РАСПАД СИСТЕМА У ЕУ: Брисел тужи Мађарску

RASPAD SISTEMA U EU: Brisel tuži Mađarsku

25 jula 2019

Evropska komisija je donela odluku da tuži Mađarsku pred Evropskim sudom pravde zbog „zakonodavstva koje kriminalizuje aktivnosti za podršku potražiocima azila i dodatno ograničavaju pravo na traženje azila“, prenosi „Juronjuz“.

Evropska komisija takođe je optužila Budimpeštu da ne pruža hranu ljudima u tranzitnim zonama migranata na svojoj granici sa Srbijom.EK je prvo u decembru 2015. godine pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske u vezi zakona o azilu, a sada preduzima dalje akcije u vezi sa takozvanim „Stop Soroš“ zakonodavstvom usvojenim u junu prošle godine. Zakon se odnosi na američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša, koji je rođen u Mađarskoj, a kojeg mađarski premijer Viktor Orban optužuje da podržava nelegalne migracije.

– Mađarski zakoni ograničavaju pravo azilanata da komuniciraju i da im pomažu relevantne nacionalne, međunarodne i nevladine organizacije kriminalizacijom podrške zahtevima za azil – navodi se u saopštenju Komisije.

Takođe, uvedeni su i novi kriterijumi za prihvat migranata, ograničavajući pravo na azil na ljude koji dolaze u zemlju direktno sa mesta gde su njihovi životi ili slobode u opasnosti.

– Stoga, ograničeno je pravo na azil na način koji nije kompatibilan sa EU ili međunarodnim pravom – dodala je Komisija.

Štaviše, Brisel je poslao još jedno pismeno obaveštenje Budimpešti o situaciji u tranzitnim zonama.– Komisija smatra da uslovi u pritvoru u mađarskim tranzitnim zonama, posebno zadržavanje hrane, ne poštuju materijalne uslove utvrđene Direktivom o vraćanju i Poveljom o osnovnim pravima Evropske unije – objašnjava ona.

Budimpešta ima mesec dana da odgovori na zabrinutost Komisije.

Mađarska se poslednjih godina više puta sukobljavala sa EU i to iz različitih razloga – od nezavisnosti pravosuđa do medijskih sloboda i prava izbeglica. Orban je više puta optuživao Brisel da radi protiv nacionalnog interesa zemlje i meša se u njenu unutrašnju politiku.

KOMENTARI10 komentara

 1. Ivana says:

  Drž se Orbane Srbi su ut tebe a ne tamo nekog šonju poslušnika.

 2. teoretičar says:

  Udrite se, dabogda oči povadili. Orban daje mađarima u Vojvodini mađarske pasoše. To znači da će imati svoje državljane u Srbiji. A to opet znači...pa ako ne znate, ne vredi vam ni onjašnjavati. Mađarska je između ostalih zločina i genocida prema Srbima, bila glavna saobraćajnica za naoružavanje ustaša. Mađari spadaju u narode koji su potocima prolivali srpsku krv. U Mađarskoj više nema Srba. I sada mi Srbi zauzimamo odbrambeni stav za Mađarsku a sukob je između grupe nacista sa neposlušnim nacistom? Eh, Srbi!

  • Kosovac says:

   @ teoretičar,…. Pusti te Mađarske grehe za druge razgovore. Sada se radi o tome da se još neko u Evropi odupire ovoj aždaji zvanoj Sorošoizam. nekada je Srbija bila ta, ali je poražena na bojnom polju, i sada sa komplet kupljenim sorošoidnim rukovodstvom. Zato mi navijamo svim srcem za Orbana i one normalne Mađare. Tamo u Mađarskoj. Valjda Orban ne glumi, obzirom da je i on bio sorošoidan. Ali verujem da im se odmetnuo i zato mu svaka čast……….Ja sam poznat kao mrzitelj Merikanaca, ali evo svim srcem navijam za Trampa. Zašto? Zato što sorošoidima pomera dupeta samo tako. Čak je priznao i doprineo da saznamo za tu američku Duboku Državu, koja je sada stvarnost a ne proizvod Teorije zavere………. Što se tiče Mađarske, dešava se nešto Strašno, ona krši Direktivu koju je dao Centralni Komitet Evropske Unije, o migrantima, kao da joj nije bilo poznato da je ova Direktiva starija od mađarskog Zakona. Uopšte nisu proučili čuvare evropskog pravnog poretka i posledice koje slede za prekršaje. To što je Mađarska uradila primećujem da su ostaci onog starog dobrog komunističkog vremena, kada je isto Mađarski Zakon prekršio komunističku Direktivu. Pa su morali SSSR da intervenišu. I to malo grublje nego obično, tenkovima mislim……….. Zaključujem da Mađarska zaista nema sreće sa paktovima u koje stupa. Možda zato što stalno krši Direktive. Ja joj preporučujem da jednom prestane da krši Direktive, pa da živne malo. Mada posmatrajući istoriju, čini mi se da su i Mađarska i Srbija kurate sreće. Bilo kako da se postave, sledi im ono što je Duboki Veliki Brat zamislio.

  • Ivana says:

   Mađari su zlato za Hrvate ustaše pa im naš vrh prodaje srpske njive i preduzeća uvaža njihovo smeće od hrane dok Srbin ne sme na hrvatsko tržište. A i ona šaka jada šta je ostala u Krajini nema pravo na ćirilično pismo ni srpsku zastavu dok Hrvati imaju latinucu u Stbiji i mašu svojim ustaškim šahovnicama pa ti vidi ko je veći neprijatelj. U tri rata izvršili su tri genocida i svaki put Srbe smanjili za 80% pa ih sad tamo skoro da i nema i tih par im smetaju. Ženite Mađarice i neka pređu na našu veru i deca su mali Srbi ne smeta ni ako Mađar oženi našu sve je bolje od Hrvata. Kako mogu da žive u Srbiji nakon onog šta su njihovi počinili Srbima u Krajini. Mene bi bilo stid prodao bih sve i otišo u lepu moju a ne živio u Srbiji koju mrzim.

  • Slobodanka says:

   Madjarske ograde na granici delimično štite i nas, "delimično" se odnosi na severni deo Srbije.

   • Gardista says:

    Nema nas ko da stiti, guglaj prosperitate pa ce ti biti mnogo jasnije.

 3. teoretičar says:

  Jednostavni, prostodušni i dobrodušni narod. SRBI! Zato nas uvek neko žedne prevede preko vode. Ja više nisam i ne volim ni jedan narod koji je gazio po Srbiji i ubijao Srbe. Nisam ja Kinez pa da neprijatelj mog neprijatelja bude moj prijatelj, iako mi je uvek bio teški neprijatelj. To je znak slabosti, poltronstva, nemoći i imnad svega gluposti jednog naroda. Sad kada je nacistička EU nagazila nacističke Mađare, treba da se držimo naših stavova a ne da ih menjamo. Dunav je tekao krvav! Ako se ne sećate prijatelji moji, da vas podsetim. Čuj šta ono potrčkalo od Dačića izjavljuje - Francuzi su se toliko iznenadili da prosto ne veruju koliko dobro su prošli na razgovorima i naravno, zahtevima u Srbiji! I šta sad? Francuzi nam prijatelji? Uf...Srbi danas neguju svoju decu švabama!

  • Kosovac says:

   @ teoretičar,…. Zašto ne poslušaš pametne savete i ne prestaneš da ovoliko u nevreme rgaš na Mađare? Pazi optužiće te neko i to da si ljut zato što su okačili na bilbordovima parolu „Soroš Marš Napolje iz Mađarske“. Pa je morao i ambasador države Izrael da uloži protest i zahteva da se bilbordi uklone. (Tek na intervenciju Natanijahua su bilbordi uklonjeni – sila Boga ne moli)…… Ima jedan Francuz koji zaista voli Srbe. zove se Arno Gujon, čovek velikog srca, koje kuca za Srbe Kosovce. A kada bi Francuze računali prema onom sorošoidnom govnetu koje je bilo onomad kod nas, onda zaista to ne bi bilo povoljno za Francuze.

   • teoretičar says:

    Kosovac, to je pre svega znak nemoći, povlačenja i polivanja pepelom a posle svega kapitulantsko povlačenje i predaja. Onda dočekaš da te Albanci isteraju sa Kim, Hrvati iz Srbije koja je danas više hrvatska nego srpska kao što je bila, muslimani te isteraju iz pola BiH i na kraju ćeš dočekati da te ti trenutno povoljno fini mađari isteraju iz vojvodine i da se potuku sa vojovođanskim hrvatima koliko vojvodine je njihovo a koliko hrvatsko. Ne davi u ime komunizma, bratstva i jedinstva i trenutne borbe mađara za Mađarsku koja nema veze sa "ljubavlju" prema Srbima. Ja ne pijem više te bunike. Misliš, bratski Mađari će isterati soroševce iz Srbije??? Zaboli ih. U Srbiji će navijati za njega. Bolje to ne dočekati već stvari odmah postaviti na svoje mesto a ne čekati da tile umre pa da doživimo teška krvoprolića i proterivanja. Ne varajte ceo srpski rod, kad već varate sebe. Kažem ti, ja ne pijem te bunike više.

    • Kosovac says:

     @ teoretičar,…. Nisu mene ni Albanci ni Šiptari isterali sa Kosova. Isterali su me srpski komunisti. Sa onim JeBoTe na čelu za kojim neki liju suze i danas. Bio je tada još živ i sa nogama komplet….. Ako dođe na red da me teraju iz Vojvodine, to neće biti ni Mađari, ni Hrvati. Opet će to biti Srbi Vojvođaneri, i Srbi Sorošoidi. Zato ja navijam za Orbana. Kada bi on sredio mađarske sorošoide, siguran sam da bi i ovi srpski podvili rep…… A Mađari iz Mađarske neće nikad više želeti da se prošire i na Vojvodinu. To žele ovi naši domaći Mađari ali ne iz interesa, nego samo iz nostalgije, da bi pustili malo srcu na volju. Zato će svi domaći Mađari glasati za Evropsku Uniju, a jedan manji broj će biti za Otadžbinu Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *