki problem za EU.

Stručnjaci novu vlast u Italiji zato nazivaju prvom populističkom vladom u Zapadnoj Evropi i misle da bi ona mogla da rasturi Evropsku uniju.Uporedo s tim, EU je suočena s trgovinskim ratom sa SAD.

Američki predsednik Donald Tramp uveo je carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, koja je dosad toga bila oslobođena. Od petka dažbine na uvoz čelika u Ameriku iznose 25 odsto, a na aluminijum 10 procenata. Zbog toga je Brisel najavio uzvratne mere.

Kako je najavljeno, biće povećane carine na uvoz gomile proizvoda iz SAD, od voća i povrća, preko džinsa, obuće i alkoholnih pića, sve do metalnih proizvoda, stakla, papira, nameštaja i motora.

Tako će ubuduće čuveni američki proizvodi poput „levis“ farmerki, „najki“ patika, „harli dejvidson“ motora i burbona „four rozis“ i „džim bim“ biti znatno skuplji zbog povećanja carina.

Analitičari kažu da bi najnovija dešavanja u Evropi mogla do dovedu čak i do kraha EU, koja je već godinama oslabljena.

– Smena španskog premijera mogla bi da dovede do prevremenih izbora u Španiji i novog referenduma o otcepljenju Katalonije. To je nešto čega se Brisel najviše pribojava u ovom trenutku. S druge strane, Italija bi mogla da pokrene lavinu. Ne treba zaboraviti da su u Evropi već jaki evroskeptični pokreti i da su njihovi lideri, poput francuske desničarke Marin le Pen i mađarskog premijera Viktora Orbana, sve popularniji. Ako još neka zemlja krene putem Italije, vrlo brzo možemo računati na ukidanje evra i same Unije – ocenjuju analitičari.

Početak trgovinskog rata

Kad je reč o trgovinskom ratu sa SAD, stručnjaci kažu da bi ovo mogao da bude samo početak.

– Nakon što EU uvede uzvratne mere, nije isključeno da će Tramp uvesti dodatne carine i na druge proizvode iz Evrope. On je nekoliko puta najavio da razmišlja o podizanju dažbina na uvoz evropskih kola u Ameriku. Ukoliko se to dogodi, cela evropska auto-industrija izgubiće pravo bogatstvo, a samo Nemačka bi ostala bez šest milijardi dolara godišnje – objašnjavaju ekonomisti.

KOMENTARI16 komentara

 1. slobo says:

  Ma nema mjesta za paniku .Srbija kad udje u tu famoznu EU Vucic I kompanija ce to sve da dovedu u red .Oni su strucnjaci I vladari visokog ranga sa autoritetom I znanjem tako da ce EU da krene ka boljem .HA ha ha.Sretno u EU .

  • Zoran says:

   Izvinjavam se ali ste zaboravili njegovog mentora,učitelja i velikog prijatelja " strašnog stručnjaka" Mila! 😉

 2. PRVA LINIJA says:

  ZBOG ZLA KOJE GODINAMA CINE DRUGIMA ZBOG KRVAVOG NOVCA I AKUMULIRANJA NEGATIVNE ENERGIJE I PROKLINJANJA OD STRANE LJUDI KOJE SU UBIJALI I SAKATILI BUDUCNOST NEMAJU... KAD TAD CE PLATITI ZA SVE... MISLIM...BICE TO BAR KUGA AKO NE BUDE KINDZAL...

  • E.Lirsch says:

   ugacije. U srz… i u "srigu"...

 3. Zaharije qSerak says:

  Evropa će biti uredu,a ti se Srbijo i ti Rusijo brini za sebe.Brinuci se za sebe brinete se i za gradjane kojima je nažalost najgore.Kada vidimo recimo da je privredni rast veći u Bosni koja je bila pod agresijom i u ratnom stanju,kao i da se sada pokušava od strane Srbije i Hrvatske zaustaviti funkcioniranje Države Bosne,onda je to još vise poražavajuće za Srbiju koja nije bila razarana,uništavana ,nego su se vise nego dobro upadom u platni sistem bivše YU osigurali.Naravno sada će “pravi” Srbi da kažu bilo je NATO bombardovanja.Bilo je,ali kada poredim sa onim šta je Srbija uradila Bosni i još pokrala fabrike,uništila ono sto nije mogla odnijeti,onda je to samo jedno ništa.Gradjani Srbije neće nikada sljedeći politiku “bolesne” Srbije živjeti bolje.Govore o lošoj C.G. , ona je vrlo brzo pretekla Srbiju po standardu življenja.Ti Srbijo slušaj Dacica,Vucica i ostale koji su tu na vlasti ili politici Srbije od 90tih

  • Velika Metla says:

   Ѕaharije,av....av....av....av....kev....kev.....kev.....,balijaneru!

  • Zoran says:

   U privredni rast se ubraja i prodaja marihuane ovde u SAD. Legalizovana u Koloradu i Kaliforniji.

 4. Pero says:

  To su divne vijesti za ovo nedeljno jutro :)

 5. Flufi says:

  Da nesto nauci ZAHARIJE. Privredni rast nije direktan indikator rasta ekonomije nego jedna promenljiva kojom se lako moze manipulisati. to nije ni Konstanta koje je nepromenljiva nego kada se nesto zeli polepsati onda moze preko privrednog rasta. Za tvoju informaciju ZAHARIJE. Drzave poput Bugarske i Rumunije da bi ulepsali svoje bilanse privrednog raste pred ulazak u EU su u velikom stilu prodavale drzavnu imovinu, i ta prodaja drzavne imovine je ulazila u bilans privrednog rasta tako da je Bugarska i Rumunija u tim godinama imala do 5%. Ali za one koji gledaju malo iza zavese treba da bude jasno i Amerikanci imaju problema sa Nemcima posto sa njima u direktnom odnosu imaju trgovinski deficit. Zbog toga i nove Carine. pogotovo kada mnogo zemalja vise nekupuje americki$$$$$ kao deviznu rezervu nego €€€€€. Svabe imaju za informaciju svih onih sto zele da znaju a neznaju, jednu orijentisanu ekonomsku politiku sto se zove "Investitionsgüter" to jest ta ekonomija je usmerena na proizvodnji INvesticionih industrijskih dobara..Visoke tehnologije. A mi mozemo da jebemo zolje. Oni to pametno rade dok mi smo pogasili sve nase industrijske pogone oni podizu njihove kapacitete. Nepostoji u ekonomiji nema para nego samo nema VLADE koja se zalaze za svoju drzavu. Ono sto ostavljam i cenim svabe je da svi politicari maksimalno rade za svoje koncerne,,FIRME,, koje vladaju svetom. I upravo zbog toga je i velika bojaz i Amerike i ostalih juznih zemalja EU.

  • Zaharije qSerak says:

   To je otprilike tacno,ali se ne moze primjeniti u kontekstu Država Srbije,Bosne,C.G. Ja sam govorio o stanju pomenutih Država i jada i bijede Srbije,nažalost.Srbija sa svojom mladom pameti nije to zaslužila,ali kada vidimo ko je vodi,onda nam je jasno zasto.

   • Velika Metla says:

    Zaharije,poselamio te Skripalj! Znaš ti njega,,to je onaj što su ga Rusi "sigurno"otrovali! Bedniče i propalico balijska lajava!

    • Zaharije qSerak says:

     Prototip “pravog” Srbina.Sa njim sigurno ne naprijed.Ne možeš očekivati od “velike metle” da počne razmišljati kao “usisivač”Metla se rodio,bio i ostace,jer bolje nije vidio.

     • Velika Metla says:

      Zaharije,hahahahahahahahahaha..............,uskoro ćeš ti kod Skripalja! Mržnja prema Srbiji i Rusiji će te satrti! Inače,sve šta mi takav "prototip"rekao loše................,ne rekao mi čovek!

      • Zaharije qSerak says:

       Ja još uvijek mislim da si ti čovjek.Ne bas kakav,ali čovjek jesi.Ti možeš samo da prijetiš,jak si u čoporu ,takvi su mi znani,ali kako ti želiš da završim sigurno neću.Ti ne možeš da shvatiš da ja ne mrzim.Ja ne znam mrziti.Ja ne volim Srbiju i Rusiju.To je daleko od mržnje.Ne volim Srbiju,jer znam šta je uradila i radi i u moje ime,a Putinovu Rusiju iz razloga sto mislim da je dugoročno upropastio Rusiju.

 6. i ime says:

  A ko kupuje Levis u zadnjih 20 godina? Ala su ih uplasili...hhahahha....a ko kupuje Harli davidson? Ala su ih zajebali.....a ko kupuje one Burbone? smesno.....nastetice im, toliko da jedna ulica u new yorku nece moci da stetu nadoknadi, celokupnu, pa ce se ukljuciti i druga ulica....hahhahaha....pa ovo je smesno...uopste, ovo je cela smejurija...Ovi njih bio po dzepu samo tako, a oni uzvracaju kroz Levis farmerice, koje niko ne kupuje....Meni je onaj Junker, smesan tip, bori se za EU ....kao.....ali sve sto moze da uradi je da stane mirno....Podseca me na mnoge iz Srbije....ranije a i sada....Podseca me na onog sto od Putina trazi skladiste gasa u BOSNI, a bori se za Srbiju? Pa, smejurija da ne moze veca..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *