Raspada se sirijska opozicija zbog sukoba prozapadnih snaga i islamskih terorista

Raspada se sirijska opozicija zbog sukoba prozapadnih snaga i islamskih terorista

27 septembra 2013

al-nusraU sirijskoj opoziciji došlo je do pravog raskola. Trinaest najvećih pobunjeničkih grupa je izjavilo da ne priznaje Nacionalnu koaliciju i vladu Ahmada Tumeha. Islamisti su saopštili o raskidu s liberalnijim protivnicima Bašara Asada i pozvali su svoje pristalice da se rukovode normama šerijatskog zakona. Po mišljenju nekih analitičara situacija izmiče kontroli i može se pretvoriti u klanicu. Istovremeno, u Moskvi se smatra da je sazivanje mirovne konferencije „Ženeva-2“ još uvek moguće.

Neslaganja između predstavnika prozapadnih snaga i islamskih ekstremista mogu prerasti u pravi rat. Sukobi između odreda koji predstavljaju različite tokove u opoziciji postaju već uobičajena stvar. Još sredinom septembra grupacija „Islamska država Iraka i Levanta“ (IGIL) objavila je početak oružanih dejstava protiv svojih bivših saveznika – Slobodne sirijske vojske. Ovu kampanju radikali su nazvali „Borba protiv zla“. Kasnije je šef „Al Kaide“ Ajman el Zavahri pozvao sirijske islamiste da se bore, kako protiv režima Bašara Asada, tako i protiv opozicije. Slobodna vojska, po njegovim rečima, nije ništa bolja od vladine vojske.

Na kraju se pojavila izjava, koju su potpisale grupe kao što je brigada „At-Tauhid“, povezana s „Al Kaidom“, „Džebat al-Nusra“, radikalni „Ahrar Aš-Šam“ i brigada „19. divizija“. Islamisti saopštavaju da ih Nacionalna koalicija više ne predstavlja i da ne priznaju Tumehovu vladu.

Uzimajući u obzir šarenilo sastava sirijske opoziciije, konačni raskol u njenim redovima je trebalo očekivati, ističe profesor Instituta za zemlje Azije i Afrike Vladimir Isajev:

Snage koje ratuju protiv zvaničnog Damaska nikad nisu bile jedinstvene. Svu ovu publiku objedinjuje samo jedno – namera da smene predsednika. Dalje budućnost zemlje vide na različite načine. Jedni vide nastavak izgradnje sveopšteg islamskog kalifata, kako oni to nazivaju, na teritoriji Sirije. Drugi – oni koji se nazivaju umerenima – Siriju žele da vide kao više demokratsku i da se izbave imidža odbačene zemlje. Za treće je to pokušaj da stvore svoju državu: ne sviđa se svima što se na čelu Sirije nalaze alaviti.

Svojevrsni katalizator procesa raspada antiasadovske koalicije predstavljali su događaji u toku poslednjeg meseca. To je pristanak Damaska na predaju hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu i kao posledica, zamrzavanje već skoro započete vojne operacije. Američki nosači aviona u blizini sirijske obale prvo su pobunjenicima dali nadu u skoru pobedu – a sad im ona ponovo izmiče iz ruku. Prirodno, protivrečnosti su se zaoštrile: svaka grupacija za neuspehe krivi ostale partnere iz koalicije. Bašar Asad, naravno, treba da iskoristi ovaj momenat. Tim pre što se može ispostaviti da je raskol privremena pojava, smatra predsednik Ruskog komiteta za solidarnost s narodima Libije i Sirije Oleg Fomin:

S jedne strane, to je dobra vest za Asadovu vladu. Ali, i Slobodna vojska i Džebhat an-Nusra i „Islamska država Iraka i Levanta“ će se svejedno dogovoriti. Objedinjuje ih mržnja. Za jedne je svetovni režim neizdrživ, pošto su uporni islamisti. A drugi – Slobodna vojska – sami žele da dođu na vlast. Tako da je to taktički možda i bolje. Međutim, ne treba se nadati da će oni početi međusobno da se istrebljuju. Njihovi gospodari, a to su zapravo Saudijska Arabija i Katar – iznad kojih su SAD i neke evropske zemlje – neće dozvoliti da se ova rulja isposvađa.

Pobunjenici zaista pozivaju snage koje se nalaze u opoziciji prema predsedniku Asadu, da se reorganizuju i da se ujedine na bazi islama koji je po njihovim rečima, „jedini izvor zakona“. Međutim, to različitim grupacijama ne smeta da pucaju jedne po drugima. Vladimir Isajev smatra da sukob grupacija može prerasti u „pravu klanicu“.

U međuvremenu je Nacionalna koalicija koju su napustili radikali, izjavila da je spremna da učestvuje u mirovnoj konferenciji „Ženeva-2“ bez ozbira na to što je opozicija ranije kao uslov za svoje učestvovanje u pregovorima navodila odlazak Bašara Asada. Ruske i američke diplomate pokušavaju da dovedu za pregovarački sto predstavnike vlasti i opozicije već više od godinu dana. Ove nedelje je u ruskom MIP data izjava – postoji mogućnost sazivanja konferencije. Međutim, za to će biti potrebno „široko predstavništvo“ sirijskih opozicionih snaga.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *