RASPAD SISTEMA: Ukrajinske jedinice nemaju više jedinstvenu komandu i trpe velike gubitke

RASPAD SISTEMA: Ukrajinske jedinice nemaju više jedinstvenu komandu i trpe velike gubitke

28 avgusta 2014

12343Borci armije DNR nastavljaju uspešne ofanzivne operacije zadajući protivniku snažne udarce, prenosi ITAR-TASS pozivajući se na izveštaje štaba Ministarstva odbrane DNR.

Tokom noćnih borbi u Avdejevski i Jasinovatoj ukrajinska vojska je izgubila 25 vojnika (mrtvi i ranjeni), kao i deo vojne tehnike – dva oklopna transportera, tenk i skladište municije.

U rejonu Krasnogorovke uništena su četiri višecevna raketna bacača „Grad” i njihove posade, po dva tenka i oklopna vozila.

Po mišljenju rukovodstva štaba, nakon ofanzive armije DNR, grupacija ukrajinske vojske i Nacionalne garde Ukrajine nema više jedinstvenu komandu.

„Prema proceni štaba armije DNR, u periodu ofanzive kazneni odredi imali su značajne gubitke u ljudstvu. Broj ubijenih, ranjenih i zarobljenih vojnika veći je od 750. Samo sinoć narodnoj vojsci dobrovoljno se predalo više od 150 okupatora” – navodi se u izveštaju.

Ustanici DNR saopštili su da kontrolišu kontrolne punktove i utvrđene položaje ukrajinske vojske oko Novoazovska, koji se nalazi na 30 km od Mariupolja.

Sinoć su tenkovi ustanika DNR ušli u taj grad i rasporedili se u njegovim zapadnim predgrađima, jačajući time odbranu grada od moguće kontraofanzive ukrajinskih snaga.

„Snage ustanika preuzele su kontrolu nad kontrolnim punktovima i utvrđenim položajima u predgrađima, kao i nad mostom preko reke Gruzskij Elančik” — saopštio je štab DNR.

Prema podacima štaba DNR, ukrajinska vojska je tokom noći povukla svoje jedinice iz Novoazovska u pravcu Mariupolja.

O stanju među Ukrajincima rečito govori i činjenica da je bataljon njihove teritorijalne odbrane „Prikarpatje” kompletno – svih 400 vojnika – dezertirao. Napustio zonu „antiterorističke operacije” i krenuo na zapad Ukrajine.

Njegovi pripadnici bili su zaustavljeni kod grada Znamenka. Da se vrate – pokušao je da ih ubedi lično komandant ukrajinskih kopnenih snaga general Anatolij Pušnjakov. Kad to nije pomoglo – prvi zamenik državnog tužioca Nikolaj Golomša zatražio je da predaju oružje.

Vojnici su to odbili i naglasili da će ga predati tamo gde su ga preuzeli.

UKRAJINCI PRIZNAJU PORAZE U NOVORUSIJI

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednosti i odbranu Andrej Lisjenko priznao je da su snage Donjecke Republike preuzele kontrolu nad gradom Novoazovskom i nizom naselja oko njega i oko Starobeševa i Amvrosijevke.

Istovremeno je objavio da kontraofanziva „separatista” traje i da se situacija za snage kijevske hunte „iskomplikovala”. Prema njegovim rečima, borbe se vode oko Luganska, Novosvetlovke, Donjecka, Ilovajska, Marjinke, Jeljenove i Volnovahe.

Ovo je u vrhu kijevske hunte, koja shvata da Armija DNR kreće na Mariupolj, izazvalo pravu paniku. Čak i histeriju.

Šef kijevskog režima, Petar Porošenko objavio je da otkazuje posetu Turskoj i da hitno saziva pomenuti savet „zbog situacije u Donjeckoj oblasti”. Istovremeno je izjavio ono što se od njega jedino i moglo očekivati: da je došlo do invazije jedinica ruske armije na Ukrajinu.

Izjavio je: „Odložio sam radnu posetu Turskoj zbog naglog pogoršavanja situacije u Donjeckoj oblasti, naročito u Amvrosijevki i Starobeševu. Dolo je do ulaska ruske vojske u Ukrajinu. Zatražićemo hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”.

Donjecka Republika već kontroliše sva tri granična prelaza prema Rusiji („Marinovku”, „Uspenku” i „Novoazovsk”), a njene snage imaju otvoren put prema Mariupolju, drugom po veličini i značaju gradu na teritoriji bivše Donjecke oblasti.

Odmah za Porošenkom, oglasio se i premijer u vladi kijevske hunte Arsenij Jacenjuk koji je pozvao Zapad da zamrzne sve aktive i imovinu Rusije „do povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine”.

Bivša ukrajinska premijerka, Julija Timošenko, pozvala je Porošenka da uvede ratno stanje.

Panika je zavladala i u dve ukrajinske oblasti koje graniče sa DNR – Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj. Njihova rukovodstva su se okupila na radi preduzimanja vanrednih mera.

Šef ukrajinske vlasti u Dnjepropetrovsku, tejkun Jevrejin Igor Kolomojski, najavio je uvođenje nekakvog „plana B”.

Premijer Donjecke Republike Aleksandar Zaharčenko odbacio je tvrdnje kijevske hunte da na strani DNR ratuju regularne jedinice iz Rusije.

Objasnio je da se za Novorosiju bori 3-4 hiljade dobrovoljaca iz Ruske Federacije, među kojima ima i bivših vojnika i oficira.

Pred ukrajinskim Generalštabom, inače, od jutros traje miting čiji učesnici su objavili da počinje „treći Majdan”.

Okupljenima se telefonski obratio komandant ukrajinskog bataljona „Donbas” Semjon Semenčenko i posavetovao da traže hotno slanje pojačanja opkoljenim Ukrajincima kod Ilovajska.

Ukoliko to ne usledi – pripretio je – treba ići na blokiranje Ministarstva odbrane.

Učesnici mitinga traže Porošenkovu ostavku ,kao i odlazak ministra odbrane Valerija Geleteja.

VIDEO: Opkoljeni ukrajinski vojnici u školi

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *