Raspisana poternica za Srbinom vehabijom

Raspisana poternica za Srbinom vehabijom

23 januara 2014

vehabijaFederalna uprava policije (FUP) raspisala je međunarodnu poternicu za Maksimom Božićem (24), Srbinom vehabijom iz Bijeljine, koga traže zbog neodazivanja na izdržavanje zatvorske kazne. Božić je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Poternica je raspisana na zahtev Opštinskog suda u Tuzli, koji je 19. januara 2011. godine Božića osudio na godinu dana zatvora zbog posedovanja improvizovane eksplozivne naprave, dve automatske puške, tri ručne bombe, upaljača, kao i nekoliko priručnika za rukovanje eksplozivnim sredstvima.

– Maksim Božić potražuje se zbog hapšenja i ekstradicije i pozivamo sve građane koji imaju informaciju o njegovom kretanju da to prijave najbližoj policijskoj stanici ili na dežurni broj 122 – saopšteno je iz FUP-a.

Božić je uhapšen u maju 2010. godine u kući Enesa Sejranovića, takođe pripadnika vehabijskog pokreta, u kojoj je živeo kao podstanar. Policija je imala informaciju da je Božić u to vreme spremao teroristički napad na Brčanskoj malti u Tuzli. Meta je navodno trebalo da budu porodice poginulih srpskih vojnika koje su na tom mestu polagale cveće na godišnjicu zločina u Tuzlanskoj koloni, ali je plan osujećen. Nakon hapšenja, Božić je negirao umešanost u terorističke aktivnosti, tvrdeći da pronađeni eksploziv pripada njegovom prijatelju.

Božić je rođen u Bijeljini, a dobar deo života proveo je u Beču, družeći se sa decom muslimanskih emigranata. U Austriji je i pristupio vehabijskom pokretu, a nakon što je prešao u islam, koristio je imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed. Zanimljivo je da je Božić iz Austrije proteran 2008. godine nakon što je u toj zemlji izdržao zakonsku kaznu zbog više krivičnih dela.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danko B. Marin says:

    Prezime ga "VADI"- "Hristos se rodi! - Vaistinu se rodi!" - kaže se za : Božić !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *