Расписана црвена потерница за Милошем Маровићем

Raspisana crvena poternica za Milošem Marovićem

11 marta 2017

svet-crvena-za-milosa_620x0

VEST da su crnogorske vlasti posle nacionalne, raspisale međunarodnu poternicu Interpola za Milošem Marovićem, sinom bivšeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića, jer izbegava da ode na odsluženje još 11 meseci zatvorske kazne zbog korupcionaške afere „Prijevor“, sudeći po svemu – ne dotiče mnogo Maroviće.

– Crvena poternica Interpola obavezujuća je za sve države članice ove organizacije, pa je samim tim obavezujuća i za Srbiju i Crnu Goru – kaže, za „Novosti“, dekan Pravnog Fakulteta u Podgorici Velimir Rakočević, koji smatra da bi bilo pravedno da mlađi Marović kaznu odleži u Crnoj Gori.

Međutim, po njegovim rečima, ugovor između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju, koji su potpisali predstavnikci Crne Gore i Republike Srbije u Podgorici 29. maja 2009. godine, omogućava Milošu Maroviću da kaznu odleži u zemlji čiji je državljanin, a to je u ovom trenutku – Srbija. U međuvremenu Miloš Marović je „brisan“ iz evidencije državljana Crne Gore.

– Jednim članom ovog ugovora, omogućeno je zemlji potpisnici, a to je u ovom slučaju Srbija, da ne izruči svog državljanina, odnosno Miloša Marovića. Radi se o članu u kome se kaže da se to može učiniti u slučajevima kada je državljanin jedne od ove dve zemlje osuđen na kaznu manju od dve godine, ili mu je manje od dve godine kazne ostalo da odsluži – kaže za naš list Rakočević. – Dakle, Srbija ima dve mogućnosti. Prva je da se odazove na raspisanu poternicu Interpola i izruči Marovića Crnoj Gori, a druga je, takođe legitimna, da mu po osnovu državljanstva, boravka u Beogradu, omogući izdržavanje kazne na teritoriji njegove države. Na koji način, to je pitanje pravosuđa Srbije, koje mora sprovesti sudsku odluku iz Crne Gore.

OŠTETIO BUDŽET BUDVE

MILOŠ Marović je, zbog štete od više od milion evra koju je naneo opštinskom budžetu Budve, osuđen na 12 meseci zatvora i kaznu od 380.000 evra, koju je uplatio prošle godine. U istražnom pritvoru je proveo mesec dana. Neodlazak na izdržavanje kazne pravdao je medicinskom dokumentacijom, ali je utvrđeno da nije toliko bolestan da ne bi mogao otići u zatvor. Potom je za njim Osnovni sud u Kotoru raspisao nacionalnu poternicu. Inače, među krivima za poslove na štetu Opštine Budva su i Milošev otac Svetozar i stric Dragan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *