РАСПАДА СЕ БЕЛГИЈА: Фламанци не желе да живе у истој држави са Валонцима!

RASPADA SE BELGIJA: Flamanci ne žele da žive u istoj državi sa Valoncima!

14 januara 2016

flemish_flag_belgium_separatist_nationalism_nva_credit-tijl-vercaemer 658Evropska unija je u sve većoj krizi. Čak i nekad stabilna Belgija izgleda da je na putu bez povratka. Flamanci su sve više nezadovoljni zajedničkom državom sa Valoncima i kreću ka putu osamostaljenja.

Lider Novog flamanskog saveza Bart De Vevr pokrenuo je raspravu o nezavisnosti Flandrije rekavši da će njegova stranka opet intenzivno da radi na “osamostaljenju” te belgijske pokrajine u kojoj se govori holandski, što podstiče strah od nove krize sa Valoncima koji govore francuski.

Ova stranka je na parlamentarnim izborima u maju 2014. osvojila 32,5 odsto glasova u Flandriji, u septembru je ta podrška pala na 27,5 odsto flamanskog stanovništva, navodi se u anketi dnevnog lista La Libr Belžik.

Istovremeno su pristalice otcepljenja iz Flamz Belanga (krajnja desnica) koji su 2014. pali na 5,8 odsto, kasnije porasli na 9,7 odsto.


“Nadam se da za 10 godina Belgija neće postojati”

Bart De Vevr (45), gradonačelnik Antverpena, dao je zadatak dvojici poslanika iz svoje stranke da “okupe snage u stranci i izvan nje kako bi se povela rasprava o sledećim koracima u osamostaljenju Flandrije” u kojoj živi 60 posto od 11 miliona Belgijanaca.

“Bart De Vevr želi da gurne našu zemlju u još jednu krizu”, upozoravaju frankofonske pristalice centra, misleći pritom na formiranje vlade posle izbora 2010. koje je potrajalo čak 541 dan.

Odnosi između najveće flamanske stranke i Valonaca sve su zategnutiji.

Regionalna ministarka bliska Vevru, Lizbet Homans, izjavila je 6. januara kako se “nada” da do 2025. Belgija više neće postojati.

Na horizontu se, međutim, gomilaju tamni oblaci, sasvim u skladu sa uobičajenim vremenskim prilikama u Belgiji, zemlji sa prosekom od oko 200 kišnih dana u godini koja već godinama polako klizi ka ivici raspada, ali nikako da konačno pređe preko nje.

(Vestionline)

KOMENTARI5 komentara

 1. Harry Neron says:

  Belgija se raspada praktički od svoga osnivanja. U Belgiji je praktično samo jedna osoba belgijanac, kralj, svi ostali državlajni te monarhije su ili flamci( holanđani/ nemci) ili valonci ( francuzi).

 2. miroslav says:

  To je njihova stvar.Nisu imali vladu godinu dana pa su funkcionisali kao svajcarski sat.A mi?Mi promenismo ne znam ni sam koliko vlada pa jos nismo ni kopca od tog sata.Kod nar voz ide brzinom onom istom kao pre 100 godina.I da se podele njihov voz ici ce brze od naseg.Sistem je uspostavljen tako da se nista nece promeniti.

 3. Svetislav says:

  Koliko pricaju o ovome, pa uradite onda nesto. Samo pricaju jer ne smeju to da urade od amerike i nato. A prva prilika kad bude moglo bice i uradjeno kao na primeru bivse juge!

 4. Blaženi Alojzije says:

  Belgijanci, misleći tu na državljane Belgije, su civilizirani građani i oni se neće razdruživati kao što su to napravili Balkanci, jedini među europskim narodima koji su 90-ih napravili krvavi raspad države (sjetimo se da su se Česi i Slovaci, te narodi bivšeg SSSR-a mahom mirno razdružili, uz svega par ekscesa manjeg inteziteta). Zato, što god da Flamanci i Valonci urade, uradit će to kao gospoda i uz međusobno uvažavanje i poštivanje, a ne kao neki na ovim prostorima koji su vidjeli i uvažavali samo sebe.

 5. Dux says:

  @Blaženi Alojzije Licemerni poltronu, izroni iz tog EU bureta-pozliće ti. Vidim da jedeš g**na već duže vreme! :-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *