RASPADA SE UKRAJINA: Krim pravi Malorusiju!?

RASPADA SE UKRAJINA: Krim pravi Malorusiju!?

29 januara 2014

ukraine-9Prvi predsednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk upozorio je da je ta zemlja na ivici građanskog rata, a na poluostrvu Krim čak najavljuju i otcepljenje.

Kravčuk je u ukrajinskom parlamentu, Vrhovnoj Radi, upozorio da se zemlja nalazi na ivici građanskog rata i pozvao poslanike da se uključe u traženje rešenja za izlaz iz krize.

„Ceo svet zna i Ukrajina zna da je država na ivici građanskog rata“, rekao je Kravčuk, predsednik Ukrajine od 1991 do 1994, preneo je AFP.

On je pozvao poslanike da uspostave plan rešavanja sukoba.

„Ovo je revolucija i dramatična situacija u kojoj moramo postupiti s najvećom odgovornošću“, rekao je Kravčuk, čiji govor su poslanici pozdravili ovacijama.

Da se stvari komplikuju, govori i podatak da su na poluostrvu Krimu, najvernijoj Janukovičevoj regiji, obavestili da će u slučaju da na vlast u Kijevu dođu “oporbani Evromajdanovci” otcepiti Krim od Ukrajine. Osim toga, neki tamošnji političari već predlažu da se od lojalnih režima regiji na jugu i istoku zemlje formira Federalna republika Malorusija, što je u srednjem veku bio naziv za Ukrajinu.

Posle ostavke ukrajinske vlade i povlačenja nekoliko spornih zakona, predstavnici ukrajinske opozicije izneli su nove zahteve: ostavku predsednika Viktora Janukoviča i amnestiju za uhapšene aktiviste.

Nakon što je pala vlada premijera Mikole Azarova predsednik Janukovič još nije imenovao nikoga na tu dužnost. Pre ostavke Azarova, Janukovič je predložio da jedan od vodećih lidera opozicionih lidera Arsenij Jacenjuk, čelnik stranke “Baktivščina” Julije Timošenko preuzme tu dužnost.

Jacenjuk je rekao da treba tražiti i odgovornost za to što je, sada već bivša vlada Azarova, samo u zadnje tri godina zadužila zemlju za neverovatnih 35 milijardi dolara.

„Dok se te stvari ne reše nisam spreman da preuzmem dužnost premijera. To sam rekao u pregovorima i predsedniku Janukoviču“, kazao je Jacenjuk.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *