Rasprave Vučića i DS u skupštini

Rasprave Vučića i DS u skupštini

31 avgusta 2013

Vucic skupstinaI nakon pauze, na sedenici skupštine na kojoj je trebalo da se raspravlja o rekonstruisanoj Vladi, i dalje nema reči o novim ministrima, prenosi B92.

Početak drugog dela sednice obeležio je sukob Demokratske stranke i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

Šef poslaničke grupe DS-a Borko Stefanović, je u svom dvadesetominutnom govoru koji je bio upućen Vučiću, pitao prvog potpredsednika vlade i vicepremijera da li su pravi ljudi izabrani na prava mesta i da li izbor nestranačkih ličnosti znači pomak nabolje.

Stefanović je takođe, otvorio i pitanje organizovanog kriminala, kao i šta je do sada učinjeno na tu temu. Stefanović je upitao Vučića i kada će biti uhapšen Darko Šarić.

„Vučiću, rekli ste da će biti uhapšen onaj ko je pomagao (Dušan) Antoniću (Agrobanka), da ćete rešiti aferu prisluškivanja vas i Nikolića, da će biti procesisurana vama bliska osoba, obećali ste da ćete formirati kancelariju za brze odgovore, da će ( Cvijan biti smenjen ako se pokaže da je pritiskao sud. Samo se Vučić u Srbiji promenio, ništa se drugo nije promenilo“, rekao je Stefanović.

Vučić je odgovorio da će svakako biti uhapšen, ali je naveo i da su, kada je reč o organizovanom kriminalu, svi podložni proveri, „i Vučić i Dačić, ali i najbogatiji tajkun u srbiji – Đilas“.

Takođe, Vučić je poručio da će DS biti iznenađen rezultatima istrage.

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović kritikovao je danas rad kabineta premiejra Ivice Dačića, istakavši da ne veruje da će njegova rekonstuisana vlada doneti boljitak Srbiji. Stefanović je u parlamentu, gde je u toku debata o novim minsitrima, rekao da vlada sa ovakvim međusobnim sukobima i sukobima interesa, ne može da opstane.

On je dodao da bi lično mogao da oprosti aktuelnoj vlasti ono što je radila, jer je važno šta će se raditi ubuduće, ali da nije siguran da to mogu da učine i građani.

„Demokratska stranka je vršila vlast četiri godine i izgubili smo na izborima. Ako će vaš odgovor biti ponovo povratak u prošlost, što ste radili poslednja dva dana…, mogu sve da vam zaboravim šta ste radili u poslednjijh 20 godina, jer je važno šta ćemo raditi posle, činjenica je da ova vlada sa ovakvim međusobnim sukobima i sukobima intrersa, ne može da opstane“, rekao je on.

Stefanović je upitao zašto je vlada promenejna, ako su njeni čelnici insistirali da je ona najbolja i istorjiji, zašto je smenjena Alisa Marić sa funkcije minstra sporta, a neki nisu, zašto je smenjen Milutin Mrkonjić, a Milan Bačević nije…

„Mi mislimo da je ta vlada najgora u 21. veku u Srbiji i imamo za to konkrente pokazatelje, voleli bismo da nam se odgovori argumentima na ono što govorimo – nezaposelnost raste, sprovode se pogrešne ekonomske mere, 51,2 odsto mladih je nezaposelno, niste ukinuli agencije koje ste obećali, zaposlili ste preko 10.000 stranačkih vojnika u tom periodu“, rekao je Stefanović.

Šef demokrata u Skupštini rekao je i da premiejr Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić odbijaju da preuzmu odogovornost, a da SNS nije nikada imala ekonomsku politiku, plan i program, iako bez te ekonomske politike nema nikakvog napretka.

On je dodao da je dužnost opozicije da drži vlast za reč i da podseća građane na to, između ostalog i u vezi „afere aflatoksin“ i zašto je smenjen ministar poljoprivrede Goran Knežević ako je afera izmišljena. Govoreći o budućim minsitrima, Stefanović je naveo da su tu dva ministra bez portfelja – jedan je ispred SPS, a na to je brzo SNS uveo drugog.

„Oni su jedan drugom balans, kvazi ravnoteža moći i sile. Ko će da vodi Kancelariju za Kosovo, gospodine (Aleksandar) Vulin, da li ste registrovali sve koji koriste socijalna davanja, koji žive u Srbiji, a sa Kosova su“, pitao je Stefanović.

On je budućeg ministra privrede pitao da li je i dalje stečajni upravnik u 14 preduzeća i da li je stigao da podnese ostavku, jer na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika ta inforamcija ne stoji. Obraćajući se budućem ministru za regionalni razvoj Igoru Miroviću, Stefanović je zapitao da li stoje optužbe za njegovo lično bogaćenje, jer on ne sumnja da je to istina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *