RASPRODAJA SRBIJE: Ministar privrede kaže da je u Srbiji sve na prodaju

RASPRODAJA SRBIJE: Ministar privrede kaže da je u Srbiji sve na prodaju

27 juna 2014

1240176-05Dušan Vujović, ministar privrede, bivši savetnik Svetske banke u Ukrajini, čovek bez dana radnog staža u privredi, jedan od Vučićevih reformista i ekonomskih ubica izjavio je u Privrednoj komori Srbije da neposredna pogodba u prodaji preduzeća postoji u mnogim zemljama i ona se primenjuje kao izuzetna mera u pronalaženju investitora, ali u slučajevima gde javni pozivi nisu dali rezultate. Takvu odluku donosiće vlada. Ona će biti potpisnik ugovora koji će biti objavljen na njenom sajtu i dostupan svima.

Do sada smo imali priliku da vidimo rezultate jalovih privatizacija izvršene od strane prethodnih i sadašnjih vlasti, koje su izvršile ubistvo privrede Srbije, stvorile par monopolskih sistema sa nekoliko reketiranih tajkuna na čelu i više dva miliona radnika ostavljenih na ulici.

Međutim ovaj put Vujović obećava, a mi bi kao ovce trebalo da mu verujemo da „to rade sve države“.

Po istom sistemu taj isti Vujović , nekadašnji savetnik Svetske banke u Ukrajini, na isti način je savetovao Ukrajince da „sve države“ prodaju svoje nacionalne kompanije i sve države od svojih građana prave zavisnike od tih nacionalnih kompanija, drugim rečima po Vujoviću je normalno da od druge države kupujemo, primera radi, struju koja se proizvodi u našoj državi.

Takođe ovaj vrsni ekonomski ubica koji će po svemu sudeći baciti u senku i Kori Udovički i njenog nekadašnjeg najbližeg saradnika Mlađana Dinkića smatra da je sasvim realno prodati ili eventualno rentirati naše rudnike, čija se vrednost procenjuje na milijarde dolara po nekoj mizernoj cifri. Jer pobogu zašto bismo mi sami ekspoloatisali i zaradili na nečemu kada to može zapad?

Zar je to mali razlog da imamo poverenja u ovog ministra privrede, koja maltene i ne postoji, kome je cilj prodaja bukvalno svega što može da se proda?

Očigledno je da je cela Vlada prodata, to je nešto što niko i ne pokušava da sakrije, i da se užurbano radi na prodaji ostatka državne imovine koja ne pripada ni Vujoviću, ni Dačiću, ni Vučiću, dakle državna imovina pripada svima nama.

Ipak ta činjenica ih ne sprečava da državnom, odnosno našom imovinom raspolažu kao svojom dedovinom i da od toga pune sopstvene džepove.

Na zamerke Saveta za borbu korupcije po pitanju netransparentnosti novog zakona i rizika od korupcije, zatim i mogućnosti prodaje državnog zemljišta neposrednom pogodnom, Vujovićev odgovor je bio da rizika nema, i obećao, dakle on je obećao, da će na svaki način sprečiti pokušaj bilo kakve malverzacije.

Zakon je u suštini bušan kao sir, ali mi treba da verujemo Vladi i njemu da će štititi nacionalne interese. Verovatno na isti način kao što štite nacionalne interese na Kosovu i Metohiji..

Ipak žurba za prodajom ima više razloga, jedan od njih i požurivanje od strane Evropske banke za obnovu i razvoj čiji je direktor u Srbiji Mateo Patrone nedavno izjavio da je što pre potrebno privatizovati Telekom i elektroprivredu, i da je EBRD vrlo zainteresovana za te firme.

Treba li ponoviti još jednom čiji je predstavnik u Ukrajini bio sadašnji ministar nepostojeće privrede i razlog za što bržu realizaciju pretvaranja Srbije u zapadnu koloniju?

Podsećanja radi, pre nekoliko dana američki ambasador u Srbiji izjavio je da „Srbiji nije u interesu da Rusija kupi EPS“, jer već ima po njegovim rečima daleko boljih interesanata.

Daleko boljih interesanata ali po interese Zapada a ne Srbije. A sa svojim ljudima na čelnim mestima neće biti teško ostvarenje.

Drugi razloge je prazan budžet, javni dug koji je iz dana u dan sve veći, velikim delom zahvaljujući i vanrednim izborima koji ništa nisu promenili sem što su zadovoljili sujetu jednog bolesnog čoveka, ali i stručnjacima poput Lazara krstića, Dušana Vujovića i čitavog buljuka politikanata „obučenih“ na Megatrendu.

I zar se može šta pametno očekivati od čoveka kome se suština odbrane nacionalnih interesa u privredi Srbije svodi na rečenicu:

„Sve je na prodaju samo neka ponude cenu koju ne možemo da odbijemo”.

(Vesna Veizović / Vaseljenska TV)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *