РАСПИСАНЕ ЦРВЕНЕ ИНТЕРПОЛОВЕ ПОТЕРНИЦЕ! Љајић: Не преузимамо ништа, суд је одлучио да не изручујемо радикале

RASPISANE CRVENE INTERPOLOVE POTERNICE! Ljajić: Ne preuzimamo ništa, sud je odlučio da ne izručujemo radikale

31 marta 2017

interpol_620x0

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da Srbija ne može da preduzme ništa po pitanju izručenja troje radikala, za kojima je Interpol izdao crvene poternice, jer postoji odluka srpskog suda da se oni ne izručuju.

„Postoji odluka suda u Srbiji da se oni ne izručuju. Za to nema pravnog osnova, a mi moramo da poštujemo odluke nezavisnih pravosudnih organa kakve god one bile“, rekao je Ljajić novinarima.

On je dodao da država ne bi postojala ukoliko bi neko menjao odluke nadležnog suda.

Haški tribunal saopštio je danas da je na zahtev tog suda Interpol izdao crvene poternice sa nalogom za hapšenje za troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića, koje su na snazi od 16. marta.

Naloge za hapšenje, odnosno poternice protiv Jojića, Radete i Ostojića, koji se terete za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, donelo je sudsko veće Haškog tribunala 5. oktobra prošle godine, a sredinom novembra je skinuta oznaka tajnosti sa njih.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Tribunal je letos od Srbije tražio da pod hitno da promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

Šešelj je u martu 2016. prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine, a u toku je žalbeni postupak.

KUBUROVIĆ: NEMA ZAKONSKOG OSNOVA ZA HAPŠENJE RADIKALA

Ministarstvo pravde Srbije ponovilo je danas da nema zakonskog osnova za hapšenje i izručenje troje radikala Haškom tribunalu za kojima je nedavno raspisane Interpolove poternice.

Izručenje lica Haškom tribunalu je prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribnalom moguće kada su u pitanju krivična dela ratnih zločina, odnosno zločina protiv čovečnosti i protiv međunarodnog humanitarnog prava, ukazala je Kuburović.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Sada su neki dogovori jasniji.

  2. deda mraz says:

    Oni su politicki sud i to su dokazali oslobadjajuci najvece koljace i ubice ali koji su radili u interesu Nato zemalja i zato je bolje da se vise ne javljaju.U prevodu djubrad nevidjena koja sprovode Staljinisticke metode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *