РАСПРОДАЈЕ СЕ ГРЧКА: Ово ће бити нови власници!

RASPRODAJE SE GRČKA: Ovo će biti novi vlasnici!

23 avgusta 2015

0823greecePojavio se „Plan razvoja sredstava“ u Grčkoj i svodi se na privatizaciju države. Grčke pomorske luke, aerodromi, motodromi, naftne kompanije, vodovodi i gasovodi, nekretnine i vikend odmarališta su sada na prodaju.

Do guše zadužena Grčka je primorana da proda sve što stigne. Grčki Javni fond za razvoj sredstava je objavljen od strane nemačkog političara Svena Gigolda, koji je naveo da Grci „nemaju pojma“ šta će se prodati iako imaju pravo da to znaju.

Prodavanje grčkih sredstava s ciljem ostvarivanja 50 milijardi evra su zahtevali grčki kreditori, odnosno Trojka (European Commission (EC), the European Central Bank (ECB) and the International Monetary Fund (IMF).

U planu se navodi da će 66% kompanija za distribuciju i obradu gasa biti prodato Azerbejdžanu. Biće prodato 35% prve grčke naftne rafinerije, zajedno sa 17% distributera struje i 65% distributera gasa Depa.

Železnice i autobuske linije će postati potpuno privatizovane, zajedno sa telefonskom i poštanskom službom.

Čak i pre nego što je postignut sporazum o paketu pomoći i pre nego što je novac stigao u grčke banke, Nemci su dobili dozvolu da preuzmu 14 grčkih aerodroma u narednih 40 godina, plaćajući za to 1,23 milijarde evra.

Fraport će biti vlasnik grčkih najpopularnijih turističkih ostrvskih aerodroma.

Od cifre od 50 milijardi evra koja treba da se dostigne prodavanjem sredstava i deonica, za sada je pao dogovor samo o dostizanju 7,7 milijardi evra.

Nik Dirden, ekonomski stručnjak i učesnik kampanje, navodi da „nema smisla prodavati vredna sredstva u najgoroj depresiji u Evropi u poslednjih 70 godina“. Dirden je pišući za Global Justice Now naveo: „Veći deo zarađenog novca će otići kreditorima za otplatu dugova i za rekapitalizaciju grčkih banaka.

Od nemačkih avio kompanija do telefonskih kompanija i francuskih železnica, svi će profitirati na grčkoj ekonomiji. Da ne pominjemo evropske banke za ulaganja i pravne kompanije koje zarađuju usput.

Ovakvo delovanje će nametnuti nezgodnu politiku Grčkoj… radnici će dobijati otkaze i njihovi uslovi života će biti pogoršani, dok će elita u Evropi da profitira“.

Izgleda da se istorija ponavlja.

Nemački biznismen i arheolog, Hajnrih Šliman, na grub način je 1871. godine iskopavao drevni grčki grad Troju, tako što je koristio dinamit, uništivši mnoge značajne artefakte. Njegove metode su iskritikovane, ali plen iz Troje je ostao u njegovim rukama i završio u Berlinskoj kolekciji 1884. godine.

Danas plen iz Grčke ponovo završava u rukama Nemačke, odnosno Trojke, koja će nadgledati svaki sporazum i odlučivati u kom pravcu će se kretati novac.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Goran says:

    Pa naravno , to je bio i cilj svih ovih problema koji su Grci imali, to je i cilj u Srbiji , Hrvatskoj, Bugarskoj i cijelom balkanu skupa sa sto vise drzava koje banke mogu da zgrabe. E sad je samo pitanje dali ce to sve glatko da prode ili ne

  2. Steva says:

    Pa to je to novo "organizovanje" svetskog poredka pod plastom zapadne demokratije,to ceka sve zemlje milom ili silom,uz pomoc trojke.To je tek pocetak e sad ko ima snage da se tome odupre,vidjet cemo.Bice sve gore i gore,jer ako Ameri "proture" TTIP u EU,to je tek ubijanje i svake pomisli o demokratiji.TTIP je najtajanstveniji plan sto je ikada najavljen,cak ni EU nema pristup istom,samo posebno odredjeni broj clanova koji moraju ostati anonimni,cak ni oni ne mogu biti upoznati sa celim planom,samo o nekim delovima.Amerika hoce da nametne EU svoja "pravila igre".Zato kazem ako EU potpise TTIP sporazum tad im sledi bukvalno americko ropstvo.Sve se menja iz temelja,socijalna prava,plate,radnicka prava,zdravstveno osigurane,prakticno sve i EU postaje americka kolonija.

  3. yugovic says:

    Stevo ,pitaj bilo kojeg nemca reci ce ti da su oni vec sada americka kolonija .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *