Расправа у Скупштини, па полагање заклетве

Rasprava u Skupštini, pa polaganje zakletve

16 juna 2017

NOVA Vlada Srbije biće petnaesta od obnavljanja višestranačja 1990. godine. Njen sastav mandatar će zvanično predstaviti pred poslanicima Narodne skupštine na sledećoj sednici, kada će pročitati i svoj ekspoze u kome će izneti ciljeve i program vlade.

Pošto budu zvanično izabrani, glasovima većine poslanika, premijer i članovi ministarskog kabineta položiće zakletvu, čime počinje da teče njihov mandat koji traje najdalje do isteka mandata aktuelnog saziva parlamenta, odnosno do 2020. godine.

Pre glasanja u parlamentu otvara se rasprava o novoj vladi i njenom programu, a čitava sednica mogla bi da bude završena u roku od dva dana. To bi moglo da se produži u slučaju da nova vlada ima različite resore u odnosu na prethodnu, jer bi u tom slučaju Skupština morala da usvoji i izmene Zakona o ministarstvima.

Prema Ustavu, Vlada Srbije je nosilac izvršne vlasti u zemlji. Nadležnosti vlade su da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone, donosi uredbe, predlaže Skupštini zakone…

Ministri su za svoj rad i za stanje u oblastima iz delokruga ministarstava odgovorni predsedniku Vlade, Vladi i Skupštini Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *